2018. ápr. 23.

Sisu - Pozitív életszemlélet finn módra


Ahogy észrevehettétek, az utóbbi időben egyre népszerűbbé válnak az életmóddal foglalkozó könyvek. Különösen az északi országokról szóló példányokat kapták fel, hiszen sokan bennük keresik a választ arra a kérdésre, hogyan lehetnének boldogok.

Messze nem járnak az igazságtól, hiszen köztudott, hogy ez a térség évek óta előkelő helyen szerepel a boldogság-felmérésekben, és ezekben a könyvekben a szerzők országuk bemutatásán keresztül próbálják megválaszolni az emberiség nagy kérdését.

Mielőtt azonban belevágnátok a finn életszemlélet rejtelmeibe, vessetek egy pillantást a dán és a svéd példára, avagy két korábbi cikkre is. :)

MI AZ A SISU? (ejtsd: sziszu)

Ha egyetlen szóval kellene definiálni ezt a finn kifejezést, talán a 'kurázsi' lenne a legmegfelelőbb választás, de csakúgy, mint a többi életmód esetében, a sisu jelentését is borzasztóan nehéz meghatározni.

Tulajdonképpen ez az a belső hajtóerő, vagy motiváció, ami segít átküzdeni magadat a legnehezebb feladatokon, és azokon a pillanatokon, amikor a legszívesebben feladnád. A sisu tehát maga a kitartás, az akaraterő, az eltökéltség és a bátorság.

"A sisu nem az a fajta állóképesség, amelynek köszönhetően valaki képes fölszaladni egy hegyre, hanem állhatatosság, amellyel egyik lábunkat a másik elé tesszük."

A KÖNYVRŐL

Maga a könyv különböző témakörökön keresztül mutatja be, hogyan van jelen a finnek életében a sisunak nevezett életmód. Legtöbbet a természetről esik szó, ebből is megmutatkozik, a finnek mennyire közeli viszonyban vannak a vadonnal. Ezen kívül esik szó a híresen jó iskolarendszerről, a szabadidő szerintük helyes eltöltéséről, gyermeknevelésről, a szélsőséges északi időjárásról. Tulajdonképpen az író - mint a többi életmódkönyv esetében - az ország különböző témákon keresztül való bemutatásán érteti meg velünk a sisu fogalmát.

Szerintem eddig ebben a könyvben találkozhattunk a legegyedibb megközelítésekkel. Úgy értem, a Hygge és a Lagom is általános témákon keresztül mutatta be a dolgokat, mint például a divat vagy környezetvédelem, a Sisu esetében azonban részben belehatolunk a finnek lelkébe, gondolkodásmódjába, és ez nagyon tetszik!

Ám ennyinél nem állunk meg: nincs életmód könyv receptek nélkül. A kis gyűjteménybe olyan érdekességek is belekerültek, mint "fagylalt a lucfenyő csúcshajtásából" vagy csalánleves, ami tökéletesen kedvez a konfortzónájukat feszegető olvasóknak. A Hygge és a Lagom azonban tippek terén itt meg is állt, de ez a kötet egészen más. A receptek után DIY ötletekkel folytatja (amelyek közül az egyik engem nagyon elgondolkoztatott), ezen kívül tele van cikkszerűen megírt listákkal konkrét tanácsokról (pl. "A sisu kommunikáció fortélyai"), illetve ami teljes újdonság: interjú formájában megszólaltat néhány inspiráló személyiséget.


ÉRTÉKELÉS

Pozitív és negatív tapasztalataim egyaránt vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban.

A legjobban az tetszett benne, hogy az író számos dologban újít a könyv szerkezetét illetően, ezek közül legjobban az interjús részek tetszettek. Muszáj megemlítenem még, hogy szerintem messze a Sisuban vannak összeválogatva a legszebb képek. :)

Negatívumként kiemelném, hogy én személy szerint úgy éreztem, nem volt elég jól kifejtve minden. A Hyggében éppen az tetszett, amiért sokan leértékelik azt a kötetet: a szerző nem sajnálja a szót még az olyan apróságokra sem, mint a gyertyaégetés - vagyis amit egy bekezdésben is lerendezhetne. Én úgy gondolom, ha már életmódról ír az ember, nem pedig zsebkönyvet szerkeszt, igenis eressze bő lére a mondandóját, hogy az olvasó lubickolhasson az információáradatban, és ne csak nagyjából kapjon képet a témáról, az országról, a benne élő emberek gondolkodásmódjáról.

ÖSSZESSÉGÉBEN

Ezek alapján nekem még mindig a hygge a befutó, úgy érzem ez az életmód áll hozzám a legközelebb, hiszen nem vagyok annyira természetszerető vagy kitartó ember, ám barátosnéim, Erna és Nina éppen ellenkezőleg gondolják - ők rajonganak a könyvért (a linkek az ő saját Sisu-posztjaikra visznek).

Ebből is látszik, mennyire különbözőek vagyunk, és mekkora szükség van arra, hogy megismerjünk minél több életszemléletet, hogy eldönthessük, melyikkel tudunk leginkább azonosulni. :)

Hatalmas köszönet a könyvért és a lehetőségért a Kossuth kiadónak! ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@sarah.flp

Kövess