2016. dec. 28.

16 különleges film, amit 2016-ban láttam

 
Idén szerencsére még év elején találtam rá a Snitt nevű oldalra, amin főképp a filmnézéseket vezethetem. Ennek segítségével rengeteg új filmre bukkantam és temérdek új tétellel bővült a várólistám is, amit szép lassan elkezdtem fogyasztani... Szóval ebben az évben bőven akadtak újdonságok, amikről valamilyen formában szerettem is volna írni.

Eredetileg 10 filmet szerettem volna összegyűjteni, de nem bírtam magammal. Következzen tehát 16 olyan mű, amit teljes szívemből ajánlok.
   
12 ÉV RABSZOLGASÁG (2013)
A legmegrázóbb film, amit valaha láttam, a tudat pedig, hogy ráadásul igaz történeten alapul, még borzasztóbb. 1841-ben járunk az Egyesült Államokban, ahol még javában folyik a rabszolga-kereskedelem. Solomon Northup egy hegedűművész, szabad állampolgárként éli mindennapjait New Yorkban, ám egy nap elkábítják és délre hurcolják a rabszolgapiacra, ahol emberi ésszel felfoghatatlan szörnyűségeken megy keresztül.

Annak javaslom ezt a filmet, aki kicsit is érdeklődik a történelem iránt és szeretne hiteles, korhű alkotásokat látni egy adott időszakról, valamint van gyomra az ilyesmihez.
 
A DÁN LÁNY (2015)
Nem hiába olyan népszerű ez a film, hiszen nem csak egy - sajnos - manapság is kényes témát jelenít meg egy igaz történeten keresztül, ráadásul mindezt az 1920-as évekre téve, de számos általános tanulsága is van. A főszereplő, a transz nő ugyanis megtalálja és felvállalja önmagát, a másságát, mer kockáztatni és nem adja fel, bármilyen akadályba ütközik is, míg a felesége, lelki társa szemszögéből mindennek az elfogadását figyelhetjük meg.

Ajánlom ezt a filmet, mert abszolút példamutató.
 
A LOVASÍJÁSZ (2016)
Valójában ez egy dokumentumfilm, ami egy magyar hagyományőrző, Kassai Lajos tevékenységéről szól. A férfi valódi lovasíjász, őseink harcművészetét eleveníti fel, életre keltve a magyar nép múltját, amit mi már rég elfelejtettünk. Miután megnéztem, még bennem is elindított valamit, hiszen... hogy őszinte legyek, én nem igazán ebben az országban képzelem el a jövőmet.

Ezek alapján javaslom ezt a filmet minden magyarnak és újfent a történelem iránt érdeklődőknek.
 
A VIZSGA (2009)
Egy óriáscég felvételi vizsgájának utolsó szakaszán vagyunk. Nyolc ember küzd egyetlen szabad helyért. Összezárják őket egy szobába, de mindössze a szabályokat ismertetik velük, a feladat utasítását maguknak kell kitalálniuk. Mindannyiuknak más okból fontos ez az állás, egyesek pedig képesek a végsőkig elmenni azért, hogy megszerezzék.

Azoknak ajánlom, akik szeretik a csavaros és elgondolkodtató filmeket, ahol a szereplőkkel együtt lehet töprengeni a megoldáson.
   
ADALINE VARÁZSLATOS ÉLETE (2015)
Időutazás, egy kicsit másképpen. Adaline egy gyönyörű fiatal nő, mégis leélt már majdnem egy egész évszázadot. 29 éves korában ugyanis autóbalesetet szenvedett, aminek következtében megállt az öregedésben.

Ez nem az a fajta történet, aminek óriási tanulsága lenne, egyszerűen csak izgalmas végigkövetni az eseményeket, nem is beszélve a csodás látványvilágról.
   
ALJAS NYOLCAS (2015)
Ritka pillanat, hogy western filmet nézek, egy téli western pedig már önmagában elég különleges ahhoz, hogy a listára kerüljön. Illik még ide a felépítése miatt is, hiszen fejezetekre van tagolva. Bár tény, hogy tocsog a vértől, izgalmas volt és nagyon tetszett. Annak ajánlom, aki bírja az erőszakot, volt olyan durva jelenet is, amit én sem nézni, sem hallgatni nem tudtam.

Egy fejvadász hatalmas értékű zsákmányt szállít - egy nőt -, de a hóvihar elől menekülve behúzódnak egy útszéli kunyhóba, ahol nincsenek egyedül. A fogadós asszony és férje rejtélyes módon eltűnik, helyette négy gyanús férfi fogadja a jövevényeket. Meddig bírják összezárva a gyanakvásukkal?
 
AMÉLIE CSODÁLATOS ÉLETE (2001)
Biztos vagyok benne, hogy ezt a filmet nem kell sok mindenkinek bemutatnom, ugyanis ez egy olyan klasszikus, amit mindenkinek látnia kell egyszer. Vagy kétszer vagy sokszor. Egy olyan lányról szól, aki gyerekkorában álomvilágban él, ám egyik pillanatról a másikra elhatározza, hogy segít más embereken, ezáltal ő is megízleli a valóságot.

Azért szeretem, mert rendkívül inspiráló, játékos és vidám, mellesleg tényleg olyan, mintha egy álomvilágban játszódna. Minden gyereklelkűnek, kreatív embernek és művészléleknek ajánlom.
     
AZ ÉLET ÍZEI (2014)
Az indiai Kaddam családnak fel kellett adnia éttermét az országukban, ezért Franciaországba jönnek, ott letelepednek és új életet kezdenek. Ám új vállalkozásukat egy Michelin csillagos étterem mellett nyitják, amelynek tulajdonosa mindent megtesz, hogy hátráltassa őket.

A történet a család csodabogara szemszögéből játszódik, aki igazi őstehetség, ami a gasztronómiát illeti. Azért szeretem ezt a filmet, mert megmutat egy keveset az elit konyhaművészetből és az indiai kultúrából, amellyel nem foglalkozom minden nap, emellett még szórakoztató is.
   
ÉJFÉLKOR PÁRIZSBAN (2011)
Adott egy feltörekvő író, aki Párizsba utazik, hogy inspirációt szerezzen a regényéhez. Mikor éjszaka a városban bóklászik, egyszer csak szembejön vele egy régi autó, a benne ülők pedig meginvitálják őt egy buliba, mégpedig az 1920-as évekbe. További időutazásai során találkozik néhány nagy névvel: Hemingway-el, Picassoval, Fitzgerard-al, Dalíval.

Szórakoztató film egy adag időutazással, művészettel, csodálatos látványvilággal, na és persze mindezt Párizsban!
 
HOLT KÖLTŐK TÁRSASÁGA (1989)
Egy elit angol iskolában vagyunk, ahol a szigor az úr, ám egyszer betoppan egy rendkívüli tanár, aki felnyitja a fiúk szemét és szabadabb gondolkodásra buzdítja őket. Ennek hatására megalapítják a Holt Költők Társaságát, ahol esténként verseket olvasnak fel egymásnak.

Ez a film szórakoztató, inspiráló és megrázó is egyben, de klasszikus, úgyhogy mindenkinek ajánlom megnézésre.
 
ÍZLÉSEK ÉS POFONOK (2007)
Kate egy elegáns new yorki étterem séfje, ám egy nap a nővére meghal egy balesetben, ezért magához veszi árván maradt unokahúgát. Az étterembe közben érkezik egy szakács, aki szöges ellentéte a merev Kate-nek, ezáltal az őrületbe kergeti a nőt.

Számomra azért különleges ez a film, mert egyszerűen rajongok a főszereplő nő karakterének stílusáért, mintha egy elegáns párizsi nő lenne; nincs másik olyan filmes szereplő, aki ennyire hatással lett volna rám.
 
LIZA, A RÓKATÜNDÉR (2015)
Ismét egy magyar film, ami legalább olyan jó, mint ahogy a híre állítja. Leginkább az Amélie csodálatos életéhez tudnám hasonlítani, hiszen ez is olyan, mintha álomvilágban játszódna. A főszereplő naiv és keveset tud a világról, Améliehez hasonlóan.

Liza egy idős és zsémbes asszony ápolója, akit egy nap baleset ér és ő örökli meg mindenét. A lány előtt feltárul a világ, szabadabb, mint valaha és elkezdi keresni a szerelmet, ám bárkire ránéz, rejtélyes módon elhalálozik.
 
MENTŐEXPEDÍCIÓ (2015)
Mit teszel, ha egy expedíció során megsérülsz, a társaid halottnak vélve téged elmennek és te egyedül maradsz a Marson? Az ellátás legfeljebb néhány hónapra elég, a kommunikációs eszközök tönkrementek, a következő űrhajó viszont csak évek múlva érkezik?

Az egyik kedvenc filmemmé vált, többek között az izgalmas történet és a nem kevés humor miatt. Annak ajánlom, akit érdekelnek a sci-fik és a tudományok.
 
RÉM HANGOSAN ÉS IRTÓ KÖZEL (2011)
Adott egy kisfiú, aki 2001. szeptember 11-i terrortámadásban veszítette el édesapját. Oskarnak nagyon jó kapcsolata volt az apjával, folyton izgalmas rejtélyeket, feladatokat talál ki neki, amiket az intelligens kisfiú élvezettel old meg. Egy nap Oskar egy vázában megtalálja apja utolsó rejtélyét, ezzel megkezdődik eddigi legérdekesebb kalandja.

Nagyon szomorú és megrázó történet, de egyben izgalmas és egyszerűen zseniális. A film során Oskar hatalmas vesztesége helyett kap valami mást, ezzel feloldva a katarzist.
 
SAUL FIA (2015)
Ezen a tételen nem kell sokat magyaráznom. Művészfilm, nem szokványos módon forgatták, és egyszerűen nincs rá szó, mennyire megrázó. Kell ennél több ok, hogy különleges filmnek titulálhassam? És bár minőségileg fantasztikus, nagy valószínűséggel soha többé nem fogom tudni megnézni.
   
SUITE FRANÇAISE (2015)
Újabb második világháborús történet, ám egy kicsit más szempontból megközelítve a témát. A középpontban egy francia nő és a házukban elszállásolt német tiszt szerelme áll, amit a körülmények miatt nem vállalhatnak fel.

Bár igaz, hogy nem ez a legjobb film, amit valaha láttam, mert szerintem fektethettek volna több hangsúlyt kettejük kapcsolatára, maga a történet érdekes és különleges.

Ti melyik filmet láttátok már ezek közül?
Kedvet kaptatok valamelyikhez? :)

8 megjegyzés:

 1. Nagyon tetszenek az ajánlók, biztosan jó párat megnézek ezek közül a közeljövőben :) Néhányat már láttam (Holt költők társasága egyik kedvencem, de az Adaline csodálatos élete is szép film a számomra), illetve valamelyiket már ismerte és rajta van a kis listámon, ilyen a Rém hangosan és irtó közel...

  Szóval tetszett ez a bejegyzés, mindegyiknek van mondanivalója és értékes filmek :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen, remélem, a Rém hangosan is tetszeni fog. :)

   Törlés
 2. Imádom, amikor filmekről írsz, valahogy mindig iszonyatosan jókat találsz! :D Bár elég sokat láttam már a felsoroltak közül, mégis találtam olyat, amiről egyszerűen még nem is hallottam, de nagyopn jónak tűnik ( A vizsga).
  Leírásra egyébként olyasminek képzelem el, mint a 12 dühös ember. Nem tudom láttad-e, de ha nem akkor muszáj megnézned! :D Zseniális!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Haha, köszönöm. :3 Szerintem neked tetszeni is fog A vizsga. :)
   Hmm, majd erre is biztosan rákeresek.

   Törlés
 3. Később még biztos vissza fogok tévedni ehhez a bejegyzéshez, hogy megnézzek egy-egy elemet a listáról, mert a legtöbbjét még nem láttam.
  Ha megengeded, én ajánlanék neked egy filmet, magyarul a címe: Nulladik óra (The Breakfast Club). Kicsit elgondolkodtató, vicces film öt kamaszról, akiknek büntetésből az iskolában összezárva kell eltölteniük a szombatot.
  Nagyon jók ezek a filmes ajánlóid! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdekesen hangzik, biztosan rákeresek, köszönöm ^^

   Törlés
 4. De jó, nagyon jó filmeket néztél, sok ezek közül a kedvencem nekem is :)

  VálaszTörlés