EGYMÁS SZEMÉBEN KÖNYVKLUB | Nicholas Sparks

by - péntek, március 16, 2018


Az Egymás Szemében egy friss és ropogós projekt, könyvmolyoknak könyvmolyoktól. Lényege, hogy a tagok egymásnak ajánlgatnak olvasnivalókat egy konkrét témában vagy műfajban, amelyet az adott hónapban el kell olvasni és írni róla egy rövid értékelést. A bejegyzés alján megtalálhatjátok a többiek posztjaihoz vezető linkeket.

Márciusi témánk a kedvenc író, és Éda nekem Nicholas Sparksot ajánlotta felfedezésre. Tőle választottam Az utolsó dalt. :)

NICHOLAS SPARKS
Sparks 1965-ös évjáratú amerikai bestsellerszerző. Legismertebb könyvei a Szerelmünk lapjai, Az utolsó dal és az Üzenet a palackban, amelyekből filmeket is forgattak. Magyarul eddig 19 könyve jelent meg. Regényei főbb témái a szerelem, tragédia, sors és az Istenben való hit.

AZ UTOLSÓ DAL - FÜLSZÖVEG
Nicholas ​Sparks legújabb könyve egyszerre két ember megható történetét hozza közel hozzánk: egy lányét és egy apáét. A lány regénye kamaszkori lázadásról, barátságról, az első szerelem öröméről és fájdalmáról, az apáé egy házasság kudarcáról, a gyerekek iránti feltétlen szeretetről szól.
Az elvált Steve a nyári szünidőt gyermekeivel tölti tengerparti szülővárosában. Jonah, a kisfia boldog, hogy újra együtt lehetnek, de Ronnie, a nagylány, aki három éve nem áll szóba apjával, megbántottnak és csalódottnak érzi magát a kényszerű utazás miatt. Apja embersége, a kettejüket összekötő zenei tehetség, egy dal és egy titok segíti őket abban, hogy újra egymásra találhassanak. A megrázó történetet baljós sejtelmek és közössé váló álmok alakítják.
Az utolsó dal mégiscsak egy szerelmesregény; arról az érzésről szól, amely először gyújtja meg a szívet, boldogságot és kétségeket szül, és van olyan erős, hogy két fiatalt összekössön. 


A REGÉNYRŐL
Mindenek előtt muszáj megemlítenem azt az aprócska tényt, hogy... félbehagytam a könyvet. A filmet megnéztem, így a történettel tisztában vagyok, de nem érzem tisztességesnek úgy könyvajánlót írni, hogy felfüggesztettem, és nem is ma fogom újrakezdeni az olvasását.

Először a sztoriról: a film nagyon megríkatott. Az utolsó fél órát végigbőgtem, pedig nagyon szkeptikusan álltam neki, hiszen nem is értékelték igazán jóra. Maga a történet borzasztóan sablonos: egy lázadó tinédzser lányt akarata ellenére elküldik az apjához a nyári szünetre, aki természetesen egy tengerparti városkában lakik, de a csaj természetesen beleesik a környék leghelyesebb srácába, és a végén haza se akar menni. Így önmagában ezzel nem is lenne problémám, hiszen az egyik kedvenc könyvemnek is ugyanez az alaphelyzete, de ebben a könyvben egyáltalán nem színezi ki az író a történetet, ráadásul már a címből kiszámítható a végső fordulat.

Ami a legkevésbé tetszett benne, az mégsem az alapsztori, hanem az írásstílus. Le kell szögeznem, hogy egyáltalán nem rossz író, sőt, ő rendelkezik a legválasztékosabb szókinccsel azok közül, akiktől valaha olvastam, ám emiatt túlságosan kimértnek éreztem a stílusát. Ha csak maga a narrátor szerepe lett volna ilyen, nem hagytam volna félbe a könyvet, de a párbeszédek is annyira megszerkesztettek voltak, hogy borzasztóan életszerűtlennek éreztem őket.

ÖSSZESSÉGÉBEN
Ezek alapján úgy érzem, Nicholas Sparks könyvei a nálam jóval idősebbeknek, érettebbeknek szólnak, akik már nem emlékeznek a fiatalabb éveikre. Ez leginkább a tinédzserkorúak szemszögéből játszódó jeleneteknél nyilvánult meg, hiszen szerintem az írónak nem sikerült igazán hitelesen visszaadnia a fiatalabb karaktereket.

Ezt a könyvet olyan felnőtteknek ajánlom, akik egy értelmesebb, mégis könnyű és megható szerelmes regényre vágynak, hogy újra átéljék tinédzserkorszakukat és az első nagy szerelmet.

TÖBBIEK

Dóra - Jodi Picoult (Ülj le mellém)
Dorka - Stephen King (Anya olvas)
Éda - Robert Merle (Edafleur)
Masni - Colleen Hoover (Masni The Blogger)
Nina - Jennifer Niven (Ambivalentina)
Niitaa - Sarah Dessen (Niitaabell Világa)
Vhrai - Helena Silence (Libellum)

Hasonló bejegyzések

0 megjegyzés