2015. júl. 29.

Írj levelet magadnak! - Üzenet a jövőbe

     
Nyolcadikos koromban az év első rajzóráján mindenki kapott egy-egy borítékot és papírlapot. Az volt a feladat, hogy írjunk egy levelet saját magunknak, majd azt tegyük bele a borítékba, zárjuk le, és csak ballagás napján nyissuk fel. Az akkori érzéseimet, gondolataimat és a jövőbeli terveimet írtam bele a levélbe; olyan dolgokat, amikről tudtam, hogy kíváncsi leszek rájuk a jövőben. Ballagáskor aztán kibontottam a levelet, és vigyorogva olvastam végig, mit szerettem volna elérni akkor. Semmi nem valósult meg belőle, mert teljesen más irányt vett az életem, így nem is volt rá lehetőség, viszont hihetetlen jó érzés volt elolvasni. Mint egy időutazás!

A feladat az, amit már a címben is láthattatok: írjatok egy hasonló levelet önmagatoknak!

Elsőre ijesztőnek hangozhat, de főleg bizarrnak: a jövőbe írni egy levelet rólam saját magamnak? És pontosan ezért olyan szórakoztató az egész. Végül is hasonló, mint egy napló, csak ezt nem naponta kell írogatni, hanem egyszer leülni, és megcsinálni. Nyugodtan szánjunk rá sok időt, merüljünk bele az írásba, így nem lesz összecsapott, és büszkék is lehetünk magunkra, illetve a munkánkra. Ha nagyon kreatívak akarunk lenni, ki is díszíthetjük a levélpapírt vagy a borítékot, hogy mutatósabb legyen.

Én speciel havonta elolvasom a naplóm összes bejegyzését, mert szeretek nosztalgiázni: az emlékeim nagy része ott van feketén-fehéren abban a kis könyvecskében, dátumozva, az azzal kapcsolatos érzéseimmel, gondolataimmal együtt. Pontosan ez ennek a levélkének a lényege, leírod azt, ami pillanatnyilag foglalkoztat, valamint megtoldod egy kis üzenettel, amit a későbbi önmagadnak címzel. Szórakoztató és egyben hasznos feladat, ha hozzám hasonlóan te is szereted pontosan tudni, milyen voltál régen, mit gondoltál például magadról és a jövőről.

Egy pár ötlet, miket írhatsz a levélbe:

  • pár közelmúltban történt fontos eseményt röviden
  • mit gondolsz magadról
  • reményeket
  • az aktuális jövőképedet, céljaidat, terveidet

Ha készen van a levél és jól lezártad a borítékot, már csak az a kérdés, mikor bontsd fel. Én az egy évet pont ideálisnak tartom, ha például a születésnapotokon vagy karácsonykor írtok magatoknak egy személyes jellegű levelet (a legjobb, ha egy különleges időpontra tartogatjátok) következő évre. Ha például inkább az iskolával kapcsolatos az üzenet - én hamarosan fogok írni egy hasonlót -, csinálhatod azt, hogy a suli első évében készítesz egy levelet az utolsóra (ez persze általános iskolában nem működik). Rengeteg lehetőségünk van, csupán kreatívnak kell lennünk.

Remélem, adtam egy jó ötletet, és ti is megpróbáltok írni egy üzenetet a jövőbe magatoknak.

2 megjegyzés: