2017. ápr. 22.

Miért jó könyvtárba járni?


Sajnos manapság egyre kevesebb embertől halljuk, hogy szeret olvasni, vagy éppen sokat olvas, ám közülük is akadnak olyanok, akik a digitális könyveket részesítik előnyben - emiatt sokan azt gondolhatják, a papír alapú könyvekre és azok gyűjtőhelyére, a könyvtárakra egyre kevesebb szükség van. Vajon igazuk van?

A könyvtárak számtalan kisebb-nagyobb előnnyel rendelkeznek, olyanokkal, amelyek elsőre akár eszünkbe sem juthatnak - nem véletlen, hogy már több évezrede léteznek ezek az intézmények, történelmük ugyanis legalább az I. e. 3. századra nyúlik vissza, arra az időre, amikor is megalapították az ókori világ legnagyobb könyvtárát az egyiptomi Alexandria városában.

Manapság már messze sem kell mennünk, ha könyvet szeretnénk kölcsönözni, hiszen szinte mindenki közelében található egy kisebb-nagyobb intézmény, ahova bármikor betérhet. De pontosan milyen érvekkel csalogassunk valakit könyvtárba, illetve miért érdemes nekünk is gyakran járnunk?

OLCSÓ
Talán a legnyomósabb érv az, hogy csupán minimális kiadással tudunk tengernyi könyvet elolvasni, hiszen mindössze az olvasójegyet kell kifizetnünk, azt is csak évente egyszer (bár némelyik intézményben az is előfordul, hogy egy adott napon ingyenesen iratkozhatunk be). Mostanság, hogy könyvet vehessünk, igen mélyen kell belenyúlnunk a pénztárcánkba, ráadásul ha később meggondolnánk magunkat vagy az elolvasása után nem tetszene az iromány, nincs lehetőségünk visszavinni. Mellesleg a megvásárolt könyvek általában egyből a polcon landolnak, sokszor olvasatlanul.


NAGY VÁLASZTÉK
Egy könyvtár nem is lenne igazi könyvtár, ha nem lenne benne megszámlálhatatlan kötet - ez a mennyiség pedig hatalmas választékot eredményez, nem kizárólag műfaji szempontból. A szép- és szakirodalom mellett általában nagy számban akadnak olvasmányok idegen nyelven is, a klasszikusok mellett gyakoriak a kortárs alkotások, a népszerűek mellett pedig rálelhetünk néhány különlegesebb, ritkább könyvre is - egyszóval mindenki talál a saját ízlésének megfelelő művet.

MAGAZINOK
A könyvtárakban nem csak könyvekkel találkozhatunk: számos újság és magazin legfrissebb számába lapozhatunk bele az erre kijelölt részlegen.

KÜLÖNLEGES ATMOSZFÉRA
A könyvtár az egyik legrégebbi intézmény, amely a tudás megosztásán alapul, ennélfogva jellegzetes atmoszféra lengi körül. A régi könyvek látványa, illata különleges érzést kelthet bennünk, kellemes a sorok között járkálni; egyszóval azt is mondhatjuk, már azért is érdemes könyvtárba járni, mert egyszerűen jó érzés.


SZUPER PROGRAMLEHETŐSÉG
A könyvtár felfedezése kiváló program lehet nem csak barátok, a család számára is, hiszen az ifjúsági részlegen még a gyerekek is jól érezhetik magukat. Ám az is előfordul, hogy az itt töltött idő alatt kötünk új ismeretségeket, az azonos érdeklődési körön alapuló barátságnál pedig nincs is jobb, azonban akár különböző, kisebb - pl. művészeti - csoportok kialakulását is elősegítheti. Mellesleg a csend miatt kiváló helyszín a kutatásra, leckeírásra, tanulásra, ráadásul akár forrásokat, segítséget is találunk ehhez a könyvekben, lexikonokban.

RENDEZVÉNYEK
A könyvkölcsönzés mellett számtalan egyéb funkciója van egy könyvtárnak, például lehetőségünk van elmenni néhány előadásra, író-olvasó találkozóra, filmvetítésre vagy könyvklubba is.

8 megjegyzés:

 1. Pont ma voltam könyvtárban - ha már Könyvfesztiválra nem mehettem -, és amit leírtál, tényleg mind igaz :) Nálunk egy kastélyban van, így az atmoszféra kétszer olyan igaz :))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Te jó ég, milyen mázlista vagy! Az tényleg csodálatos lehet. :3

   Sajnos teljes mértékben átérzem a helyzetet, idén nekem sem volt lehetőségem elmenni a Könyvfesztiválra. :/ Viszont legalább addig is spórolok a következőre.

   Törlés
 2. Szia!

  Én nagyon sokáig nem is jártam könyvesboltba, csak a könyvtári könyveket bújtam. Később átszoktam a könyvvásárlásra, de még így is havonta, van, hogy hetente járok oda. Tulajdonképpen engem nagyon vonz az egész hely, barátságos, kényelmes, otthonos. Ráadásul az elég nagy pozitívum, hogy a könyvtárosokkal lehet beszélgetni a könyvekről, tanácsot lehet kérni tőlük, vagy lehet ajánlani, hogy mit szerezzenek be. Nem olyan egyoldalú, elüzletesedett dolog, mint csak simán megvenni a könyveket. (Nem mintha nem szeretnék könyveket venni)
  Nagyon tetszett a cikked!
  Üdv: Kriszti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :)
   Igazából én még sosem mertem odamenni a könyvtárosokhoz, de teljesen egyetértek. Én igazándiból regényeket csak ritkán veszek, inkább olyan könyveket szerzek be, amelyekről tudom, hogy még le fogom venni a polcról (például önfejlesztő/ismeretterjesztő köteteket).

   Törlés
 3. Az idő sajnos változik, a fiatalabb korosztály nem tudja, hogy mi a jó az olvasásba, mert könyvet se fogtak még a kezükbe sajnos.
  Én heti 1 rendszerességgel járok könyvtárba, mikor elsőnek mentem alig lehetett kirángatni onnan. :)
  Nagyon tetszett ez a bejegyzés :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez szuper, mázlista vagy, hogy ilyen gyakran eljutsz! ^^
   Téged például mi ragadott meg ennyire?

   Törlés
 4. Sajnos nálunk az Árkádban bezárt, pedig szerettem odajárni, csak ugye most már mindent neten is el lehet olvasni. Van jó és rossz oldala is. A jó az, hogy nem kell megvenni ilyen 5-6 ezer forintos könyveket, mert valakinek nagy kiadás, hanem le tudja tölteni. De a rossz benne az, hogy annyira mobilzombivá váltak az emberek, hogy mindent azon csinálnak, pedig az olvasásban pont az a jó, hogy ahhoz sem net, sem mobil nem kell. Hát azért sajnálom h nem annyira "divatos" ilyen helyekre menni.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Egyetértek, bár én is szoktam e-könyveket olvasni, ez az utolsó előtti opció (a végső a vásárlás), amit választok, először megnézem a könyvtárban, és ha nincs bent, körbekérdezem az ismerőseimet. Nekem szerencsére e-book readerem is van, az egy fokkal jobb, mint a sima mobil. :)

   Törlés

@sarah.flp

Kövess