2017. júl. 3.

10+1 módszer, amivel pénzt kereshetsz


Nyáron családi körben vagy barátok között nem egyszer merül fel a diákmunka kérdése. Jogos, hiszen ilyenkor több szabadidőnk van, amit általában utazással, fesztiválozással töltenénk, azonban egyik sem olcsó mulatság.

Akadnak olyanok, akik nem szívesen vállalnak nyári munkát, mert nem találnak megfelelőt, vagy éppen még nem töltötték be a 16-ot. Összegyűjtöttem néhány tippet, amivel kortól függetlenül szert tehetsz egy kis zsebpénzre. Nincs adó, nincs papírmunka, nincs munkaidő, csupán a belefektetett energiára és némelyikhez egy cseppnyi kreativitásra van szükség, ráadásul ezek közül több az év bármely szakaszában is végezhető. :)

1. SELEJTEZÉS
Mind közül a legegyszerűbb és legáltalánosabb módszer a pénzkeresésre az, ha eladod az összes felesleges ruhádat és tárgyadat. Mindenkinek a szekrényében, polcain vagy a fiókjai mélyén lapulnak olyan dolgok, amiket már jó ideje nem használt, nem hordott, viszont még mindig elég jó állapotban vannak ahhoz, hogy továbbadhasson rajtuk.

A hirdetésre is több lehetőséged van: felrakhatod Facebookra adok-veszek csoportokba, Vaterára, Jófogásra, vagy akár Gardróbcserére is.

2. KUTYASÉTÁLTATÁS
Biztosan van az utcátokban idős ember, akinek megterhelő minden egyes nap elvinni a kutyáját sétálni, vagy olyanok, akik túl elfoglaltak hozzá. Ajánlkozz fel náluk, vagy ragassz ki szórólapokat a környéken a telefonszámoddal. Nemcsak sokat segítesz vele, de még jól is érezheted magad közben.


3. KORREPETÁLÁS
Ha jól megy a matek, a töri, vagy beszélsz egy idegen nyelvet, kihasználhatod a tudásodat és segíthetsz másoknak, akik kicsit le vannak maradva. Bár nyáron nem biztos, hogy sokan vennének különórákat az iskolai tantárgyakból, esélyesebb, hogy belekezdenének egy új nyelv tanulásába.

4. BÉBISZITTERKEDÉS
Ha értesz valamicskét a csöppségekhez, ez a neked való munka. Kisgyerekes családoknál, ahol nem megoldható, hogy rokonok vigyázzanak az apróságra, jól jön egy kis segítség, főleg nyári szünetben. Legjobb, ha szomszédoknál érdeklődsz, hiszen így nem egy vadidegen bízná rád a gyerekét.

5. HÁZIMUNKA/KERTI MUNKA
Az embereknek nem a kedvenc elfoglaltsága a takarítás, pakolás, vagy éppen a kert kigazolása, viszont valószínűleg annál többet fizetnének érte. Kérdezd körbe a szomszédokat, nem kell-e esetleg egy extra munkaerő a ház körül! Valóban nem egy álommunka, de a cél érdekében bármit.

6. AUTÓMOSÁS
Előfordulhat, hogy valaki az utcátokban saját maga szokta mosni a kocsiját, vagy éppen nem szeret időt és benzint pazarolni arra, hogy elvigye az autómosóba. Ilyenkor felajánlhatod a segítségedet, csak arra vigyázz, hogy ne karcolj össze semmit!


7. KÖLCSÖNZŐ
Ha sok könyved van, amit nem félsz kiadni a kezeid közül, érdemes bekukkantani a libMee nevű oldalra, ahol eladhatod vagy felkínálhatod kölcsönzésre őket. Megszabhatsz értük kölcsönzési díjat, és ha biztosra akarsz menni, letéti díjat is kérhetsz.

8. PÓLÓKÉSZÍTÉS/ÉKSZERKÉSZÍTÉS
Ha van benned egy óriási adag kreativitás, vannak frappáns szövegeid vagy pólógrafikáid, esetleg egyedi ékszerötleteid, eladhatod azt, amit készítesz. Mindenki szereti az olyan ruhadarabokat és kiegészítőket, amelyek nem sétálnak szembe vele az utcán.

Hirdetheted magadat Facebook csoportokban, Vaterán vagy Jófogáson, illetve regisztrálhatsz Etsy-re, ami egy kifejezetten handmade dolgokra specializálódott online piac (viszont az oldal kér a profitból egy-két százalék részesedést).

9. HOBBI
Ha jól varrsz, zenélsz, profi módon rajzolsz, fotózol, vagy éppen blogot vezetsz, érdemes egy szinttel tovább lépned és profitálnod a tehetségedből. Keress oldalakat, amelyek saját készítésű tárgyak eladásával foglalkoznak - itt is játszik az Etsy, tágabb témakörben a Fiverr, kifejezetten fotók és grafikák eladásával pedig deviantART-on próbálkozhatsz. Ezen a linken találsz néhány kreatív ötletet több hobbihoz is kapcsolódóan.


10. PÁLYÁZATOK
Vannak olyan pályázatok, ahol nem fukarkodnak a nyereménnyel. Valószínűleg sokáig kell próbálkozni, de ha igazán kitartó vagy, egyszerre hatalmas összegre is szert tehetsz. Ha írni szeretsz, ajánlom figyelmedbe a Magyar Irodalmi Ház nevű honlapot, ahol folyamatosan figyelheted a pályázatokat.

+1 SZÓRÓLAPOZÁS
Ezt a tevékenységet azért vettem külön, mert szükséges hozzá a 16. életév betöltése, azonban mégis úgy gondoltam, illik a listába. Ezt a munkát bárki bármikor el tudja végezni, nem kell hozzá semmiféle tudás, ráadásul alkalmi dolog, nem állandó, és nem is tart olyan sokáig.

Melyik ötlet tetszik a legjobban? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

@sarah.flp

Kövess