EGYMÁS SZEMÉBEN KÖNYVKLUB | Utas és holdvilág

by - hétfő, február 05, 2018


Az Egymás Szemében egy friss és ropogós projekt, könyvmolyoknak könyvmolyoktól. Lényege, hogy a tagok egymásnak ajánlgatnak olvasnivalókat egy konkrét témában vagy műfajban, amelyet az adott hónapban el kell olvasni és írni róla egy rövid értékelést. A bejegyzés alján megtalálhatjátok a többiek posztjaihoz vezető linkeket.

Februári műfajunk a szépirodalom, Nina pedig az Utas és holdvilágot ajánlotta nekem Szerb Antal tollából. :)

FÜLSZÖVEG - spoilerveszély!

Mikor ​döbbenjen rá egy férfi, hogy nem adhatja föl ifjúsága eszményeit, és nem hajthatja fejét „csak úgy" a házasság jármába, ha nem a nászútján? Szerb Antal regénybeli utasa holdvilágos transzban szökik meg fiatal felesége mellől, hogy kiegészítse, továbbélje azt az ifjúságot, amely visszavonhatatlanul elveszett. A szökött férj arra a kérdésre keresi a választ, hogy a lélek időgépén vissza lehet-e szállni a múltba, vajon torzónak maradt élet-epizódokkal kiteljesíthető-e a jelen, és megszabadulhat-e valamikor az ember énje börtönéből vagy hazugnak gondolt „felnőttsége" bilincseitől? Az Utas és holdvilág a magát kereső ember önelemző regénye. Mihály, a regény hőse hiába akar előbb a házassága révén konformista polgári életet élni, s hiába szökik meg ez elől az élet elöl, a regény végén ott tart, ahol az elején: mégis bele kell törnie mindabba, amibe nem akar. „És ha az ember él, még mindig történhet valami" – ezzel a mondattal zárul a finom lélektani részletekkel megírt, először 1937-ben megjelent regény, amely első megjelenése óta hatalmas világsikerre tett szert.

A REGÉNYRŐL

A legtöbb ember polcán lapul egy olyan kötet, amely minden egyes olvasáskor más és más értelmet nyer, különböző kérdésekre, problémákra adja meg a választ, és mindig egyre mélyebb értelmet nyer. Ha te még nem találtad meg ezt a bizonyos könyvet, tegyél egy próbát ezzel.

Mivel eleve tudtam, hogy filozofikus és rendkívül mély mondanivalójú regény, már az elejétől kezdve próbáltam feszülten koncentrálni minden egyes szavára, hogy még véletlenül se értsek félre semmit, vagy hagyjak figyelmen kívül valami fontosat. Tudni kell rólam, hogy a figyelmemet nagyon kevés dolog tudja hosszú távra lekötni, de ez a regény csodát tett - pár oldal után már erőlködnöm sem kellett, magával sodort a hangulata, az egyre ígéretesebbé, izgalmasabbá váló történet és a rendkívül különc főszereplő.

A kötet velejét kétségkívül a monológok és a mögöttük rejlő mély mondanivaló adja, ám a cselekményszál is nagyon tanulságos. Röviden: Mihály friss házas, feleségével nászutuk alkalmából bejárják egész Olaszországot. Egy borozgatós este alkalmával azonban Mihály beavatja Erzsit különös kamaszkori történeteibe, és kiderül, hogy a férfi azóta sem tudott felnőni, és kikerülni régi legjobb barátja bűvköréből. Egyszer, amikor rossz vonatra száll fel, rájön, hogy nem találja a helyét a normálisnak titulált világban, és úgy dönt, feladja addigi életét, amolyan zarándokútra indul Olaszországban, hogy megtalálja önmagát.


TANULSÁG

Ennek a könyvnek az esetében leginkább a mondanivalójáról érdemes beszélni. Számos történetet meg tudok nevezni, ami hozzám tett valamit, de ez volt a legelgondolkodtatóbb, legmélyebb olvasmány, ami valaha a kezembe került. Rengeteg mindent kaptam tőle.

Először is a feszült figyelemnek hála azt vettem észre, hogy elkezdtem magamtól elemezni a dolgokat. Eddig minden műalkotás esetében igyekeztem megtalálni, az alkotó mit akart üzenni - emiatt féltem gondolkozni, hiszen tudom, hogy a lehetetlennel próbálkoztam. Most már dacból, szembemenve csodálatos oktatási rendszerünkkel azt keresem, nekem mit mond a mű. Eleinte csak a mondatokat fejtegettem, de ez egyre több dologra kiterjed: fotókra, zenékre, kirakatokra, festményekre, és azóta kerülget az a fantasztikus érzés, hogy igenis képes vagyok meglátni a dolgok mögöttes tartalmát, és nem szabad puszta önbizalomhiányból csak felületesen vizsgálni meg a műveket.

Amely tanulság valóban a történetből fakad, az az, hogy ne próbálj meg más lenni, mint amilyen valójában vagy. A színjátszás izgalmas dolog, de előbb-utóbb belefárad az ember, ha nem önmagát adja, és mi értelme az életnek, ha egy maszkot kell magadra húzni minden egyes nap? Addig nem lehet teljes, boldog életet élni, amíg az ember megtagadja önmagát. Ne erőltesd azt, amire nem állsz készen: legjobb őszintének lenni, hiszen mások sokszor pontosan fel tudják ismerni, mi van valójában a lelkedben, mik a valódi szándékaid - néha előbb is jönnek rá, mint te magad.

Teljesen rendben van az, ha nem tudsz beleolvadni a "normális" világba. Ne erőltesd, hiszen elvont csodabogárnak lenni izgalmas dolog, inkább teremts magadnak egy saját világot. És igenis nagy jelentőséget kell tulajdonítani a legegyszerűbb dolgoknak is, hiszen így lehet igazán megélni a pillanat szépségét.


ÖSSZESSÉGÉBEN

Úgy érzem, ez a könyv kihagyhatatlan, főleg az elvont lelkűek számára, akiket fojtogat a megfelelési kényszer és a "normális" világ nyomása, hogy bűn az, ha a fellegekben élsz, és nem illeszkedsz be a társadalomba, nem válsz az illem és az erkölcs kiskatonájává.

Vagy egyszerűen egy olyan mély és elgondolkodtató olvasmányra vágysz, ami hozzád tesz valamit.

Tegye fel a kezét, aki már olvasta ezt a könyvet! :)
És az is, aki kedvet kapott hozzá!


TÖBBIEK

Dorka - Jack Kerouac: Úton (Anya olvas)

Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés