2016. ápr. 7.

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Véleményem a közösségi médiáról

   
A legtöbb embernek, ha meghallja azt a szót, hogy "közösségi média" vagy "social media", egyből a Facebook ugrik be legelőször. Ez rendben is van, hiszen ez a legismertebb közösségi portál a világon, manapság a fiatalabb generációkban már kevés ember van, aki nem rendelkezik Facebook fiókkal. Vannak, akiket gyakorlatilag függővé tettek ezek az oldalak és el sem tudják képzelni az életüket nélkülük, de természetesen sokan utálják őket. Ez egy elég megosztó téma, éppen ezért szeretném felhívni a figyelmet, hogy most a véleményemet fogjátok olvasni erről az egész történetről.

Én régebben rengeteg hasonló oldalra regisztráltam ész nélkül, de mára csak a Facebook, a Twitter, a Tumblr és az Instagram maradt meg, ebben a sorrendben - na nem, mintha a többit olyan gyakran használtam volna. Ezek talán a legismertebb közösségi portálok, így hát nem véletlen, hogy ezeken ragadtam fent. A social médiáknak pont az a lényegük, hogy minél több ember használja őket, minél több emberhez jusson el az, amit oda feltöltünk és ott megosztunk, ezért én a többiben nem találtam túl érdekesnek.

Most viszont egyenként beszélnék mindegyikről egy picit...
 
FACEBOOK
A felsoroltak közül ez az egyetlen, amit nem szeretek, csak azért rendelkezem arckönyvvel, mert evidens. Így van, én teljesen természetesnek veszem, hogy a korosztályomban majdnem mindenki fent legyen Facebookon. A nagyon kockák szokták mondani, hogy "ha nincs Facebookod, nem létezel", és ez akármilyen furcsán hangzik, kicsit igaz is, persze nem ilyen nyers megfogalmazásban. Manapság ez a portál olyan szerepet tölt be az életünkben, mint egy személyigazolvány, ez a saját adatlapunk az interneten, ez a bizonyíték arra, hogy vagyunk.

A Facebooknak rengeteg előnye és hátránya van, de legtöbb esetben éppen az a hátránya, ami az előnye is. Én azért nem szeretem, mert rengeteg rossz élményem volt már vele kapcsolatban, sokszor csinálok olyat, ha rossz kedvem van, hogy pár órára vagy egy napra felfüggesztem a fiókomat és ez nagyon jól esik, de még ennyi kimaradásnál is rengeteg dologról le lehet maradni. Pont akkor akarnak elhívni egy találkozóra vagy pont akkor beszélnek valami érdekes dologról az osztálycsoportban...

Szóval a Facebook nem feltétlenül rossz, legalább is kapcsolattartásra nagyon jó. Az osztálytársaimmal például nem szoktam beszélgetni ilyenkor, mert őket úgyis látom minden nap, csak akkor írunk egymásnak, ha valami kell vagy összefutunk suli után és azt kell megbeszélnünk, de amikor valaki olyannal szeretnék beszélni, aki kicsit távolabb él, mondjuk a legjobb barátommal, aki Helsinki mellett lakik vagy a francia ismerőseimmel, akkor azért hasznos. :)

Ezen kívül a blogot szoktam még hirdetni csoportokban és ennyi, nem vagyok egy nagy Facebookos és nem is szeretnék az lenni. Számomra ez túl "nyilvános", vagy hogy is mondjam, amit ide kirakok, azt minden ismerősöm látja és ez nem túl szerencsés egyes esetekben. Nem feltétlenül tartozik rájuk, hogy mit csináltam aznap vagy merre jártam.
 
TWITTER
Ezzel a közösségi portállal is volt már egy-két kellemetlen élményem, de ellentétben a Facebookkal, ezt nagyon szeretem használni. Aktív twitteres vagyok, minden nap posztolok, sokan követnek és sok barátot és ismerőst szereztem innen, akiket nagyon szeretek. Sokan azt hiszik, a twitterezés abból áll, hogy kiírod, mit ettél reggelire, vagy mikor mész wc-re, ez nagyon idegesít is, én két év alatt még egyetlen ilyen posztot nem láttam, de tényleg. Még ha pár ilyen jelentéktelen dolgot ki is írunk néha, ennyire részletesen azért nem osztom meg az életemet a világgal.

Twitteren inkább gondolatokat osztunk meg, vagy gondolatmeneteket, de én sokszor itt adom ki magamból a jót és rosszat - az utóbbiból voltak bajaim, ezt nem tagadom. Engem a Twitter megnyugtat, mert azokat, amiket ide kiírok, nem tudom kinek elmondani, de szeretném és itt legalább "meghallgatnak". Nem vagyok függő, de nem tudom, mi lenne velem nélküle.
   
INSTAGRAM
A felsoroltak közül ezt használom a legritkábban, pedig szeretem. Nagyjából hetente szoktam képet posztolni, viszont majdnem minden nap ránézek. Ellentétben a Twitterrel ez az a portál, ahol csak akkor követek embereket, ha visszakövetnek, nagyon kevés fiókot követek csak azért, mert tetszenek a képei. Az Instagramon farkastörvények uralkodnak, ha nem vagy Kardashian, csak úgy tarthatod meg a követőidet, ha visszaköveted őket. :)

Engem két dolog nagyon idegesít az Instagramon: az egyik, ha valaki privátra állítja a profilját, mert nem szeretnék valakit csak a profilképe alapján bekövetni, a másik pedig, ha valaki nem a saját képeit tölti fel, hanem netről szed valamit. Ennek a portálnak pontosan az a lényege, hogy a saját képeinket osszuk meg a világgal.
 
TUMBLR
Megint csak egy sztereotípia: sokan azt hiszik, a Tumblr-t csak depressziósok használják érvágós képek és világfájdalmas idézetek megosztására. Nem, nem, nem és nem! Tény, hogy ilyenek is vannak, de nem ebből áll ez a közösségi oldal. Én inkább azt mondom, ez az önkifejezés egyik eszköze, éppen ezért nagyon személyes is. Nagyon szeretem használni, mert inspirál és amióta kikövettem a szomorúbb témájú blogokat, jobban érzem magam. Van egy sajátos hangulata, egy varázsa a Tumblr-nek, ami utánozhatatlan és egyedi, ha "jól" használjuk, nagyon hasznos tud lenni.

Összességében szerintem a közösségi média nagyon hasznos dolog tud lenni: kapcsolattartásra, önkifejezésre tökéletes lehet, ezen kívül megnyugtathat és feltölthet, de ugyanakkor célponttá is tud tenni és erre nagyon figyelnünk kell. Egy apró veszekedés még nem a világ vége, de nem véletlenül próbálják meg annyira felhívni a figyelmünket a rossz szándékú emberekre. Fontos, hogy ne váljunk a rabjává a közösségi oldalaknak, tudjuk tartani a mértéket és szabjunk egy határt. Nem az az élet, ami az interneten folyik.

Szerintem, bár sok probléma és konfliktus okozói, nem lenne jó, ha megszűnnének ezek a közösségi oldalak.
Nézzétek meg, a többiek mit gondolnak erről!

2 megjegyzés:

 1. Szia :)

  Nagyon tetszik a blogod, egy ideje már követlek, viszont most érzem csak, hogy hozzá kellene fűznöm valamit.

  Ne érts félre, teljesen egyetértek veled, azzal, amiket leírtál, és a véleményeddel is. Egy valamit hiányolok: Pinterest. Nagyon keveset hallani erről az oldalról, neked pedig láttam, hogy van, és örülnék neki ha picit ebbe is bepillanthatnék, mert nagyon érdekelne, hogy ezt hogyan lehet "jól" használni. Persze, tudom, ez nem útmutató volt, de érdekelnének az azzal való élményeid is.

  Máris várom a következő posztodat! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! :) Köszönöm, aranyos vagy.

   Igazából sokat gondolkoztam azon, hogy megemlítsem-e a Pinterestet is, de nem tudom, mennyire számít közösségi oldalnak. Egyáltalán nem hasonlít még a Tumblr-höz sem (ami ugyebár szintén képes), szóval inkább nem soroltam ide, hivatalosan is csak "közösségi képmegosztó", de rendben, akkor most írok róla egy kicsit. ;)

   Én nagyon-nagyon szeretem ezt az oldalt, mindenkinek meg szoktam említeni, ha kreatívkodásról van szó. Akkor szoktam használni, ha inspirációra van szükségem vagy tippekre, ha kreatívkodni szeretnék, ajándékötleteket gyűjteni, bejegyzést írni, vagy ha nincs ötletem, mivel lehetne felvenni egy új ruhadarabot...
   Szóval ez egy nagyon sokoldalú oldal, tényleg rengeteg mindent találsz rajta, csak böngészni kell. :) Biztosan van valami, amit keresel, vagy ami érdekel, például tanulási tippek, szobadekoráció, ruhaösszeállítások, jegyzetelési tippek... Ezeket gyűjteményekbe rendezed és a többi jön magától. :)

   Én imádom, tényleg, mindig nagyon egyedi és kreatív ötleteket találok rajta, megéri kipróbálni. :3

   Törlés

@sarah.flp

Kövess