2017. máj. 31.

Hogyan szerezz több követőt Instagramon?


Hihetetlenül boldog vagyok, ugyanis nemrég sikerült megszereznem az 1000. követőmet, amire már legalább két teljes éve várok, és amiért - néhány hosszabb kihagyással, de - már nagyon régóta dolgozom (önreklám helye: @sateenkaarigirl). Rengetegen kérdezték azóta, hogyan sikerült összeszednem ennyi embert mindenféle csalás nélkül, viszont erre nem lehet röviden válaszolni, hiszen annyira összetett az egész. Bejegyzést sem akartam írni róla mindaddig, amíg össze nem gyűlik egy szép szám, ám most már szeretném megosztani veletek minden trükkömet, ráadásul így már sokkal hitelesebbek ezek a tanácsok. :)

PROFIL

MINŐSÉGI KÉPEK ÉS ÖSSZEPASSZOLÓ FEED
Vagyis okot adni arra, hogy az emberek kövessenek, hiszen a legtöbben menekülnek azokról a profilokról, amelyek szörnyen festenek. Fontos, hogy a képeid ne legyenek elmosódottak, homályosak és pixelesek, illetve színvilágban és témában is passzoljanak egymáshoz. Ezt a legkönnyebben úgy tudod elérni, hogy mindig ugyanazzal, vagy hasonló effekttel szerkeszted a őket, illetve kiválasztasz néhány fotótípust (pl. táj, gasztro, flatlay), és ezeket variálod. Mindezen felül a fiókod legyen publikus, hogy mindenki láthassa, miért is követ be, és rendszeresen - egy-, két- vagy háromnaponta - posztolj!

Tipp: léteznek olyan alkalmazások (pl. UNUM, Planoly, Preview), amelyekkel előre meg tudod tervezni a feededet.


BIO
Nem ez a legmeghatározóbb része a dolognak, de érdemes megemlítened benne néhány érdekesebb információt magadról, lehetőleg angolul. Lehet ez 4-5 kulcsszó, vagy egy frappáns idézet, ami tökéletesen jellemez téged. Megadhatod például a származásod, korod és a legfőbb hobbid, ami valahogyan kapcsolódik a profilodhoz.

HASHTAGEK
Itt és most szögezzük le a hashtagek lényegét: ezek tulajdonképpen címkék, amelyek arra valóak, hogy kategorizálják a képeket lehetőleg a témájuk szerint, nem arra, hogy egy mondat minden egyes szavát külön kettőskeresztezzünk, ráadásul magyarul. Ezt mindenki tartsa be, köszönöm.

A hashtagek használata egészen egyszerűen azért fontos, mert így mások is könnyen megtalálhatják a képeteket, és talán még be is követnek. Lehetőleg a kép témájához illő címkéket válassz, illetve ezen felül érdemes a legnépszerűbbek és a kifejezetten lájk-/követésgyűjtők közül is válogatni (a legekről itt találtok is egy folyamatosan frissülő listát).

Tipp: én egy-két nap elteltével, amikor már annyi képet taggeltek be azokhoz a hashtagekhez, amiket használtam, hogy az enyém elveszik a hírfolyamban, kitörlöm őket, mert nem szeretem ennyire egyértelműen hirdetni magamat.


HELY MEGADÁSA
Így még több esélyt adsz, hogy bekövessenek, hiszen nem kevés ember pörgeti át a helyek feedjét is, hogy megnézze, mások mit alkottak ott, ahol ő is járt, vagy csak szeretne elmenni.

RÖVID KÉPALÁÍRÁS
Sokan kíváncsiak egy-két mondatos, frappáns leírásokra, rövid sztorikra az adott képpel kapcsolatban. Nem ez a dolog legkönnyebb része, de sokkal érdekesebbé és még személyesebbé teheted vele a profilodat.

REKLÁM

KÖVETÉS
Pontosabban mások bekövetése, mert hát ugyebár nem pottyannak a követők maguktól az ölünkbe. Nem a legszebb módja "népszerűségünk" növelésének, viszont a leghatékonyabb, nekem is ez a legfőbb módszerem. Ehhez azonban sokat kell böngésznünk, és mindenkit követnünk, aki az utunkba kerül, nagy valószínűséggel visszakövet és nem néz ki terroristának. Komolyan.


KIKÖVETÉS
Az Instagramozás aranyszabálya (ha a követők számának növelése a célod), hogy mindenkit ki kell követni, aki nem követ vissza. Könyörtelenül. Én speciel hírességeket, márkák oldalait és minőségibb profilokat kizárólag egy másik, direkt erre a célra létrehozott fiókban követek.

Tipp: vannak külön alkalmazások (pl. Followers+, Followers Insight, Instfollowers), amelyekkel számon tarthatod, ki az, aki nem követ vissza.

KEDVELÉSEK
Hogy meg is tartsd újdonsült rajongóidat, fontos, hogy te is ugyanúgy kövesd az ő tevékenységüket, ahogyan azt tőlük is elvárod, azaz lájkolj. A legjobb, ha minden képet, ami veled szembejön és egy kicsit is tetszik "kedvelsz", a lényeg, hogy a lehető legtöbbször szerepeljen a neved az értesítéseik között, hiszen így megjegyeznek.


KOMMENTEK
Követőid esetében ugyancsak azért, hogy ne nyelje el a nevedet az éter, illetve egy kicsit személyesebb kapcsolatot is kialakíts velük, ezzel egyre inkább bebiztosítva magadat, és talán még meg is ismerkedhetsz valakivel. Ezen felül hírességek képeihez is megéri kommentelni, hátha még a végén néhányan rákattintanak a nevedre.

FACEBOOK CSOPORTOK
Mert a Facebook a barátunk (ezt nem gondoltam komolyan), ahol természetesen találunk néhány(száz) csoportot az instagramos követőgyűjtésre specializálódva.

Remélem, tetszettek a tanácsok, és tudtam velük segíteni. :)
Legközelebb azt is elárulom, én hogyan és mivel szerkesztem a képeimet, illetve mutatok néhányat a kedvenc felhasználóim közül.

8 megjegyzés:

 1. Szia!
  Nagyon hasznos bejegyzés, köszönöm! :) Eddig én pl. sosem adtam meg a tájfotóim helyét, mert elképzelni sem tudtam, hogy ennek gyakorlatilag mi haszna lehet... De persze nem csak ez az egy hasznos infó volt az írásodban, több dolgot is hasznosítani fogok! Köszönöm még egyszer! :)
  Üdv, Dare

  VálaszTörlés
 2. Tetszett ez a bejegyzés, hasznos is volt. :D Szóval azt hiszem belevetem magam ebbe a témába és összehangolom a fotóim, mert eddig minden van mindenféle filterrel. :D Leginkább a rajzaim miatt lenne hasznos(?) a több követő, ha már ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! ^^
   Huh, rajzolsz? Kíváncsi lennék rá, belinkeled a profilod? :)

   Törlés
  2. Persze, de egyelőre nem töltöttem fel túl sok rajzos képet, valamiért rossz érzés úgy "hirdetni" magam, hogy közben más sok olyan profilt is követek, akik sokkal tehetségesebbek. De hát legalább tudok még fejlődni.
   https://www.instagram.com/penguinssaymeow/

   Törlés
  3. Ne butáskodj, te is nagyon tehetséges vagy! *o*
   Képregényekben például eszméletlen jól mutatnának a rajzaid, nekem legalábbis ez jutott rögtön eszembe. :D

   Törlés
  4. köszönöm ^^
   Gondolkoztam képregényen csak nincs hozzá ötletem meg még gyakorolni is kell :D

   Törlés
  5. Hajrá, és ne add fel! :) Nem kell tökéletesnek lenned, csak találd meg a saját stílusodat, amiről rögtön felismerik az emberek a rajzaidat.

   Törlés

@sarah.flp

Kövess