2015. szept. 15.

Kedvenc kötelező olvasmányaim

                       
Én mindig is azok közé tartoztam, akik elolvasták - vagy legalább megpróbálták elolvasni - a kötelező olvasmányokat. Sosem mondtam azt egy könyvre, hogy gyűlölöm, csak azért, mert muszáj volt elolvasnom, mint most az öcsém. Innen jött a bejegyzés ötlete, hogy összeszedem az eddigi olyan kötelező olvasmányaimat, amik kifejezetten tetszettek.

Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Anyukám ebből a könyvből választotta a nevünket: az öcsémet Bornemissza Gergelyről nevezte el, én pedig Dobó István felesége után lettem Sára. A könyv már az elejétől kezdve magával ragadott, beleéltem magam a történetbe. Láttam magam előtt az egészet. Elképzeltem, mi lenne, ha én is ott lennék. Most az öcsém olvassa, és nagyon küszködik vele, én pedig egyszerűen nem tudom felfogni, miért...

Szabó Magda: Abigél
Az egyetlen könyv, amit ezek közül kétszer is elolvastam, és biztosan el fogom még többször is. Egyébként is szeretem a második világháborús történeteket, érdekel a téma. Ezen kívül azonosulni tudtam Ginával. Imádom, hogy nem teljesen boldog a vége.

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen
Elsősorban gyerekeknek íródott alkotás, de nekem nagyon tetszett. Aranyos, fantáziadús történet, és Varró Dániel verseit, na meg a humorát egyébként is nagyon szeretem.

William Shakespeare: Hamlet
Ez a könyv igazából kakukktojás, mert előbb elolvastam, mint ahogy kellett volna, de végül is kötelező volt a nyáron, így bekerülhetett a listába. Shakespeare-től ez a kedvenc könyvem, mégpedig mert egyszerre vicces és brutális. Szeretem a történetét, Hamlet jellemét, a humort... Nagyon tetszett.

Molière: Tartuffe
A fösvényt már olvastam Molière-től, de egyáltalán nem tetszett annyira, mint a Tartuffe. A család helyzetét már az elején megismertem és megértettem, a szereplőkkel hamar összebarátkoztam - vagy éppenséggel megutáltam őket -, és már egyből kezdődött is a cseppet sem unalmas cselekmény. A végén nagyon kíváncsi voltam, azt a helyzetet hogyan fogják megoldani. Ne féljetek ettől a könyvtől!

Agatha Christie: Tíz kicsi néger
Ezt a könyvet sokáig halogattam, de megmondani nem tudnám, hogy miért. Rögtön a Tartuffe után olvastam, mert kicsit bűntudatom volt, hogy amikor kötelező volt, ellógtam, na meg sokan ajánlották, és szerettem is volna Agatha Christie-t olvasni, úgyhogy nekivágtam. Egyszerűen zseniális ez a könyv, az elejétől kezdve sejtettem, mi fog történni, de mégis tudott meglepetéseket okozni. Ha nem is kötelező nektek, mindenképpen olvassátok el!

4 megjegyzés:

 1. Én is szinte minden kötelezőt elolvastam, kivéve az Aranyembert és a Hamletet, bár utóbbit azóta bepótoltam. :D Az Egri csillagokat viszont nagyon nem szerettem, ráadásul ott ért az első nagy csalódás, mert hiába olvastam el, egyest kaptam belőle. Az én kedvenceim például A katedrális, Az arany virágcserép és Esti Kornél voltak, de általában jobban szerettem az ajánlott olvasmányokat, mint Virágot Algernonnak, Száll a kakukk fészkére, Állatfarm. Bár nálunk A katedrálisból kisebb botrány is lett, mert az egyik szülő felháborodott rajta és végül egy papírt kellett aláíratni otthon, hogy ez nem sérti a világnézetünket és nem fog megakadályozni minket az egészséges lelki fejlődésben vagy valami hasonló. De végül pont hogy többen olvasták el és még a másik magyaros csoport is kedvet kapott hozzá. Mondjuk korábban meg Stephen Kinget is kaptunk kötelezőnek, de ott furcsa mód egy szülő se panaszkodott.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És hogy tetszett a Hamlet? :)
   Hmm, több blogon is olvastam, hogy nem tetszett nekik az Egri csillagok... De hát persze, nem szeretheti mindenki. :)
   Az Állatfarmon kívül egyikről sem hallottam, de majd csak azért is elolvasom ezt A katedrálist, hogy tudjam, miről beszélsz. :D

   Törlés
 2. Végül tetszett, nem is értem, hogy miért nem olvastam el akkor, amikor kiadták kötelezőnek. :D A katedrális Ken Follett regénye. A középkorban játszódik, egy katedrális építéséről szól, amivel nem is lenne baj, csak hát nem egy helyen feltűnik benne a szexualitás és az erőszak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szeretem azt a könyvet. :D
   Hát, érdekes :) Majd elolvasom.

   Törlés

@sarah.flp

Kövess