2015. aug. 1.

Blogtipp - Írói álnév

   
Az interneten, főleg a blogvilágban sokan álneveket használnak, mert nem szeretnék felvállalni az igazi nevüket, vagy egyszerűen csak csábító az új karakter, amit ezzel ki lehet alakítani maguknak. Idáig én is álnévvel blogoltam, igazából mindkét okból. Szerettem a nevemet, nem is tudtam volna elképzelni, hogy másképp legyen, de muszáj volt váltanom (a blog mostani témája megköveteli, hogy felvállaljam a valódit - következő bekezdés). Ezért is fontos, hogy megtaláljuk a tökéletes nevet, mert különben nem tudunk azonosulni vele, ha pedig meg szeretnénk változtatni, azzal erősen megkavarjuk az olvasóinkat.

Mielőtt azonban elhatározzuk, hogy álnevet használunk az íráshoz, jól gondoljuk meg, miről is szeretnénk írni, mert az álnévvel kissé elszigeteljük magunkat az olvasóink elől. Most blogos példát hozok: ha személyes témájú oldalt szeretnénk nyitni, legjobb, ha a saját nevünket használjuk, hiszen főképp magunkról írunk, az olvasók megismernek bennünket, az életünket, stílusunkat, gondolatainkat, néha még a titkainkat is, és ez egy fajta kapcsolat. Ha valakivel élőben beszélgetünk, általában a legelső dolog, amit megtudunk róla, az a neve. Szerintem egy személyes blognál a minimum, hogy a keresztnevét tudjuk az írónak.


Hogyan találjuk meg a tökéletes nevet?

Ha mindenképpen álnév alatt szeretnénk blogolni,  a legfontosabb, hogy - mint már említettem - mi ki legyünk békülve a saját nevünkkel, ez pedig csak úgy lehetséges, ha megtaláljuk a tökéletes, hozzánk illő álnevet. Ezzel elkerülhetjük a névváltoztatást, ami szerintem egy borzalmasan rossz lépés, mert ha megléped, és bármennyire is hirdeted, hogy ebből ez lett a neved, az olvasóid szemében nem leszel ugyanaz a személy.

Az én álnevem elég viccesen született, talán ezért is ilyen különleges: mindig is tetszett Drew Barrymore neve, habár nem ő a kedvenc színésznőm (volt már, aki ezt gondolta), a Coel vezetéknevet pedig a kedvenc névgenerátorom dobta ki. Utána sem néztem, mit jelent; nem tartottam fontosnak, az olvasók közül úgysem nézi meg senki. Ettől függetlenül ez is lehet egy szempont a névválasztásban.

Szerintem a legkönnyebben úgy találhatjuk meg a tökéletes nevet, hogy egy olyant keresünk, ami valahogyan közel áll hozzánk. Egy másik példa: sateenkaarigirl a nicknevem twitteren. Ezt azért szeretem, mert a sateenkaari egy finn szó, és köztudott, hogy rajongok Finnországért. Szivárványt jelent, ami igazából hidegen hagy (lehet következtetni a csillámpónira és az unikornisokra, vagy mittudom én, mire szoktak, de ez nem az én világom), egy régi emlékből jött. Szerintem úgy az igazi, ha hasonlóképpen választatok nevet, hisz így könnyen a szívetekhez tud nőni. Ilyet nyilván több időbe telhet találni, de érdemes kivárni.

Ha ez nagyon ne válik be, tudok javasolni más módszereket is. Sokan azt csinálják, hogy a valódi nevüket váltják át más nyelvre, így például Szabó Zsófiából Sophie Taylor lesz. Szerintem ez is egy ötletes módszer, és még akkor is működhet, ha nem nagyon szeretjük a nevünket. Én például csak magyarul nem szeretem a nevemet, a cserediákomat is kértem, hogy ne próbálja ki Sárának ejteni, mert Sarah-ként milliószor szebb. Nos, itt jöhet az a probléma is, hogy milyen nyelvet is válasszunk, az angol ugyanis sokaknak elég unalmas lehet már. Én is gondolkoztam egy francia néven, de mivel azt elég kevesen tudják kimondani, elvetettem az ötletet. Akármennyire unjuk az angolt, az is egy fontos szempont, hogy kimondható legyen a nevünk, az angolt pedig mindenki ki tudja mondani.

Ha kreatívak vagyunk, szavakból vagy nevekből is alkothatunk magunknak egyedi álnevet, illetve ezeket össze is vonhatjuk. Előbbire példa egy szó, amit irodalomórán hallottam: orkésztra. Görögül táncteret jelent, az ókori görög színházhoz van köze. Ebből jött nekem az az ötlet, mint név, hogy Orchestra. Utóbbira, az összevonásra pedig lehet példa Benina, egy írónő, akinek álneve két gyermeke nevének (Beni és Nina) összevonásából született.

Ha már tényleg kimerültetek, és semmi ötletetek nincs, végső megoldásként tudom javasolni a névgenerátorokat. Rengeteg ilyet találni az interneten, soknál még a szótagszámot is be lehet állítani. Én ezt szoktam használni, itt nem csak emberi nevek vannak, ez egy fantasy névgeneráló, ennél pedig be lehet állítani a nemzetiséget is.
   
Amit lehetőleg NE csináljuk:

Szerintem a legrosszabb, legerőltetettebb megoldás az, ha random kiválasztunk egy nekünk tetsző, ráadásul népszerű és rongyos angol nevet és vezetéknevet, amit nagy valószínűséggel senki sem fog megjegyezni, mert vagy ezer helyen látta már mindenki. Ilyen név például a Nicole és a Sophie, minden második bloggernek, akit látok, ez a neve, és már kicsit unalmas. Vezetéknévnek pedig a Taylor, Smith és hasonlók is eléggé egyhangúak már. Törekedjünk az egyediségre, különlegességre, hisz csak így fognak minket megjegyezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése