2017. aug. 5.

9 dolog, amit érdemes tudni az introvertáltakról


Biztosan mindenki ismer olyan embert, aki sokszor félrevonul, nagyobb társaságban általában hallgat, és meg sem próbál belefolyni a beszélgetésbe. Kívülről furcsának, félénknek, sőt, talán közömbösnek, zárkózottnak is tűnhet, azonban a valóság ennél egy icipicit bonyolultabb.

Alapvetően két nagyobb személyiségtípus létezik a modern pszichológiában: az introvertált és az extrovertált. Előbbi alatt a befelé forduló, zárkózott, nehezen barátkozó embereket értjük, akiket a társadalom gyakran félreért, ugyanis nem mindenki tud azonosulni velük, hiszen a legtöbb emberrel szemben a kapcsolatteremtés és a kezdeményezés számukra valódi kihívás. Ők azok, akiket gyakran kapnak rajta azzal, hogy elkalandozik a figyelmük; ők valódi álmodozók, akik az egyedülléttől és a gondolataikba való merüléstől képesek feltöltődni.

Elsőre nehéz feladatnak tűnhet kezelni az introvertált embereket, azonban ha megpróbáljuk megérteni őket, rájövünk, hogy ők sem különböznek másoktól, és ugyanúgy igénylik a társaságot, a szeretetet és a figyelmet, mint a többi ember.

1. SZÜKSÉGÜK VAN EGYEDÜLLÉTRE, DE NEM ANTISZOCIÁLISAK
Introvertáltnak lenni nem azt jelenti, hogy nem szeretik az embereket vagy rosszul érzik magukat társaságban: egyszerűen csak szükségük van arra, hogy egy kevés időt egyedül tölthessenek a saját világukban elvonulva. Lehet ez pár óra, vagy akár egy egész nap is, a lényeg, hogy ilyenkor feltöltődnek, mielőtt visszatérnek a valóságba. Máskor igen is igénylik a társaságot, szükségük van szeretetre és arra, hogy néha kimozduljanak és elmenjenek szórakozni.

Forrás: We Heart It
2. OTTHONÜLŐ TÍPUSOK
A már említett időt, amit feltöltődéshez, regenerálódáshoz használnak, otthon töltik – természetesen egyedül. Az otthon a kényelmet, nyugalmat és az állandóságot képviseli. Itt nem kell senkinek sem megfelelniük vagy megpróbálniuk egy olyan arcukat mutatni, ami nem jellemző rájuk. Az introvertáltak ezért is lógnak sokat az interneten vagy olvasnak szívesen, mert ezek otthoni elfoglaltságok.

3. KÉPESEK TELJESEN ELMERÜLNI A GONDOLATAIKBAN
Az introvertáltak sohasem unatkoznak: minél kevesebbet beszélnek, annál többet gondolkoznak és álmodoznak, ilyenkor is megpróbálnak regenerálódni. Azonban az, hogy ennyi időt töltenek a fejükben, könnyen ahhoz vezethet, hogy túlgondolnak minden apróságot – természetesen mindazt, amit nem kellene.

4. NEHEZEN TEREMTENEK KAPCSOLATOKAT
Szívesen barátkoznak, de maguktól képtelenek megszólítani egy idegent vagy udvariasságból beszélgetést kezdeményezni a pénztárossal a boltban. Ha olyan társaságba keverednek, ahol a jelenlévők közül csak kevés embert ismernek, azt várják, hogy valaki más kezdeményezzen vagy vonja be őket a társalgásba.

Forrás: We Heart It
5. NÉHA LEMONDJÁK A PROGRAMOKAT
Ezt nem ellenszenvből vagy hasonló okból teszik, csupán azért, mert nincs energiájuk a társasághoz, pláne, ha egy nagyobb buliról vagy baráti összejövetelről van szó. Szívesen mozdulnak ki, de van úgy, hogy nem jutott idő a regenerálódásra, ami ugyebár az introvertáltak lételeme.

6. MINDIG GONDOLKOZNAK, MIELŐTT MEGSZÓLALNAK
Nagyobb társaságban kevesebbet beszélnek, mert sokkal szívesebben hallgatják meg a többieket, mint hogy magukról fecsegjenek. Azonban mielőtt megszólalnának, végiggondolják, mit szeretnének mondani és keresik, kivárják a megfelelő alkalmat, hogy ezt megtehessék - viszont sokszor történik, hogy ez az alkalom valahogy elillan, és hirtelen teljesen másról van szó, mint amiről eddig.

7. HŰSÉGES BARÁTOK
Nem szeretik az érdekbarátságokat és a látszatkapcsolatokat. Ők olyanokra vágynak, akik megértik a személyiségüket, tolerálják és elfogadják őket olyannak, amilyenek, cserébe pedig ugyanezt adják vissza. Valódi és mély kapcsolatokra vágynak.

Forrás: We Heart It
8. NEM SZERETIK A REFLEKTORFÉNYT
Az introvertáltak nem feltétlenül félénk, szégyenlős emberek; képesek megtartani egy kiselőadást vagy elmondani egy beszédet, azonban utána szükségük van egy kis időre, hogy kiheverjék azt. Azonban ha hirtelen kerülnek a figyelem középpontjába, úgy, hogy még felkészülni sem tudtak rá, az kész rémálom lehet számukra. Ilyen például egy nyilvános lánykérés vagy egyszerűen az, ha nem működik a leszállásjelző és szólni kell a buszsofőrnek, hogy nyissa ki az ajtót.

9. VAN VÉLEMÉNYÜK, NEM UNALMASAK ÉS TUDNAK SZÓRAKOZNI
A fentiek alapján akár azt is gondolhatnánk róluk, hogy képtelenek jól érezni magukat vagy nem mernek bevállalni egy új kihívást, pedig ez nem igaz. Tény, hogy az introvertáltaknak szociális téren még az is lehet kihívás, ami másnak természetes, de ők is vágynak az újra, az izgalmasra. Ha elsőre csak figyelik azt, ahogyan a barátaik őrültséget csinálnak, ha feloldódnak, könnyen lehet, hogy ők is ugyanúgy kikelnek magukból és kilépnek a komfortzónájukból.

14 megjegyzés:

 1. Teljesen egyet tudok érteni ezzel a cikkeddel. Nagyon jól magamra ismertem, főleg a leszállásjelző példádnál. Egyszer történt velem ilyen, és pont a mai napon. Nem nyílt ki a hátsó ajtó, közben időben jeleztem, és szálltak fel az utasok. Én meg fogtam magam, és átsétáltam a második ajtóhoz, hogy akkor visszasétálok a másik megállóba, ha már nem tudta kinyitni az ajtót. Lehet, hogy nem működk. (túl gondolkodás?:D)
  Általában úgy megyek mindig aludni, hogy gondolok valamire, kitalálok valamit. Egy sztorit. Amit magam előtt állok. Ez lehet a jövő, egy film tovább gondolása. Bármi, de utána mindig el tudok aludni, és néha még zenét teszek be mellé. (:
  Szeretek kimozdulni, utazgatni, mert mindenhol otthon tudom magam érezni (főleg egy kivett kis apartmanban), de igaz, hogy imádok itthon sorozatot nézni, olvasni, gépezni, a gépen játszani, vagy esetleg írni valamit. Igen, és nem szeretnék emiatt megváltozni. Nem is akarom, hogy bárki megváltoztasson.
  Ma voltam egy nagyobb társaságban. Beszélgettem másokkal is - nem mindenkivel, de pár szót váltottam pár emberrel, viszont az elejétől fogva egy emberrel barátkoztam. Valahogy ez nálam beütemeződött. Ő is egyedül volt, én is. Jól el voltunk, és igazából örülök, hogy megismerhettem. (:
  De, amúgy volt pillanat, amikor elvonultam, és olvastam (mert a másik lány már elmehetett), de én még nem. Akkor is előfordult, hogy beszéltem pár mondatot. Nem vagyunk űrlények, csak nem tudjuk mit mondjuk. Mivel kezdjünk egy beszélgetést, de én nagyon szívesen ismerek meg új embereket. (:

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdekes, én is mindig elképzelek dolgokat elalvás előtt, vagy éppen a napomat gondolom át. :)

   Törlés
 2. Ismét egy nagyon jó cikket írtál, gratulálok! Teljesen át tudom érezni a felsoroltakat, ugyanis leginkább én is ebbe a csoportba tartozom... Néha nehéz ezt elfogadni, de vannak olyan előnyei, amelyek jobban tudnak érvényesülni, mint az extrovertáltaknál. Egyébként ezt a viselkedést a "hobbit" szóval tudnám a legpraktikusabban leírni. :D

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jó cikk volt.
  1-2-ben felismertem magam, nem tudom eldönteni, hogy ez most jó vagy rossz lenne :|

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Miért lenne rossz? Nem vagyunk rosszak, csak egy kicsit mások.

   Törlés
 4. Magyon jó cikk volt. Szívesen orra alá tolnám nnémely embernek...főleg mikor "depressziós" meg "antiszociális" vagyok, szerintük

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm :) Én is azt szeretném, ha minél több emberhez eljutna ez a cikk.

   Törlés
 5. Szia

  Nagyon sokat segítettél ezzel a bejegyzéssel. Én is ebbe a csoportba tartozom, egytől egyik igaz rám, amit leírtál.
  A héten táborban voltam, ahol mit ne mondjak, barátkozás szempontjából nem teljesítettem valami fényesen. Gyakorlatilag végig olvastam, persze azért beszélgettem emberekkel, de nem volt olyan, akit sikerült volna ténylegesen megismerni. Ostorozom itt magam már tegnap óta, hogy hogy lehetek ennyire zárkózott, mert tényleg az az ember vagyok, akinek kell vagy két hét egy társaságban, mire sikerül magamat adnom. Aztán itt most megnyugtattál, hogy semmi baj nincs, mások is vannak így, ha nem is ennyire durván.
  Voltak, akik furán néztek rám, vagy egy-két semmitmondó mondat után fel is adták a velem való ismerkedést. Furán néztek rám, mert nem kezdtem rögtön valami poénnal és csak egy-két szót kaptak válaszként. Szívesen elküldeném nekik ezt a cikked, mert tényleg sikerült megmutatnod, hogyan érzem magam helyzetekben és csak köszönni tudom.

  U.i.: remélem nem untattalak a hosszú hozzászólással :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyáltalán nem untattál, örülök, hogy leírtad ♥
   Én is ugyanilyen vagyok: hasonló helyzeteken egyszerűen képtelen vagyok ismerkedni, és azt várom, hogy mások jöjjenek oda hozzám, ami persze nem történik meg, utána pedig hetekig szenvedek, hogy milyen bénán viselkedtem.

   Törlés
 6. Nagyon jó cikk, teljesen magamra ismertem benne!

  VálaszTörlés
 7. Szia!
  Komolyan mondom ez a kedvenc cikkem! Azt hiszem könyvjelzőbe teszem és ha valaki szóvá tesz bármit megint a fent emlitettek közül akkor egyszerűen csak linkelem neki! Nagyon nagyon nagyon jó lett ez a cikk!!

  VálaszTörlés

@sarah.flp

Kövess