2016. ápr. 4.

5 dolog... TAG

   
Nagyon régen volt TAG-bejegyzés, régen rengeteg könyves témájút tettem ki és nem terveztem megszüntetni ezt a jó (?) szokásomat, de mostanában nem találtam olyat, amit szívesen kitöltöttem volna. Viszont ez a TAG már elég régóta hever a piszkozatok között félkészen. Elisabeth blogján találtam rá és megtetszett, mert még nem láttam ezt más oldalon, ráadásul érdekes személyes kérdések vannak benne, ami talán érdekelhet titeket.

Ha megtetszett, töltsétek ki ti is! :)

5 DOLOG, AMIRE SZÜKSÉGED VAN MINDEN NAP

1. Zene - gondolom, nem meglepő, hogy ez került az első helyre. :) Nekem 20 perc az út a suliig, amit imádok, ez egyszerűen kell minden reggel és délután, viszont ha nem hallgathatok zenét, kicsit úgy érzem, mintha beleőrülnék.

2. Édesség - nagyon édesszájú vagyok és hiába próbálkozok, nem bírok ki úgy egy napot, hogy ne egyek olyan valamit, ami édes, teljesen mindegy, hogy az valami cukros ital (pl. tea), süti vagy nasi... Ez elég veszélyes, ugyanis nagyon hajlamos vagyok a cukorbetegségre.

3. Internet - nem mondanám magam függőnek, ha nagyon muszáj, kibírok napokat számítógép és internet nélkül, de ha ott van mellettem a gép vagy a telefon, nem bírom megállni, hogy ne kapcsoljam be és ne ellenőrizzem azokat, amiket kell.

4. Ölelés - nagyon rossz lesz a közérzetem, ha nem ölelhetek meg valakit. Egyszer volt olyan, hogy hetekig nem bújtam oda anyához, sem az osztálytársaimhoz, akkor fogadtam meg, hogy ilyet soha többé nem csinálok, borzalmas volt.

5. Anya - ha ciki, ha nem, én nagyon szeretem az anyukámat és nem tudom elképzelni az életemet nélküle. Nekem egyszerűen szükségem van rá, nem tudom, mi lesz velem így az egyetemen, ha külföldön szeretnék továbbtanulni... :)
   
5 KÖNYV, AMIT AJÁNLANÁL

1. Sarah Dessen: Figyelj rám! - Sarah Dessen könyveit mindenhol nagyon dicsérik, és nem alaptalanul. Tabutémákat dolgoz fel, és bár én csak ezt az egy irományt olvastam tőle, bátran állítom, fantasztikus író. A Figyelj rám! egy amerikai gimnazista modell lányról szól, akinek látszólag megvan mindene, de érzelmileg romokban hever, amióta történt vele egy borzalmas dolog, amiről képtelen beszélni. Egy nap viszont megismerkedik egy furcsa, különc sráccal, aki megváltoztatja az életét.

2. L. M. Montgomery: A kék kastély - talán a legtanulságosabb könyv, amit valaha olvastam. Anne történetét sokan ismerhetik az írónőtől, viszont szerintem A kék kastély nem kapta meg azt a népszerűséget, amit érdemelne. A történet egy lányról szól, aki még sosem volt szerelmes, nincsenek udvarlói és mindenki azt hiszi, vénlányként fog meghalni. Mivel a családja folyamatosan azt szajkózza, ő értéktelen és senkinek sem fog kelleni, ezt el is hiszi magáról. Egy nap viszont kap egy levelet az orvosától, ami teljesen megváltoztatja a gondolkodását.

3. Szabó Magda: Abigél - egyértelműen a kedvenc kötelező olvasmányom, kétszer is elolvastam. Egyedi, érdekes és izgalmas történet, még sokadjára is ugyanolyan jó, mint először. Tudtam azonosulni a főszereplővel, Ginával, ráadásul szeretem a második világháborús történeteket.

4. F. H. Burnett: A titkos kert - nem, ez nem a színezőkönyv, hanem egy regény, méghozzá egy régi pöttyös könyv. A második legtanulságosabb történet, amit valaha olvastam, ráadásul az elsők között volt, amit a saját szórakozásomra vettem kezembe, nem pedig azért, mert kötelező volt. Egy Indiában élő angol származású, csúnyácska kislányról szól, aki egy nap Yorkshire-be kerül a nagybátyjához, ahol gyökeresen megváltozik minden...

5. Agatha Christie: Tíz kicsi néger - az első Agatha Christie-könyv, amit olvastam és biztos, hogy nem is az utolsó. Arról szól, hogy egy bizonyos V. A. Lacky 8 "régi ismerősét" meghívta a Néger-szigetre, amit nemrég vett meg. A kétfős személyzettel együtt így tízen vannak ott, viszont minden nap meghal valaki, a haláluk módját pedig egy versike határozza meg. Kijutni nem tudnak, mert nincs csónak a szigeten. Kezdenek megőrülni, mert minden jel arra mutat, hogy köztük van a gyilkos, de fogalmuk sincs, ki lehet az. Nagyon izgalmas könyv és álmomban sem gondoltam volna, hogy ez lesz a vége.
   
5 MATERIALIZÁLT KÍVÁNSÁG/AJÁNDÉK KARÁCSONYRA

1. Fényképezőgép és fotós felszerelések - régóta szeretnék fényképezőgépet, már egy ideje fotózom, de telefonnal és, hát nem éppen egy iPhone minőségű példánnyal. Több bejegyzésben emlegettem, hogy a Canon EOS 700D-t néztem ki magamnak, de ez nagyon drága. Ha tudnék szerezni valamit, több fotót csinálnék a blogra is.

2. Sminkek - sosem kaptam még sminket vagy bármilyen hasonló cuccot karácsonyra, de az biztos, hogy szívesen elfogadnék egy nagy doboz kozmetikumot. :)

3. Karácsonyi pulcsi - nagyon régóta szeretnék valami ronda, de aranyos karácsonyi pulcsit. Zoknit tavaly szereztem és van egy leggingsem is, már csak a pulcsi hiányzik.

4. Tárolódobozok - mindig jól jönnek a kis tárolórekeszek, rengeteg olyan kacatom van szanaszét a szobában, amit jó lenne beleszórni valamibe, ráadásul még jól is mutatnak. Ebayen már ki is néztem párat, már csak anyát kéne egy kicsit rávezetni a dologra...

5. Határidőnapló - anyával megígértettem, hogy idén kapok egy határidőnaplót, mert úgy érzem, szükségem van rá, de valahogy elfelejtődött az egész, így áprilisban meg már nem érdemes... Talán majd jövőre.
    
5 HELY, AHOVÁ SZERETNÉL ELJUTNI

1. Finnország - ha csak egyetlenegy helyre utazhatnék el az életben (kínzás lenne), ez lenne az a hely. Igazából nincs konkrét város vagy település, bárhova szívesen mennék Finnországon belül (Rovaniemi - tehát körülbelül az Északi Sarkkör - fölé már annyira nem). Tökéletes ez az ország, itt szeretnék élni, tanulni, dolgozni. Imádom!

2. Plitvicei tavak - az egyik osztálytársam dobta fel az ötletet a csoportban, hogy elmehetnénk közösen kirándulni nyáron erre a helyre, csak egy hátizsákkal per fő és itt kempingeznénk, fürdenénk... Az ötlet maga iszonyatosan jó, viszont egyrészt túl fiatalok vagyunk még hozzá, másrészt kell hozzá némi költőpénz, ami perpillanat nincs. Amúgy ez a hely Horvátországban van.

3. Yellowstone szupervulkán - földrajzórára erről a vulkánról csináltam prezentációt és annyira érdekes volt olvasgatni róla, hogy eldöntöttem, ezt ha törik, ha szakad, de megnézem. Ez egy olyan vulkán, ami a föld alatt van, tehát nem olyan dombon, mint a többi és a krátere csak egy lyuk a földben, színes, gejzírek vannak körülötte (micsoda szakszavak...), viszont ha kitörne, ezerszer nagyobb pusztítást végezne, mint egy átlagos vulkán. Egyébként valahol az USA észak-nyugati részén található a Yellowstone Nemzeti Park.

4. Hawaii (vulkánok) - igen, Hawaii-ra én nem a gyönyörű, homokos tengerpartok és a pálmafák miatt szeretnék eljutni, hanem a folyamatosan aktív vulkánokat szeretném megnézni. Rengeteg képet, videót és pár dokumentumfilmet is láttam ezzel kapcsolatban és nagyon érdekesnek tűnik, szeretném a saját szemeimmel is látni. Bár a pálmafákat sem utasítanám vissza...

5. Kanada - imádom ezt az országot, azokat a meseszép, kristálytiszta vizű folyókat és az érintetlennek tűnő fenyőerdőket, csodálatosak azok a fotók, amiket szoktam látni Kanadáról. Minden, amit tudok róla, nagyon szimpatikus és ráadásul hideg van, ugyebár nem szeretem a meleget. :)
   
5 MELLÉKNÉV, AMI LEÍR TÉGED

1. Alacsony - de tényleg durván alacsony és már nem fogok nőni. Viszont meglepő, de szeretek ekkora lenni. Nem szekáltak még a magasságom miatt, inkább én csinálok viccet belőle. Szerintem több előnye van, mint hátránya, csak meg kell találni ezeket, tervezek is bejegyzést írni róla majd egyszer, mert én is azért tudtam elfogadni ezt a helyzetet, mert rengeteg pozitívumot olvastam róla.

2. Lusta - na igen, ez a szó tökéletesen leír engem. Lusta vagyok tanulni, lusta vagyok sportolni, lusta vagyok kimenni az utcára... Ez a szó a valódi ellenségem.

3. Álmodozó - rengeteg problémám van belőle, az órákon mindig álmodozom, ezért nem figyelek oda sosem a tananyagra. Pedig van egy jó idézet a Harry Potter filmből: "rossz úton jár az, Harry, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni". (Na, kitaláljátok, ki mondta? Nagyon nehéz.)

4. Racionalista - racionalista embernek tartom magam, nem gondolkodom sem pozitívan, sem negatívan. Megpróbálom figyelembe venni a dolgok pozitív és negatív oldalát, hiszen nem minden csak fekete vagy fehér. Aztán ki tudja, lehet, hogy tévedek...

5. Művészlélek - szeretek kreatívkodni, új dolgokat alkotni, rajzolni, festeni, fotózni és írni, szóval igen, szerintem az vagyok. Mármint művészlélek.
   
5 DOLOG, AMIT MONDANÁL AZ EMBEREKNEK AZ ÉLETRŐL

1. Ne halogassatok! - ha van valami dolgom, akár házi feladat, akár más, vagy aznap megcsinálom, amikor feladják, vagy az utolsó pillanatban, ami ugyebár nem a legjobb.

2. Legyetek rosszak! - anya szokta mondani nekem régebben, mert túl jó kislány voltam mindig. Csak viccelődni szeretett volna, de akkor nem is értettem, mit jelent ez, de most, ahogy elkezdtem gondolkozni rajta, rájöttem, ez egy nagyon jó "életbölcsesség". A rosszalkodásból, csínytevésekből rengeteg jó élményt gyűjthetünk, tapasztalatot szerezhetünk.

3. Próbáljatok ki új dolgokat, amíg még lehet! - a legjobb, ha fiatalon gyűjtünk emlékeket, élményeket és tapasztalatot, hogy aztán legyen mit továbbadni a gyerekeinknek. Lépjetek ki a konfortzónátokból, amíg még lehetséges!

4. Tervezzetek! - szemben Horatius Carpe diem! elméletével én azt mondom, fontos, hogy előre tervezzünk egy kicsit és ne vágjunk bele mindenbe meggondolatlanul. A spontaneitás és a "jelennek élés" nem mindig jó, sokszor nagyokat koppanhatunk - például én már most, kilencedikben próbálom kitalálni, hova menjek továbbtanulni, mert akkor arra fókuszálnék a tanulásban és nem az utolsó pillanatban kezdek majd el aggódni, ha nem fektettem elég hangsúlyt egy olyan tantárgyra, amire kellett volna.

5. Vállaljátok fel önmagatokat! - ne rejtegessétek az igazi éneteket, vállaljátok fel az őszinte véleményeteket és azt, amiben hisztek! Nem játszhattok állandóan szerepet, az senkinek sem jó, előbb-utóbb belefáradnátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@sarah.flp

Kövess