2016. jan. 3.

Évzárás és tervezés - Az ÉvIránytű

 
Nem tervezek nagyon hosszú posztot ezzel kapcsolatban, de úgy érzem, muszáj írnom róla valamit, hiszen szerintem ez egy olyan hasznos kis apróság, aminek minden emberhez el kéne jutnia. Ráadásul ez egy magyar "találmány", ami évről évre népszerűbb és sikeresebb nem csak Magyarországon, hanem külföldön is, hiszen 17 nyelven letölthető, illetve online kitölthető, teljesen ingyenesen. De most már térjünk végre a tárgyra: mi is ez valójában?

Nos, ez egy füzet. Egy nagyjából 20 oldalas, két részből álló füzet, ami olyan kérdéseket, feladatokat tartalmaz, amik segíthetnek nekünk lezárni az előző évet és megtervezni a következőt. Mint már mondtam, ez ingyenesen letölthető két méretben (A4 és A5), de akár online is kitölthető, ha nincs lehetőségünk vagy nem szeretnénk a nyomtatásra tintát és papírt pazarolni.


Az első oldalon rögtön összegzi, mire való, mire jó egy ilyen kis évrendező füzet, illetve mire lesz szükségünk a kitöltéséhez. Említettem, hogy két részből áll: a lezárásból és a tervezésből. Az első részben többek között arra ösztönöz minket, hogy átlapozzuk a naptárunkat fontosabb események, találkozások, tennivalók után kutatva, majd témánként (például pihenés, körülmények, család, barátok, hivatás) írjunk pár fontosabb történést. Feltesz egy csomó olyan kérdést az előző évvel kapcsolatban, amelyekből tanulhatunk és amelyek főleg a pozitív dolgokra irányulnak (például legnagyobb sikerek, kihívások, mire vagyunk a legbüszkébbek, miért vagyunk hálásak stb.). Összegyűjthetjük a legszebb pillanatainkat, jellemezhetjük az évet három szóval és egy címmel.

A második résznek, a tervezésnek hasonló a felépítése, mint a lezárásnak: szintén vannak benne pozitív dolgokra irányuló kérdések, témakörönként (itt is például pihenés, körülmények, család, barátok, hivatás) megtervezhetjük, mely történések lesznek a legfontosabbak, mikre törekszünk majd ebben az évben. Ezeken kívül célokat tűzhetünk ki, apró fogadalmakat állíthatunk, illetve megfogalmazhatunk egy titkos kívánságot is.

Én tegnap végeztem a kitöltésével, az első részét még tavaly, a másodikat már idén töltöttem ki. Az előbbit egy kicsit összecsaptam, elég értelmetlen lett, de igazából azt hittem, sokkal nehezebb lesz. Kellemeset csalódtam. Persze, nem mondom, hogy nem rágódtam rajta órákat, de ez egy olyan dolog, amire az ember nem sajnálja az időt. Rájöttem egy-két dologra, amit papíron is megörökítettem (én kinyomtattam, szerintem úgy sokkal szabadabb), máskülönben pár héten belül elfelejtődtek volna. A tervezés része sokkal könnyebben ment és sokkal jobban is tetszett, a végére pedig nagyon megkönnyebbültem. Nem tudom megmagyarázni, de jó érzés volt, amikor becsuktam a füzetet.

Ha ti is kedvet kaptatok a kitöltéséhez, siessetek, mert elvileg csak január 6-ig elérhető. Ha mégis lecsúsznátok róla, feketén át tudom küldeni e-mailben mindkét változatot. :) #yearcompass

2 megjegyzés:

  1. Köszi az ötletet, már ki is nyomtattam 😊 Nagyon tetszik a blogod, csak így tovább!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aaah, szuper, örülök, hogy tudtam valami újat mutatni. ^^ És köszönöm szépen! :3

      Törlés

@sarah.flp

Kövess