2015. aug. 12.

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Időutazás

        
Amint láthatjátok, én is csatlakoztam Szilvi kezdeményezéséhez, a Vigyázz! Kész! Posztolj! című projekthez. A lényege, hogy kéthetente szerdánként a résztvevők egy adott témában írnak egy bejegyzést a saját blogjukra. Ez a téma minden alkalommal más, sorsolás dönti el, és mindenki ugyan arról ír, azonos időpontban. Boldog vagyok, hogy most én is csatlakozhattam a VKP-sekhez, mert hihetetlenül kreatív ötletnek tartom, és imádom az ilyeneket!

Rögtön egy olyan témát kaptunk, ami engem speciel érdekel, és hozzá tudok szólni: nemrég láttam egy dokumentumfilmet Stephen Hawking-tól, amiben az időutazásos elméleteiről beszélt. Én teljesen egyetértek minden szavával, szóval előbb az ő filmjéről beszélnék egy kicsit, mielőtt kifejteném a saját gondolataimat a témával kapcsolatban.

A film úgy kezdődött, hogy Hawking elmondta, szerinte az idő felszíne nem egyenletes: ahogy minden anyagon felfedezhetőek apró lyukak és repedések, úgy az időn is vannak. Talán ha ezeket felnagyítanánk, hogy átférjen rajta egy ember vagy űrhajó... Viszont számolnunk kell a paradoxonokkal is: mi lenne például, hogy ha az ember, aki átlép ezen a féreglyukon, látná magát a múltban, és lelőné korábbi önmagát? Akkor nem léphetne át a jövőbe, mert halott lenne, de mégsem lehet halott, mert nem utazhat az időben. De most akkor ez hogy van?

Hawking gyakorlatban lehetetlennek tartja az időutazást. Hogy ezt bizonyítsa, 2009-ben rendezett egy partit időutazóknak, amire a meghívókat 2012-ben töltötte fel az internetre, de sajnos senki sem jött el.


Egy másik elmélete szerint ki lehetne használni az extrém tömegű testeket, például a fekete lyukakat: a közelükben ugyanis sokkal lassabban telik az idő, így ha mi ott lennénk mellette egy ideig (és túl is élnénk), azt a külvilág sokszor annyi időnek érzékelné. Ez gyakorlatilag egy időutazás, mégpedig a jövőbe. A filmben arról is szó volt, hogy a Földön építhetnénk egy vonatot, ami fénysebességgel szelné a köröket a Föld körül, és az az idő, ami az utasoknak a vonaton egy hét, az a külvilágnak száz év.
           
Már említettem, hogy Stephen Hawking engem meggyőzött, én hiszek ezekben az elméletekben. Szerintem sohasem fogunk tudni a múltba ugrani, legfeljebb a jövőbe, de csak ha a technika megfelelően fejlett lesz hozzá. Álmodozni azonban mindenki szeret arról, hova utazna, ha lehetséges lenne ugrani az időben. Én speciel múltbéli titkokat derítenék ki, a történészeket segíteném, hogy a lehető legpontosabban tudjuk dokumentálni a történelmet.
Nézd meg, mit gondolnak a többiek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@sarah.flp

Kövess