2018. jún. 19.

Lykke - A boldogság nyomában


Mi a legnagyobb cél az életben? Tulajdonképpen mindenkinek más. Egyeseket a pénz hajt, másokat a családalapítás foglalkoztat, ám egy dologban mindenki hasonlít: boldogok akarunk lenni. A probléma pedig itt kezdődik: sosem érezzük magunkat elég boldognak.

A skandináv országok (főleg a dánok) évről évre a boldogság-statisztikák élén végeznek, ezért magától értetődő, hogy megpróbálják átadni trükkjeiket a Föld többi népének. Ezen elgondolás hatására születtek meg a Hygge, a Lagom és a Sisu című könyvek, amelyek az északi országok speciális életmódjait mutatják be nekünk.

A Lykke azonban más. Aki azt gondolja, hogy ez az új köntösbe csomagolt Hygge, és Wiking bácsi már nem tud újat mondani neki a témában (hiszen a Hygge már így is túl volt ragozva), akkor ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit: még csak nem is hasonlít a korábbi kötetekhez.

A könyvről

Hogyan legyünk boldogok? Az emberek különbözőségéből adódóan irtó nehéz találni egy univerzális választ erre a kérdésre, ami mindenkire vonatkozik, és mindenkin ugyanúgy tud segíteni. Maga a boldogság is egy abszolút szubjektív kifejezés, hiszen mindenkit más tesz boldoggá. Mégis megkockáztatom, hogy ennek a könyvnek sikerült teljesítenie ezt a szinte lehetetlen feladatot.

Az író, Meik Wiking a koppenhágai Boldogságkutató Intézet alapítója és vezérigazgatója, vagyis egész életét annak szenteli, hogy ezt a felettébb bonyolult érzelmet vizsgálja. A legfőbb dolog, amiben ez a könyv más, mint "nagytestvére", a Hygge, az maga a témája: míg utóbbi egy konkrét életmódot mutat be az olvasónak, amelyen keresztül elérhető a boldogság, a Lykke tulajdonképpen különböző kutatásokat, felméréseket és kísérleteket összegezve és elemezve magyarázza el, hogyan lehet elérni ezt az állapotot.

lykke fn. = boldogság, szerencse (dán/norvég)

Vagyis a Lykkét inkább egy tudományos könyvnek nevezném, mint sem életmódkönyvnek. Az író mintha megpróbálta volna belesűríteni ebbe a 280 oldalba a világon valaha készített összes boldogsággal kapcsolatos kísérletet, kiegészítve a saját kutatásaival és megfigyelésével, mindez persze megkoronázva néhány infografikával és statisztikával. Röviden: ennél információdúsabb könyvet még nem olvastam.

Maga a kötet is egy megfigyelésre épül: Meik Wiking szerint ugyanis a boldogság 6 tényezőn múlik (együttlét/összetartozás, pénz, egészség, szabadság, bizalom, jóság), ezeket pedig külön-külön részletesen is megvizsgálja. Mindegyik fejezet tartalmaz egy úgynevezett esettanulmányt, amely az adott tényezőhöz kapcsolódóan egy valódi ember (vagy házaspár) példaértékű cselekedetét mutatja be. Ezen kívül konkrét tippeket ad az életünk javításához (pl. "A közösségépítés öt módszere"), személyes történeteket mesél, illetve növeli a tájékozottságunkat nem csak Dániával, hanem a világ több országával kapcsolatban is (még a mi drága hazánk is belekerült).

Miért jó mindez?

Szerintem ennek a könyvnek a sikere abban rejlik, hogy a benne leírtakat megvalósíthatónak is érezzük. Hiszen tudjuk, nagyon könnyű papolni mindenről, de általában megtenni már nehezünkre esik. Ezek a cselekedetek azonban, amelyeket Wiking példaként hoz fel az egyes fejezetekben, hétköznapi emberek valódi történetei, akiknek csupán egy elhatározásra volt szükségük ahhoz, hogy változtassanak az életükön, és jobbá tegyék azt.

És mivel ezek teljesen átlagos egyénekkel történtek, az olvasó sokkal személyesebbnek, elérhetőbbnek érzi őket, és ezért motiválóbbak - hiszen ha ő képes volt rá, én miért ne lennék az?

"A rossz hír, hogy az idő repül. A jó hír, hogy te vagy a pilóta."

Mit ad ez a könyv?

Választ az élet nagy kérdésére. Tanácsokat, amelyek segítenek elindulni ezen a rögös úton, és amelyekből mindenki maga válogathat, mit fogad meg, mire van szüksége. Inspirációt. Motivációt. És hozzá óriási löketet, hogy ne csak konstatáld, milyen jó tippek ezek, hanem menj, cselekedj, és tedd jobbá, szebbé, kiegyensúlyozottabbá, - és a kulcsszó - boldogabbá az életedet. Mert a boldogságod egyedül Rajtad múlik.

Nagyon hálás vagyok az olvasási lehetőséget a Kossuth kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@sarah.flp

Kövess