2016. máj. 16.

Tanulási tippjeim

 
Már csak egyetlen hónap van hátra az idei tanévből. Ez így nagyon szépen hangzik, amíg rá nem döbbenünk, hogy milyen rosszul állunk egyes tantárgyakból és bele kellene húznunk a tanulásba, hogy ne legyen olyan rossz az a bizonyítvány. Nem kertelek, ez velem is így van, ebben az egy hónapban megpróbálom végre komolyan venni az iskolát és javítani.

Ebben a bejegyzésben az én tapasztalataimat szedtem össze a tanulással kapcsolatban, hátha tudok valakinek segíteni.

AZ ÓRÁN IS FIGYELNI KELL
Lehetséges, hogy nem fogod azonnal megérteni az anyagot, de ha az adott órán egy másikra szoktál tanulni (mint például én, a kémia nálam a töritanulás ideje), már eleve rosszul állsz a dologhoz. Igen, otthon le kell ülni és lehet, hogy akkor már nem sok mindenre fogsz emlékezni abból, amit a tanár mondott az órán, azért mégis valahol ott van a fejedben, csak elő kell hozni, fel kell frissíteni. Régen én úgy is meg tudtam írni egy dolgozatot ötösre, hogy nem tanultam otthon semmit, csak az órán megjegyzett dolgokat hasznosítottam. Jó, ez még általánosban volt, gimiben ez édeskevés, de máris tettünk valamit a cél érdekében.

KONCENTRÁLJ!
Ha ráveszed magad és leülsz tanulni, ne csinálj közben mást. Tedd el a telefont, kapcsold ki a tévét és a számítógépet (vagy csak tedd messzebb, akár még szükséged is lehet rá, a lényeg, hogy a Facebook ne legyen bekapcsolva)! Persze szünetekben megjutalmazhatod magadat valamivel, de figyelni kell rá, hogy ezt se vidd túlzásba, én sokszor pont amiatt szoktam abbahagyni a tanulást, hogy belemerülök abba a dologba, amit csinálok pihenéskor.
 
PRÓBÁLD MEGÉRTENI!
Azzal nem mész semmire, ha azt mondogatod: "nem megy", "nem értem", "nem vagyok jó benne", mert akkor valóban nem fog menni. Gyakorlat teszi a mestert, csupán időt kell szánni rá, gondolkodni, gyakorolni, keresni az összefüggéseket, elolvasni a tankönyvet, esetleg utánaolvasni a neten.

JEGYZET JEGYZETE
Fontos, hogy az órán lejegyzett dolgokról is készítsünk valamit, amivel könnyebben megértjük, feldolgozzuk az adott anyagot. Én például a nehezebben megtanulható szavakat, kifejezéseket és definíciókat leírom egy kis cetlire, az adott oldal szélére ragasztom és így, hogy még egyszer leírtam és ott van egy kis színes bigyón, könnyebben a fejembe megy. Gondolattérképeket is készíthetünk egy-egy fogalomhoz, például egy műfajhoz irodalomból.

SZÍNEK
Nagyon-nagyon-nagyon fontosak a színek, főleg azoknak, akiknek jobb a vizuális memóriája, ugyanis az agyunk könnyebben jegyzi meg az információkat, ha azok ki vannak emelve valamilyen színnel. Én jegyzetelésnél a nyilakat, címeket, egy-egy fontosabb szót mindig filctollal írok és csak színes post-iteket használok a jegyzet jegyzetéhez. Szövegkiemelőt általában csak a tanároktól kapott lapokra használok.
 
NASI ÉS VÍZ
Mindig legyen a környezetedben, ugyanis ha korog a gyomrod vagy szomjas vagy, meg kell szakítanod a koncentrációt és az sosem jó. Egy kis csoki, egy pohár víz az asztal sarkán és minden tökéletes, ne csinálj magadnak kifogást a tanulás megszakítására!

MI VAN A ZENÉVEL?
Szólhat, de csak halkan, szöveg nélkül és csak olyan, amit nem ismersz. Ugyanis ha mindez pont ellenkezőleg történik, a zenére fogsz odafigyelni és nem a tanulásra.

UTÁNANÉZNI
Azt vettem észre, hogy az anyagot, amiből például kiselőadást készítek, sokkal jobban meg tudom jegyezni, mint a többit. Ez azért van, mert utánaolvasok a témának. Persze, nem lehet minden egyes leckét, szót megkeresni a Google-n, de érdemes kipróbálni azzal a témával, ami kicsit jobban érdekel, mint a többi, vagy éppen ellenkezőleg, nehezen megy a fejedbe.

MOTIVÁCIÓ MEGTALÁLÁSA
Motiváció nélkül semmire sem mész és csak még nagyobb kínszenvedés lesz a dolog. Legyenek előtted a céljaid, tudd, hogy mit akarsz és koncentrálj jobban azokra a tantárgyakra, amik szükségesek a céljaid teljesítéséhez, a továbbtanulásodhoz, hasznosak az életben (na igen, ebből kevés van Magyarországon) vagy kapcsolódnak az érdeklődési körödhöz, és máris több kedvvel fogsz leülni tanulni.


Mik a ti módszereitek? A fentiek közül melyeket találtátok a leghasznosabbnak?

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  Szerintem nagyon hasznos a cikked, mert bár mindig mindenki hangoztatja a tanulás fontosságát, arról nem nagyon beszélnek, hogy mégis milyen módszerekkel lehetne könnyebbé, netán élvezetesebbé tenni. Annyit mondjuk még hozzátennék, hogy ha a tanulást kihívásként és nem egy kötelező dologként kezeled, akkor nagyobb valószínűséggel látsz majd neki. Legalábbis az én esetemben mindig így van. Ösztönöz, ha így tekintek rá.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! ^^
   Ez nagyon jó ötlet, eszembe sem jutott ez a módszer.

   Törlés

@sarah.flp

Kövess