2015. okt. 11.

Egyszerű titkosírások

          
Mindig is nagyon szerettem titkosírással írni. Valamikor az ókori görög ABC betűit használtam, és azzal kommunikáltunk az egyik osztálytársammal, máskor saját jelrendszert találtam ki magamnak. Remélem, nem vagyok egyedül, és nem csak engem izgatnak fel a titkosírások, mert akkor titeket is érdekelni fog a bejegyzés: pár egyszerűen megjegyezhető, de az átlag ember által mégsem megfejthető titkosírást mutatok nektek.

Pigpen

Ezt a titkosírást a szabadkőművesekkel hozzák összefüggésbe, de sokan kételkednek benne, hogy bármikor is használták volna. Könnyen megfejthető, ha valaha hallottunk róla. Több változata is fent maradt, én most hármat mutatok.
     
Ha olvastátok Az elveszett jelkép című könyvet Dan Brown tollából, máris tudhatjátok, miről beszélek. Én speciel ezt a verziót szoktam használni, ha unatkozom órán, felrajzolom a füzet margójára és írok valamit vele.
     

De hogyan kell használni? Egyszerű. A fenti képek kulcsok a háromféle titkosíráshoz. Fogadok, hogyha mutatok két példát a két alsó kulcshoz, rájöttök, hogyan kell megfejteni.
     
Na ugye! A két fenti példa ugyan az, a megfejtést kommentben kérem. :)

ABC-k

A bevezetőben említettem, hogy egyszer a görög ABC betűit felhasználva levelezgettünk egyik osztálytársammal. Persze ez azért nem igazi titkosírás, mert egy teljesen más nyelv hangjairól van szó, és így nem teljesen ugyanazok a betűk szerepelnek benne, mint nálunk. Most csak a görög ABC-t rakom be, de persze bármelyik másik nem latin karakterekből álló ABC-t fel lehet használni.
   
Ezt persze sokkal többen ismerik fel, mint a Pigpent, de ez nem azt jelenti, hogy több átlagember meg tudja fejteni. Nyilván nem szupertitkos üzeneteket fogtok ezekkel a módszerekkel írni.

Remélem, tudtam mutatni valami újat, ha mással nem, akkor a Pigpennel, mert szerintem érdekes és izgalmas ez a téma.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@sateenkaarigirl

Kövess