2015. nov. 14.

#PRAYFORPARIS

       
Biztosan hallottatok már valamit arról, mi történt tegnap éjszaka Párizsban, hiszen az internet és a közösségi oldalak - a Facebook, a Twitter, az Instagram és a Tumblr is -, tele vannak a hírrel, illetve egyre inkább terjed a jelképe, ez a bizonyos körben lévő Eiffel-torony a #praytoparis hashtaggel együtt (lent első kép). Tudom, hamarosan már mindenkit idegesíteni fog ez a téma, mert már a csapból is ez folyik, de mégis úgy éreztem, muszáj róla írnom. Elvégre francia tagozatosként talán jobban megérintett, mint más korombelit, főleg, hogy hamarosan én is megyek Párizsba. De akik esetleg mégsem tudják, mi is történt tegnap, azoknak egy kis összefoglaló.

A január 7-i terrortámadásról már tényleg mindenki hallott. Akkor a terroristák a Charlie Hebdo című francia hetilap párizsi szerkesztőségét támadták meg, ahol 12 embert megöltek, később pedig lelőttek egy rendőrt, majd túszokat ejtettek egy szupermarketben, ahol szintén meghalt 4 ember. A merénylet szlogenje a "Je suis Charlie" lett (="Charlie vagyok"). A támadás oka, hogy a hetilap számtalanszor gúnyos karikatúrákat közölt az iszlám vallás témájában is, ezt pedig a két terrorista nem akarta szó nélkül hagyni. Összesen 17-en haltak meg, plusz a három támadó. Ez volt 1961. óta a legtöbb halálos áldozattal járó terrorista akció Franciaországban - egészen idáig.

Tegnap este, november 13-án (pénteken!) legalább hatszor ennyien veszítették életüket. Minden híroldalon mást olvasok, de a lényege ugyan az. A francia-német válogatott meccsének helyszínének közelében kétszer robbantottak (index.hu), három helyen lövöldöztek (köztük egy étterem közelében), a Bataclan nevű szórakozóhelyen pedig túszokat ejtettek és rengeteg embert megöltek (index.hu, egy szemtanú beszámolója). A hvg.hu szerint eddig 126 halottról tudunk (viszont most hallottam, hogy már 128-ról), de ez még nem végleges adat. Ez Franciaország II. világháború utáni legtöbb halálos áldozattal járó eseménye.

A tegnapi események az egész világot megdöbbentették. Többek között New Yorkban, Dublinban, Torontóban, és Londonban este néhány épületet a francia zászló színeibe öltöztettek, az Eiffel-torony viszont elsötétült. Franciaország bejelentette, hogy újra ellenőrzik a határokat. Magyarország védelmét is megerősítik. Ma zárva vannak a közintézmények Párizsban, holnapra pedig nemzeti gyásznapot hirdettek.
   
Állítólag az összes terrorista meghalt, valakit a rendőrök lőttek le, valaki pedig felrobbantotta magát, de azt is hallottam, hogy egy merénylőt még keresnek. Az egész terrorakció okáról semmit nem találtam, viszont azt hallottam, hogy összefüggésben van az elnök, François Hollande egy döntésével (egyik ezt terrorista üvöltözte). Az Iszlám Állam magára vállalta az egészet.

Fogalmam sincs, mennyire pontosan írtam le a fentieket, nem vagyok sem szakértő, sem szemtanú, sem államfő, én csak azokat szerettem volna kiírni magamból, amit hallottam, tehát ne vegyétek szentírásnak. Pár nappal később már biztosan okosabbak leszünk. Mindenesetre abban mindenki egyetért, hogy borzalmas és megdöbbentő, ami tegnap este Párizsban történt, többen pedig fel is tették a kérdést: ez a nap lesz Európa szeptember 11-éje?

#PRAYFORPARIS

4 megjegyzés:

 1. Engem ma reggel döbbentett le a hír, és szinte egész nap ezen rugóztam. Rengeteg oldalt elolvastam. Két magyar pár is épp pénteken utazott Párizsba, hogy este elmenjenek egy koncertre, amikor kitört a támadás. Hihetetlen, hogy emberek hogyan képesek ölni. Bűntudat nélkül. Szerintem előre eltervezték, hiszen ha megfigyelhetük olyan helyeken támadtak, ahol rengeteg ember volt. Azokat az embereket is sajnálom, akik lehet, hogy az otthon biztonságábban voltak, de mindent hallottak. Engem az ilyen pillanatok megráznak, mert nem tudom elhinni, hogy emberek ilyet képesek tenni, vagy tettek (mint világháborúban).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én reggel láttam az Instagramon az Eiffel-tornyos képeket, de először lusta voltam utánanézni, hogy mi ez, aztán már a Facebook is tele volt vele, akkor olvastam, hogy terrortámadás volt tegnap este. Először nem is akartam elhinni, aztán egyre több oldalt meg hírportált olvastam a témában... Egyszerűen borzalom.
   Biztos, hogy előre eltervezték, ezt több helyen is írták és mondják, na meg elvileg ugye az elnök egyik döntése miatt volt ez az egész, és ő pont ott volt a focimeccsen, ami mellett robbantottak, azért ez sem lehet véletlen. Meg szerintem az sem, hogy egy amerikai zenekar koncertjén ölték meg a legtöbb embert, de ezt csak halkan merem mondani...

   Törlés
 2. Hasonlóan voltam én is vele, hogy először nem igazán tudtam, mi ez, aztán érdekelt, hogy miért csinálja ezt mindenki. Szörnyű, hogy az emberek mikre képesek!
  Én azt hallottam, hogy azóta több, mint 153 (!!!) halálos áldozat van, többen kórházakba kerültek, és istenem, mennyi árva lehet most!
  Én olyat is hallottam, hogy a következő Spanyol-, illetve Olaszország lesz, de csak merem remélni, hogy ezek nem fognak bekövetkezni. Persze, ez csak (elméletileg) szóbeszéd, de tudjuk, minden pletykának van valóságalapja. Remélem, hogy minden rendbe fog jönni, hogy a franciák is végre megnyugodhatnak, és, hogy te is épségben eljutsz és haza arról a tavaszi utazásról.
  #prayforparis

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én 129 áldozatról hallottam, hol láttál 153-at?
   Hát, Franciaországot most azért támadták meg, mert beleavatkoztak Szíriába, szóval ha Spanyol- meg Olaszo. nem csinál/csinált semmit, nincs sok okuk rá. Legfeljebb a Vatikánt, de nem tudom, nem vagyok szakértő, nem akarok ilyeneket mondani.
   Köszönöm :) De az sem biztos, hogy elmegyünk végül, mindegy, én reménykedek benne.

   Törlés

@sarah.flp

Kövess