2016. jún. 20.

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} - Kötelező olvasmány

    
A mostani VKP témának a kötelező olvasmányok kérdését kaptuk, avagy mit kellene mindenkinek elolvasnia, mielőtt meghal. Mások az iskolai olvasmányokról írtak véleményt, de én úgy értelmezem a feladatot, hogy én mely könyveket ajánlanám mindenkinek vagy tartom olyannak, amit muszáj elolvasni egyszer az életben.

Egy dolgot még hozzátennék: egy írónőt, akit azért nem írtam bele, mert konkrét könyvet nem akartam tőle megemlíteni, de egy könyvet mindenképpen olvassatok el tőle! Ő lenne Sarah Dessen, akit Dóri ebben a cikkben a tökéletes ifjúsági regények alkotójaként írja le, mégpedig nem alaptalanul.

Anne Frank: Anne Frank naplója
Itt ez a korombeli lány a múltból, aki, mint sok más tinédzser, 13 éves korában elkezdett naplót vezetni. Akkor sejtelme sem lehetett róla, hogy pár évtized múlva irománya világhírű lesz, sok ezer fiatal számára tanulságos olvasmány és történelmi emlékirat. Egy lány, aki a háború szörnyűségeit, saját érzéseit, gondolatait örökítette meg a világ számára. Egy lány, aki író szeretett volna lenni, de sajnos már nem élte meg azt, hogy a nevét mindenki ismerje.

Ha korabeli fiatal vagy, azért érdemes olvasni. Ha idősebb, azért. Ha éppen most tanulsz a második világháborúról, vagy csak érdekel, akkor azért. Szerintem legalább egyszer mindenkinek bele kellene olvasnia. Úgy érzem, tartozunk neki ennyivel.

 
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg
Egy történet a gyerekekről, a gyermeki lélekről, a képzelőerőről, a kreativitásról tele tanulsággal, amelyek az élet minden területére igazak lehetnek, legyenek azok akár hétköznapi vagy egyéni, személyes problémák. Megteremti a saját, logikátlan világát, áthágva minden szabályt, a saját, határtalan képzelőerejét használva; de mégis, minden mindennel összefügg és ez a történet kerek, egész lesz. Ez a könyv mindenkinek szól, mindenkinek, aki látni is szeretne és nem csak nézni, érezni és nem csak érzékelni.

J. K. Rowling: Harry Potter sorozat és J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk ura sorozat
Azért vettem egybe a kettőt, mert ugyan az igaz mind a kettőre: alapművek. Nem klasszikusok, nem is a világirodalom legkiemelkedőbb művei, de ezt a két sorozatot egyszerűen nem szabad kihagyni, ha olvasni nem, de legalább megnéznie muszáj mindenkinek. :)

L. M. Montgomery: A kék kastély
Egy történet arról, hogy legyünk bátrak, ne féljünk élni, ne érdekeljen minket, mit gondolnak mások és ne hagyjuk, hogy a rosszindulatú megjegyzések tönkretegyenek minket. A kis herceg után ez a második legtanulságosabb könyv, amit valaha olvastam és sokat emlegetem, hogy szerintem nem kap akkora figyelmet, mint amekkorát megérdemel.

 
Marie-Aude Murail: Lakótárs kerestetik!
Ez volt az első francia nyelvű könyv, amit olvastam (eredeti címe: Simple), magyarul még nem kezdtem el. Azért ajánlom, mert egy szellemi fogyatékos fiúról szól és az öccséről, aki azért küzd, hogy Sutyi (te jó ég, a magyar nevét nem tudom megszokni) ne kerüljön intézetbe. Ez a könyv segít nekünk elfogadni az ő helyzetüket, ezt a betegséget, mert általa megismerjük azt, milyen egy autistával együtt élni.

Szabó Magda: Abigél
Szintén a második világháború alatt játszódik és ez az egyetlen olyan kötelező olvasmány, amit többször is újraolvastam. Nagyon szeretem ezt a történetet és ezt mindenféleképpen bent hagynám az iskolai kötelezők listájában, ha megváltozna.

William Golding: A Legyek ura
A gyerekek kegyetlenek tudnak lenni, ezt mindenki tudja. De mi van, ha egy csapat kisfiú repülőgépe lezuhan egy lakatlan szigeten az óceán kellős közepén? Fiatalon, távol a civilizációtól mit tehetnek, ha a túlélés a tét? Lassan egymás ellen fordulnak és a kezdetben jó megoldásnak ígérkező szerepjátékból lassan egy brutális élet-halál harc kerekedik. Muszáj mindenkinek elolvasnia ezt a könyvet.

2 megjegyzés:

  1. Ez a bejegyzésed is nagyon jó lett, köszi a tippeket! A Harry Potter sorozatot és az Abigélt már olvastam, és imádtam őket, de a közeljövőben a többire is sort kerítek! A te blogod az egyik kedvencem, csak így tovább! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de aranyos vagy, köszönöm! :) Jó olvasást hozzájuk

      Törlés

@sarah.flp

Kövess