2016. máj. 27.

Túlélőcsomag egy hosszú buszúthoz

    
Tumblr-ös Facebook csoportokban gyakran belefutok olyan bejegyzésekbe, amelyekben segítséget, ötleteket kérnek, mit kezdjenek magukkal egy több órás, vagy akár egy napos buszozás, illetve vonatozás alkalmával. Mivel jó téma, szerettem volna összegyűjteni pár tanácsot egy ilyen utazáshoz és szerencsére ugyebár a hónap elején én is buszoztam egy keveset. Az akkori észrevételeimet osztanám meg most veletek.

ENNIVALÓ ÉS INNIVALÓ
Az egyik legfontosabb kérdés egy hosszú utazás alkalmával: milyen kaját vigyek magammal? Hiszen az első dolgunk a buszon, hogy elővesszük a kis ennivalós zacskónkat és elkezdjük tömni a majmot. Viszont legutóbb észrevettem, hogy én szinte csak az apróbb édességeket hagytam meg és hoztam haza, tehát például gumicukrot, több zacskó kekszet - amikből több, kisebb darab van egy csomagolásban, amik pedig nagyobbak, mint például a croissant, azok hamarabb elfogytak.

Ez azért fontos észrevétel, mert legközelebb több nagyobb és laktatóbb kaját fogok magammal vinni, hiszen nem tudok megenni egyszerre egy egész zacskó gumicukrot, mást pedig addig nem fogok megbontani, amíg az el nem fogy. Nektek is ezt javaslom, vigyetek olyan ennivalót, amit egyszerre meg tudtok enni és laktatóbb: croissant-t, péksüteményeket, müzliszeleteket, csokit.
    
Az út elejére vihettek olyan kaját is, ami hamar megromlik, feltéve, ha időben megeszitek. Gondolok itt például joghurtra, palacsintára vagy akár egy komplett ebédre: nekem anyukám sütött csirkehúst, azt vittem, más osztálytársaim rántott húst, vagy - nem viccelek - komplett gyros tálat kaptak. Ezzel kapcsolatban észrevétel: ne vigyetek salátát! Persze ha csak nem akarjátok a savanyúságszagú másnapos zöldségbomba kiömlött levét törölgetni a nadrágotokról... Saját tapasztalat. :)

Én gyümölcsöt sem szívesen eszek a buszon, mert utánuk általában ki kell dobni valamit: almacsutkát, szilvamagot, az eper levelét, például.

Én legutóbb az ennivalómat egy kisebb táskában tároltam, mégpedig a henger alakú tornazsákomban. Tökéletes volt erre a célra; van zsebe és a mérete is pont megfelelő, könnyedén elfért az ülés alatt, nem foglalt sok helyet és amikor például leszálltunk hosszabb időre kirándulni, nem kellett az összes elemózsiát cipelnem magammal, csak kivettem azt, amire éppen szükségem volt.

Legyen nálatok jó sok víz, amit ha lehet, fagyasszatok le előtte! Nem baj, ha nem fogy el minden palack, a víz olyan dolog, amivel nem szabad spórolni. Az utazás elején inkább vizet igyatok, amíg még hideg, utána jöhetnek az üdítők, amelyeknél már nem olyan zavaró, ha kihűltek: nálam a jeges tea vált be a leginkább, az hidegen és melegen is egyaránt jó. Limonádét is készíthettek, az is nagyon frissítő tud lenni. A szénsavas italokat viszont kerüljétek!
   
ALVÁS
Idén Franciaországba menet és hazafelé jövet is a buszon aludtunk, így ebben a témában is van már egy kevés tapasztalatom. Igazából ehhez tényleg nincs sok hozzáfűznivaló: vigyetek magatokkal egy hosszú plédet, egy kis méretű, de pufi párnát (ne laposat, mint én) és egy jó nyakpárna sem árthat, ezután csak a megfelelő pozíciót kell megtalálni a pihenéshez. Ha tudtok zenével aludni, válogassatok össze lassabb, altatóbb dalokat.

ELFOGLALTSÁGOK
Igazából ide tényleg nem lehet sok újat mondani és ha osztállyal mentek kirándulni, az idő inkább csak beszélgetéssel fog elmenni, de azért jó, ha még a mindenki számára alap elfoglaltságok is le vannak írva. :)
 • Zenehallgatás - nincs hozzáfűznivalóm.
 • Olvasás - könyvmolyoknak és e-book reader tulajdonosoknak azt üzenem, használják ki a modern technika csodáit, mert egy tablet méretű kütyü feleannyi helyet sem foglal a táskában, mint egy könyv. Ha nem szeretnénk annyira belemerülni valamibe, vásároljunk be magazinokból!
 • Filmnézés - ha van lehetőségünk, elegendő tárhelyünk, eszközünk hozzá és megfelelően fel van töltve hozzá az adott kütyü, egy hosszú buszozás megfelelő alkalom arra, hogy csökkentsük a filmes várólistánkat.
 • Játék - lehet egyéni is (pl. Rubik-kocka) vagy társas (pl. kártya, szójátékok), remekül el lehet vele tölteni az időt.
 • Keresztrejtvényfejtés - ehhez sincs hozzáfűznivalóm.
 • Ismeretterjesztő könyvek, térkép, utazószótár böngészése - fontos, hogy minél többet megtudjunk arról a helyről, ahova megyünk, ha az éppen külföld, akkor az odaút remek lehetőséget ad arra, hogy megtanuljunk pár hasznos szót az adott nyelven. Emellett én még szeretem tudni, hol járunk útközben ehhez jól jön például egy papír alapú Európa-térkép, hogy minél kevesebbet merüljön a telefon.
 
MIT VIGYÉL MAGADDAL?
 • Aprópénz WC-hez - az osztrák és a német benzinkutakon általában 50 cent a mosdó, Franciaországban ingyenes. :) Fontos, hogy legyen nálunk 5-10 db ilyen érme, személy szerint nem szeretném kipróbálni, hogy visszaad-e az automata 1 euróból.
 • Fertőtlenítő kendő - nagyon-nagyon fontos. Ha valami ragacsosat eszünk, ha csak egy kis felfrissülésre vágyunk (fürdés helyett nagyon jól tud esni)... Legyen nálatok pár csomag.
 • Külső akku - ez tulajdonképpen egy töltő és életet tud menteni a buszon, persze csak ha előtte rendesen feltöltjük otthon.
 • Fülhallgató, fejhallgató - alap dolog, de legyen egy tartalék fülhallgató is a táskában vészhelyzet esetére.
 • Papírok, igazolványok - lehetőleg legyen róluk fénymásolat is.
 • Dezodor vagy testpermet - bár dezodort nem jó ötlet használni a buszban, de azért jó, ha van nálunk.
 • Svájci bicska - egy lógó cérna, egy kibonthatatlan zacskó... Jó, ha van egy régi, jól bevált eszközünk ilyen idegesítő esetekre.
 • Papírzsebkendő - nincs hozzáfűznivalóm.
 • Elemlámpa - ha éjszakai buszozás is szerepel a programban, nagyon jól jön. Erősebb a fénye, mint a telefon képernyőjének és nem merül le - olyan könnyen.
 • Nylon zacskó a szemétnek - bár a buszon biztosan lesz hova rakni a szemetet, én azért mindig viszek magammal egy zacsit, csak a biztonság kedvéért (és mert lusta vagyok).
EGYÉB TIPPEK
 1. Kényelmes ruhát viseljetek, ne szégyelljétek a külsőtöket, ilyenkor senki sincsen a legjobb formájában, kényelmetlen öltözékben pedig gyakorlatilag kínzás egy hosszú utazás. Egy kabát vagy pulcsi viszont mindenképpen legyen nálatok!
 2. Azokat a dolgokat, amik egy helyre kellenek, ugyanabban a táskában tároljátok, például az aprópénzt, papírzsepit és a dezodort, hogy ha megálltok egy benzinkútnál, de kelljen keresgetni.
 3. Legyen nálatok mindenféle gyógyszer, amire esetleg szükség lehet.
Lehet, hogy kihagytam valamit, szóval amire még kíváncsiak lennétek, kérdezzétek meg, de most ennyi jutott eszembe. :)
Remélem, tudtam valami újat mondani!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@sarah.flp

Kövess