2016. ápr. 11.

Blogtipp - Idegesítő dolgok a blogokban

    
Nagyon kritikus ember vagyok, a legapróbb hibákon sem szoktam átsiklani, éppen ezért rengeteg olyan dolog van, ami engem idegesít a blogokban. Az apróbb hibák miatt még nem, de általában ezek miatt ikszelek ki egy blogot, ha arra tévedek. Egyet-kettőt lehet, hogy én is elkövettem régen, de igyekszem nem idegesíteni az olvasóimat.

A ti listátokon mi szerepelne?

BETŰTÍPUS, BETŰSZÍN, BETŰMÉRET, HÁTTÉR
Talán az egyik legidegesítőbb dolog, ha találsz egy érdekesnek tűnő bejegyzést, de belefájdul a szemed, ha el szeretnéd olvasni, mert egyszerűen nem látod a betűket, mert vagy túl kicsik, vagy túl világosak, vagy egyszerűen túl rikító a háttér. Előfordult már velem, hogy a blogon, amit el szerettem volna olvasni egyszerűen olvashatatlan volt a szöveg, ezért kimásoltam a bejegyzéseket egy szövegszerkesztőbe és úgy olvastam el. Ha blogot írsz, ne riaszd el az olvasóidat, hiszen nem a jó képek vagy a design miatt fognak feliratkozni, hanem a bejegyzések miatt.

FÉLREVEZETŐ CÍM
Ismerős az az érzés, amikor látsz egy érdekes címet és azt gondolod, ez a bejegyzés biztosan hasznos tippeket tartalmaz ebben a témában, de amikor rákattintasz, látod, hogy maga a poszt mindössze két bekezdésből áll és csak a véleményét közli az író? Félre ne értsétek, azzal semmi baj nincsen, ha valaki véleményt ír egy adott témáról, de az, ha a posztnak például az a címet adja, hogy "Változtasd meg az életedet!", én szerintem jogosan hiszem azt, hogy ötleteket olvashatok ehhez. Ha már mindenképpen ragaszkodik ehhez a figyelemfelkeltő címhez, én a helyében egy cuki kis kötőjellel odabiggyeszteném, hogy "- véleményem", vagy valami hasonlót, mert ha az olvasó egyszer csalódik, kevesebb kedve lesz olvasni a blogodat.
 
ZENELEJÁTSZÓ
Nagyon nem szeretem, amikor betévedek egy blogra és hirtelen megszólal valami elképesztően nagy hangerővel, én meg szívrohamot kapok. Igazából magával a zenelejátszóval nem is lenne nagy baj - ha nem nézzük azt, hogy pár embernek lefagy tőle a gépe -, ha nem kapcsolna be automatikusan. Ne a blogger döntse el, mit hallgassak, majd ha érdekel, el tudom én indítani magamtól is azt az izét...

ANGOL SZÖVEGEK
Ez szerencsére nem mindenkit idegesít, de engem nagyon, mert bár kilencedik éve tanulok angolt, nagyon rossz vagyok belőle. Egyszer például egy olyan blogra tévedtem, ahol az író bemutatkozása és a bejegyzések címei is angolul voltak, a többi magyarul. Na az ilyet például egyáltalán nem értem, ha nem "nemzetközi" a blogod, felesleges idegen nyelven írni bármit is, nem arra vagyok kíváncsi, mennyire jól megy neked az angol, hanem a bejegyzéseidre.
 
TAGOLATLAN SZÖVEG
Őszintén, kinek van kedve elolvasni egy olyan bejegyzést, ami több kilométer hosszú, sehol egy kép, de kiemelés és szünet is csak elvétve fordul elő benne? Szerintem csak a nagyon elszánt olvasóknak, akik már-már rajonganak az adott blogért. Egyáltalán nem baj, ha hosszú bejegyzést írsz, de legyenek közte szünetek és ne spóroljunk a képekkel sem. Én is minden bekezdés után hagyok egy sor szünetet, pontosan ezért, hogy ne legyen olyan tömör a szöveg.
 
EMOTIKONOK ÉS KÁROMKODÁS
Nem baj, ha néha-néha belebiggyesztünk egy mosolygós arcocskát a bejegyzésbe, de az, ha minden mondat után áll valami, az már kicsit idegesítő tud lenni, na meg magát a szöveget is komolytalanná teszi. A tömérdek emotikonnak a közösségi oldalakon van a helye, ugyanúgy, ahogy a káromkodásnak is. Valakinek tetszhet, de engem nagyon tud idegesíteni, ha valaki csúnyán beszél a blogján, én még azt sem szeretem leírni, hogy hülyeség.

JOBB KLIKK LETILTÁSA
Az rendben van, ha az adott blogger nem szeretné, ha másolnának az oldaláról, de én szinte minden linket új lapon szoktam megnyitni, még akkor is, ha Google-n keresek rá valamire és csak egy oldalt szeretnék megnézni a találatok közül. A ritkább eset, amikor egy szóra vagy névre szeretnék rákeresni, amit az oldalon olvasok, de még kijelölni sem tudom a jobb klikk letiltása miatt.

HELYESÍRÁS
Minden bejegyzésben előfordulhatnak elütések, főleg, ha az író nem olvassa át közzététel előtt az adott bejegyzést, de azt egyszerűen nem tudom megérteni, ha valaki úgy kezd el blogolni, hogy a helyesírása kettes... A kutya sem fog elolvasni egy posztot, ha minden második szó rosszul van leírva. Én jó helyesírónak tartom magam, de velem is előfordul, hogy valamit rosszul írok vagy utána kell néznem, hogy van helyesen az a szó. Nem ez a szégyen, hanem az, ha a közzétett szöveg van tele hibával.

4 megjegyzés:

 1. hali! Remélem nem offolok nagyon, csak azt szeretném mondani, hogy linkeket úgy is meg tudsz nyitni új ablakban, ha az egérgörgővel kattintasz rájuk (a legtöbb görgőt le lehet nyomni), illetve a bal klikk + Ctrl is működik :) Kereséshez a ctrl + f kombinációt is tudod használni, ez egy kicsi keresősávot fog behozni vagy a lap alján, vagy a tetején, böngészője válogatja.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ohh, köszi, aranyos vagy! :) Én is tudok egyet, a linket, amit meg akarsz nyitni, új lapba kell húzni.

   Törlés
 2. A zenelejátszó és a tagolatlan szöveg engem is az őrületbe kerget. Meg amit a betűtípusról és a háttérről írtál, az is. Nagyon jó kis cikk lett, én is írtam egy ilyet a blog-kritikás blogomon. Hasznos tartom a leírtakat.

  VálaszTörlés

@sarah.flp

Kövess