2015. aug. 27.

Blogtipp - Egy blogposzt születése

       
Amióta az egyik kedvenc blogomon megláttam egy ilyen VKP-s bejegyzést, azóta meg szerettem volna én is írni, de féltem, hogy utánzásnak vagy lopásnak veszik. Szeretek arról írni, milyen itt ülni a monitor mögött és írni, milyen bloggernek lenni. A laikusok egy kis betekintést nyerhetnek a "kulisszák mögé", a kezdő bloggerek tippeket kaphatnak, ötleteket meríthetnek, a régi motorosok összefüggéseket kereshetnek a saját- és az én módszereim között, én pedig élvezem megírni a bejegyzést. Mindenki jól jár. Viszont most olvastam Szilvi blogján a VKP-s leírásban, hogy az ötleteket le lehet nyúlni, de tilos VKP-s posztként megjelölni. Szóval ez nem VKP-s poszt, csak lenyúltam az ötletet.

Mivel én szeretek rendszerezni és majdnem mindent megtervezek, ez a blogolással sincs másképp. Valahogy rátaláltam a Dorothy-féle blogtervezőre, ami nélkül nem is tudom, hogy tudtam eddig létezni. Ez egy táblázat, ami naptárként funkcionál, és az adott naphoz odaírhatod, mikor melyik bejegyzést szeretnéd feltenni, így akár hónapokkal előre tervezhetsz. Színekkel jelölheted például, hogy melyik bejegyzést raktad már fel, melyik van kész, de még nem raktad fel, melyik vázlat és így tovább. Ez egy részlet az én blogtervezőmből:
               
Elsőre nekem is furcsa volt ez a táblázat, de most már nem tudnék nélküle létezni, és mindenkinek ajánlom, akinek csak tudom. Ha blogger vagy, egy próbát megér!


Szóval... ha én kitalálok egy témát, legelőször egy címet adok neki, hogy azonnal beírhassam a blogtervezőbe vagy egy adott napra, vagy pedig a táblázat szélére a "tervek" szekcióba. Én az ilyen terveket kék színnel jelölöm a táblázatban. Jelen pillanatban sok időm van a blogra, így minden nap szoktam írni bejegyzéseket; sok kész poszt vár publikálásra, ritka, hogy valamit azonnal kiteszek a blogra. Vannak olyan napok, amikor nagyon írhatnékom van, ilyenkor böngészek a tervek között, és amihez van kedvem, annak nekikezdek. Természetesen van olyan téma, aminek rögtön neki is állok, amint kitaláltam. Ilyen random bejegyzésötletből nagyjából ugyanannyim van, mint az előre kitaláltból.

Én a bejegyzéseket csak a blogger felületén szoktam írni, nem használok más programot, és piszkozatot sem csinálok. Ha nekikezdek egy bejegyzésnek, először a képet illesztem be a legelejére, mert csak akkor tudok belemerülni az írásba, ha nem csak a szöveget látom. Nem saját képeket használok, habár imádok fotózni; sem megfelelő környezetem, sem eszközöm nincs hozzá (csak a telefonom kameráját tudnám használni), és csak akkor használnék saját fotókat, ha megfelelő minőségűek lennének, márpedig ezt telefonnal nem tudom elérni.
     
Képeket képfeltöltő oldalakon szoktam keresni, legtöbbször a StockSnap.io-t használom, mert nagyon jó minőségűek a fotók, de mivel - szerintem - elég fiatal oldal, kevés kép közül válogathatok. Ha nem találok megfelelőt, fenézek Tumblr-ra, We Heart It-re vagy Pinterestre, attól függ, milyen stílusú képeket keresek: a Tumblr "érettebb", a We Heart It csajosabb, a Pinterest pedig inkább inspirálós.

Ha megírtam a bejegyzést, felcímkézem és beállítom az ütemezést, avagy az időzítőt (kinek hogy tetszik), így a Blogger automatikusan publikálja a posztot akkor, amikor én akarom.

Nálam általában így készül egy blogbejegyzés, remélem, szolgáltam valami hasznos információval nektek.

2 megjegyzés:

  1. úúú, nagyon klassz, hogy használod a tervezőt, a színkódjaid nagyon tetszenek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :3 Nem is tudnék nélküle blogolni! :D

      Törlés

@sarah.flp

Kövess