10 különleges forró csoki recept

by - szerda, november 16, 2016

    
Az ősz legfőképpen a különböző ízesítésű teák időszaka, viszont a tél közeledtével sokkal többen készítünk inkább forró csokoládét az esti pihenéshez, olvasáshoz. Azonban bármennyire is hiányzott a nyáron, előbb-utóbb megunhatjuk a klasszikus ízeket és kedvünk támad kipróbálni néhány új, izgalmas receptet. Válogass az alábbiak közül!

FEHÉR FORRÓ CSOKI
A fehér csokoládé szerelmesei kipróbálhatják ezt az italt kedvenc csokifajtájukkal elkészítve, csupán az étcsokoládé helyett fehéret kell a felforralt tejbe tördelni. A mennyiség relatív, ízléstől függ: minél sűrűbben szereted, annál több csokit tegyél bele. A tetejét díszítsd jó sok tejszínhabbal, kakaóporral, csokireszelékkel, mandulával, kókuszreszelékkel vagy színes cukorral!

FAHÉJAS FORRÓ CSOKI
Hozzávalók:
  • 1 csésze tej
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • cukor ízlés szerint

Ezeket az alapanyagokat egyszerűen csak keverd össze, de ha szeretnéd, őrölt fahéj hozzáadása helyett egy egész rúddal is kevergetheted a forró csokit.

PILLECUKROS FORRÓ CSOKI
A forró csoki tetejére helyezett pillecukrokat konyhai karamellizáló pisztollyal égesd meg kissé, amíg meg nem barnulnak. Ha nem rendelkezel ilyennel, forrósíts fel egy serpenyőt, szúrd fel villára a pillecukrot és nyomd rá a serpenyőre néhányszor pár másodpercre, amíg a felülete el nem éri a kívánt aranybarna színt.
    
KÓKUSZOS FORRÓ CSOKI
Semmi mást nem kell tenned, csak a tej helyett kókusztejjel készítened a forró csokit. Ha nincs otthon ilyen, kókuszreszeléket- vagy kivonatot keverj az italhoz. Ha zavarnak a kókuszdarabkák, előtte 5 percig hagyd állni a kókuszreszelékes tejet, hogy átvegye az ízét, utána szűrd le.

MANDULÁS FORRÓ CSOKI
Hozzávalók:
  • 1 csésze tej
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál darált mandula vagy mandulaaroma

Ismét egyszerűen csak össze kell keverni az alapanyagokat, azonban ha egész mandulát használsz, turmixold össze a tűzhelyen főzött forró csokival, hogy ne maradjanak benne pici manduladarabkák.

GESZTENYÉS FORRÓ CSOKI
Hozzávalók:
  • 3/4 csésze tej
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 evőkanál gesztenyepüré

Készítsd el egy lábasban a forró csokit, majd turmixold össze a gesztenyepürével. Ha maradtak benne gesztenyedarabkák, szűrd le. Természetesen mindez tejszínhabbal az igazi, a tetejére pedig csokireszeléket, kakaóport vagy tortadarát is szórhatsz.
   
NARANCSOS FORRÓ CSOKI
Hozzávalók:
  • 1 csésze tej
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • cukor ízlés szerint

Legjobb, ha ezt a gesztenyés verzióhoz hasonlóan készíted el: az elkészült forró csokit turmixold össze az előtte alaposan megmosott, majd lereszelt narancshéjjal, ha pedig maradt még benne pár apró darab, szűrd le a keveréket! A tetejére a fahéj lenne a legjobb választás.

MÉZESKALÁCSOS FORRÓ CSOKI
Hozzávalók:
  • 1 csésze tej
  • 1 teáskanál mézeskalácsos fűszerkeverék
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • cukor ízlés szerint

Ezt még turmixolni sem kell, csupán mézeskalács fűszerkeveréket szórni a forró csokiba. A tetejét darált dióval, mandulával vagy őrölt fahéjjal is díszítheted, egy cukorpálca pedig még jobban feldobja a bögrét, így igazán karácsonyi hangulatú ital lesz belőle.
   
LEVENDULÁS FORRÓ CSOKI
Hozzávalók:
  • 1 csésze tej
  • fél teáskanál levendulavirág
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

A tejbe beleszórjuk a levendulát, majd miután az felforrt, lekapcsoljuk a gázt és fedő alatt nagyjából 5 percig állni hagyjuk, ezalatt a tej nagyszerűen átveszi a virág ízét. Hozzáadjuk a csokit, majd leszűrjük a keveréket.

PUMPKIN SPICE FORRÓ CSOKI
Hozzávalók:
  • 3/4 csésze tej
  • fél teáskanál cukrozatlan kakaópor
  • 1/4 teáskanál tökös fűszerkeverék (fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg, szegfűbors)
  • 1 teáskanál méz vagy juharszirup

Ha sikerül beszerezned, illetve elkészítened magadnak ezt a különleges fűszerkeveréket, már csak össze kell keverned a többi hozzávalóval és kész is! A tetejét tejszínhabbal és fahéjjal díszítheted.

Hasonló bejegyzések

14 megjegyzés

  1. Jaj, imádom a forrócsokit, szóval nagyon jól jöttek ezek a receptek! Főleg, hogy bár különlegesek, azért annyira még sem időigényes és bonyolult az elkészítésük, hogy ne lehessen őket bármelyik este csak úgy összedobni. Szóval köszi szépen, a kókuszos és mandulás verziót mindenképp szeretném kipróbálni! :D
    (Te elkészítetted már valamelyiket?)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon egyszerűek, még én is el tudtam készíteni őket anélkül, hogy odaégettem volna a tejet, pedig nagyon ügyetlen vagyok a konyhában. :D
      Majdnem mindegyiket kipróbáltam, hogy stimmelnek-e az arányok, legutóbb pedig éppen kettőt kevertem, így csináltam narancsos-fahéjas forró csokit. :)

      Törlés
  2. Szia
    Huh de jol jonnek ezek a receptek
    Koszonjuk szepen! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit, remélem, sikerül majd elkészíteni valamelyiket! ^^

      Törlés
  3. Wow, azt hiszem, ezekből ki kell próbálnom párat, annyira jól hangzik már csak leírva is! *-*

    VálaszTörlés
  4. Annyira jónak tűnnek! Azt hiszem még ma kipróbálom a mézeskalácsosat :D

    VálaszTörlés
  5. Szia,

    A legjobbkor tetted ki a posztot. Idén szerettem volna valami különlegeset kipróbálni így a télre, és ezek a repectek teljesen ideálisak. :)

    Szép napot:
    Brukú

    VálaszTörlés
  6. Én most... Csokit akarok zabálni és inni.;n; Miért kínzom magam ilyen receptekkel?xD

    VálaszTörlés
  7. Ó! Pont ma tört rám az ősz hangulat...azt hiszem ezeket ki fogom próbálni, hogy feldobja majd a hideg és szürke napokat (ha azok lesznek)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor máris nem lesznek szürkék azok a napok ;)

      Törlés