2015. okt. 14.

Papír kontra e-book

                
Ismerek pár embert, akik el sem tudnák képzelni, hogy valaha is elektronikus könyvet olvassanak, mert görcsösen ragaszkodnak a papír illatához és érintéséhez, de vannak olyanok, akik sokkal jobban szeretik kézbe venni az e-readert, ami jóval könnyebb és praktikusabb, mint egy papír alapú könyv. Mindkét típusú olvasásnak megvan az előnye és a hátránya is, mindenkinek magának kell eldöntenie, mihez ragaszkodik jobban, vagy mit engedhet meg magának.

Én személy szerint jobban szeretem a tradicionális könyvet, mert sokkal könnyebben olvasom, mint az e-bookot, jobban mutat a fotókon (ez nálam fontos szempont, mert szeretek fényképezni), és az e-könyvekkel ellentétben olvasható és biztosan nem hiányos - bár ez is fájlfüggő, valamelyik e-könyv olvasható, valamelyik nem... Viszont mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy megvegyük mindegyik könyvet, amit olvasni szeretnék, és azokat többségében a könyvtárban sem találom meg, így ballagásra kaptam egy e-readert. Szeretem, de csak akkor olvasok rajta, ha nincs más választásom. Ennek ellenére gyűjtöm az e-könyveket, körülbelül 600 darabom van, a listát itt megtaláljátok.

De először is vegyük sorba ezeket az előnyöket és hátrányokat mindkét olvasási formánál.


Az e-book, e-reader
előnye:
 • az e-reader ára hamar megtérül (15-20 ezer forint, ez 5-6 papír alapú könyv ára)
 • az e-könyvek olcsók (pár száz forint) vagy ingyenesek
 • akár egy egész könyvtárad is lehet, ami akkora helyet foglal, mint egy tablet
 • nem foglal el polcokat
 • könnyen hordozható, kevesebbet nyom, mint a tradicionális könyv
 • világít a sötétben
 • nem látja senki, mit olvasol (pl. a buszon)
 • modernebb
hátránya:
 • elromolhat, tölteni kell (mégis csak egy gép)
 • nehezebb lehet beszerezni a könyveket
 • sokszor olvashatatlan a fájl, vagy hiányos
 • nincs illata, nem morzsolgathatod a papírt az ujjaid között (de ez számomra nem nagy tragédia)
 • nincs szép borítója, nem mutat jól a fényképeken
     
A tradicionális könyv
előnye:
 • hangulatos
 • szép a borítója, jól mutat a fényképeken
 • jól mutat a polcon
 • az eredeti szöveg van benne, olvasható, nem hiányos, mint az e-könyv
 • illatos, jó fogni a papírt
 • lehet könyvjelzőt használni
 • könnyebb beszerezni
hátránya:
 • rengeteg helyet foglal és nehezebb, mint az e-reader
 • drága
 • elszakadhat, elázhat, tönkremehet, eltörhet a gerince
 • nem lehet sötétben olvasni
Eldönteni nem lehet, hogy melyik olvasási típus a jobb, ez egyértelműen szubjektív, és aki mást állít, annak egyszerűen nincsen igaza. Szerintem nem szabad elítélni egyiket sem; aki például ragaszkodik a tradicionális könyvekhez, annak is nyitnia kéne az újdonságok felé. Persze jó, ha vannak látogatói a könyvesboltoknak, sőt... de ne ragadjunk meg a múltban.

Felmerülnek olyan kérdések is, hogy vajon mi lesz a könyvtárakkal, könyvekkel, ha egyre többen olvasnak elektronikusan, vagy, ha egyre kevesebben olvasnak; a francia tankönyvünkben is volt egy olyan feladat, hogy fogalmazzuk meg, mit gondolunk erről a témáról: szerintem mindig is lesz igény a papír alapú könyvekre, akár több, akár kevesebb, de az olvasó emberek nem fognak kihalni. Sőt, valaki szerint igazából a mai világban sokkal többen olvasnak, mert régen rengeteg analfabéta ember volt, akik ugye... nem olvastak.

Mi a ti véleményetek?

4 megjegyzés:

 1. Érdekes poszt lett, és elég aktuális téma. Anno én is nagyon elleneztem az e-readert, a könyv mégiscsak könyv, ellenben tényleg egyre drágább, nehéz hordozni... Amit még hozzátennék: sajnos az, hogy egyre drágább és egyre nagyobb a választék, nem vezet a jobb minőséghez. Én leginkább ezért szoktam először letölteni és elolvasni a könyveket az olvasómon, mert régen sok olyan könyvet vettem meg, ami baromi jól hangzott, de aztán nem tetszett, nem fejeztem be etc. Így ezt elkerülöm, és megmarad a pénzem a jó könyvekre. Mert ami tetszik, azt úgyis megveszem, mivel nyilván többször elolvasom majd. De szoktam olyan könyveket is rárakni, amik megvannak, mivel nyilván egy Gyűrűk ura trilógiát nem akarok a táskámban cipelni, ha épp azt olvasom.
  Én úgy vagyok vele, hogy mikor ez, mikor az. Melyik kényelmesebb. Melyik éri meg jobban. Nem vagyok egyik ellen sem határozottan. De szerintem ezt is csak az tudja megtapasztalni, aki már mindkettőt próbálta. Azokat sem értem, akik elvből ellenzik az e-readert, pedig még nem is használták huzamosabb ideig (ilyen voltam én is, de a személyes tapasztalat teljesen megváltoztatta a véleményem).
  Az a félelem pedig, hogy a papíralapú könyvek eltűnnek, egyszerűen hülyeség. Egyrészt, mert vannak óriási könyvtárak, ahol mindig is a papíralapú lesz elérhető - más kérdés, hogy ott is egyre több digitalizált példány van, de néha csak az teszi lehetővé a megőrzést. Másrészt pedig egy könyv érték, egy letöltött fájlnak pedig nyilván nincs, vagy nagyon kevés értéke van, hiába könyv mindkettő. Aztán ott van a kézzelfoghatóság, ami (ahogy te is írtad) sok embernek kardinális dolog.
  Jaj de hosszú lett a kommentem. :') Csak ennyit akartam, bocsi a terjengős véleményért. További szép napot:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ugyan már, imádom az ilyen hosszú és tartalmas kommenteket! :)
   Köszönöm szépen, igen, ez a téma mostanában tényleg egyre több helyen merül fel, és bár sok hasonló poszt van, mégis szerettem volna írni egyet.
   Igazad van, mostanában én is előbb inkább elolvasom digitálisan és ha nagyon tetszett, utána teszem fel a kívánságlistára, sokkal ésszerűbb és pénztárcabarátibb megoldás. Meg ha mondjuk kötelezőkről van szó, amit nem találunk sem könyvtárban, sem könyvesboltban, vagy csak egyszerűen nincs időnk elmenni keresni, mindenképpen kényelmesebb letölteni. De legelőször mindig körbekérdezem az osztályt, megvan-e valakinek.

   Törlés
 2. Nagyon tetszett a bejegyzés! Szívesen olvasok ilyen posztokat is! :) Én imádok könyvtárba járni, mert amikor belépek egyből megfog a melegség a könyvillat, és a csend... amit nem adnék oda egy e-book-ért (így kell írni?:DD) sem. Lehet praktikusabb, de akkor sem. Én amúgy kicsit taszítom az elektronikus dolgokat... telefont nem egyszer csezstem el, gépre is hoztam már vírust. Szóval hagyom inkább. Meg szeretem szagolgatni a könyveket.. megnyugtat. :) És engem amúgy jó érzéssel fog el, amikor kimegyek a főtérre és látok embereket a padon tradicionális könyvet olvasni. Annyira szuper. Én tavaly nyáron könyvvel a kezemben kiültem a Balaton partra és olvasni kezdtem... csodálatos pillanat volt, a könyv nem,mert az annyira nem tetszett. Említetted a könyvesboltokat.. nem igazán szeretek ott könyvet venni, mert az van bennem, hogy: és ha nem tetszik? akkor fölöslegesen vettem meg. Ezért inkább akkor utánaolvasok neten vagy akár elkezdem olvasni online, és ha tetszik, na akkor veszem meg. :D:D:D
  Fantasztikus a blogod! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! :)
   De akkor ezek szerint te sem zárkózol el teljesen az elektronikától abból a szempontból, hogy elkezded olvasni online a könyveket. Egyik osztálytársam folyamatosan szidja az e-book olvasót és azokat, akik ezt használják, pedig ki sem próbálta, de online sem hajlandó olvasni, mint te... :') Egyszerűen nem tudom megérteni, miért mond valaki ilyet úgy, hogy teljesen elutasítja a másik verzió kipróbálását. Persze ha nem vonzódsz az elektronikához, az teljesen érthető. Egyébként tényleg jó érzés papír alapú könyvet látni mások kezében.
   Jaj, köszönöm! :3

   Törlés

@sarah.flp

Kövess