2015. aug. 6.

Zeneajánló - Francia zenék #1

             
Mostanában inkább francia zenéket hallgatok, részben azért, mert ezt a nyelvet tanulom, sokkal jobban értem ezeket, mint az angol dalokat, és nem mellesleg különlegesebbek is. Gondoltam, hozok egy válogatást a kedvenceimből. Nem ez lesz az utolsó ilyen poszt.

Ezek a dalok vannak a listán:
 1. Les Garçons Trottoirs - Je partirai
 2. Les Garçons Trottoirs - Mélange-toi
 3. Indila - Dernière danse
 4. Indila - Tourner dans le vide
 5. Stromae - Alors on danse
 6. Stromae - Papaoutai
 7. Grégoire - Toi+Moi
 8. Santiano
 9. Patrick Sébastien - Les sardines
 10. Zaz - Je veux
 11. Amélie les Crayons - Elizabeth
 12. Tomber dans ses yeux


1. Les Garçons Trottoirs - Je partirai
Ezt a bandát az idei utcazenén ismertem meg (írtam is róluk ebben posztban). Barátnőmmel két koncertjükre is elmentünk két egymást követő nap. A Je partirai az egyik kedvenc számom tőlük.


2. Les Garçons Trottoirs - Mélange-toi
Szintén egy kedvenc szám az utcazenész bandától. Még van ezeken kívül egy, amit majd a következő, vagy az utáni francia zenés bejegyzésbe fogok berakni.


3. Indila - Dernière danse
Ezzel a számmal nem egyszer találkoztam már olyan ember ajánlásában, aki amúgy nem szokott francia zenét hallgatni, szóval szerintem kissé ismertebb "tágabb körökben".


4. Indila - Tourner dans le vide
A klipet tekintve azt hiszem, az előzőnek a folytatása, viszont ezzel már nem találkoztam magyar oldalakon, mint a Dernière Danse-szal.


5. Stromae - Alors on danse
Stromae-t két éve, nyáron a másodunokatestvérem mutatta meg nekem (egyébként ezt a számot), azóta imádom a dalait. Sok hasonló bejegyzésemben fogjátok még őt viszont látni.


6. Stromae - Papaoutai
Nem tudom megunni. A kedvenc francia előadóm. "Où t'es, où t'es où, papaoutai..."


7. Grégoire - Toi+Moi
Amikor a cserediákjaink nálunk voltak, az iskolai "búcsúesten" dalokat tanítottunk egymásnak: ők két franciát, mi egy magyart (mi mást... "Tavaszi szél vizet áraszt..."). Sokan tudjuk kívülről a szövegét, és ha meghalljuk ezt a zenét, végig énekeljük.


8. Santiano
Ez a másik dal, amit tanítottak nekünk a franciák. Egy népdal, azt hiszem, és azért gondolom, mert nincs konkrét előadója. Két verziót is hoztam, az első talán híresebb, de én a másodikat sokkal jobban szeretem. Ezzel is úgy vagyunk az osztállyal, hogy bárhol elkezdjük énekelni, de mindenki egy sort tud belőle biztosan: "Hisse et ho, Santiano!"


9. Patrick Sébastien - Les sardines
Ezt a dalt is a cserediákok mutatták nekünk, de nem a búcsúest keretében... Kicsit furcsa, de attól még az osztályom imádja. :)


10. Zaz - Je veux
Ha valaki kéri például facebookon, hogy ajánljanak neki francia zenéket, ezt biztos, hogy írja valaki. Csak annyit tudok hozzáfűzni, hogy megunhatatlan.


11. Amélie les Crayons - Elizabeth
Ezt a dalocskát a belga francia civilizáció-tanárom mutatta nekünk (akit imádunk, és egyébként ma van a születésnapja :)). Egy nőről szól, aki nem tudja eldönteni reggel, mit vegyen fel, emiatt elkésik, és végül sietségében rosszul öltözik fel.


12. Tomber dans ses yeux
Ehhez nem nagyon tudok hozzáfűzni semmit, egyszerűen csak keresgéltem és úgy akadtam rá, de nagyon szép dal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@sateenkaarigirl

Kövess