2017. júl. 12.

11 dolog, amit a blogolásnak köszönhetek


Bár a Metaforaszennyezés még csak két éves, a blogolással, mint tevékenységgel nagyjából 6 évvel ezelőtt ismerkedtem meg. Ezalatt több különböző platformot kipróbáltam, sokfajta témába belevágtam, voltak kisebb-nagyobb kihagyások és nehézségek is, ám mindezek eltörpülnek ahhoz képest, mennyi őszinte örömet, sikerélményt és persze tapasztalatot szereztem ezalatt a csodás időszak alatt.

Úgy gondolom, az idők során már elegendő tapasztalatot szereztem ahhoz, hogy összegezni tudjam mindazt, amit a blogolásnak köszönhetek, és esetleg titeket is arra ösztönözzelek, hogy kipróbáljátok ezt a hobbit, mert maximálisan érdemes.

1. Számítógépes ismeretek

A 21. században egyszerűen már hátránynak számít, ha nem tudod rendesen kezelni a számítógépet. Könnyen lehet, hogy ha nem kezdtem volna el blogolni, én sem merülök bele ennyire a különböző funkcióiba (és később kevesebb hasznos jártasság szerepelne az önéletrajzomban).

Amikor még designer blogom volt, én szerkesztettem meg a trailereket a történetes blogoknak (=az adott sztorit bemutató kisfilm), ráadásul néha beszálltam a képszerkesztésbe is. Ebben az időszakban nem csak az esztétikai érzékem fejlődött, de megtanultam kihasználni a legalapvetőbb videó- és képszerkesztő programokat (Movie Maker, Photoscape), megismertem a konvertáló és zeneszerkesztő programokat, és kipróbáltam a Gimppet, a Photoshopot és a Sony Vegast.

Aki komolyabban szeretne foglalkozni a blogolással, annak minimum alapszinten ismernie kell a HTML/CSS kódokat, amelyek a weblap kinézetét és funkcióit építik fel. Ez főleg akkor hasznos, ha máshonnan letöltött sablont használunk (hiszen azokat mindig a saját képünkre kell formálni, sosem tökéletesek), vagy valami plusz widgetet szeretnénk beépíteni az oldalba. Bár önállóan kódot még nem tudok írni, a sablonokba profin belepiszkálok, ha van valami probléma.

2. Közösségi média

Ha profitálni szeretnénk a blogolásból, elkerülhetetlen a különböző social media platformok használata, hiszen ezek szükségesek az énmárka-építéshez. Bár nem ezzel a céllal kezdtem el használni ezeket az oldalakat, nem titkolom, hogy örülnék neki, ha előbb-utóbb együtt dolgozhatnék különböző cégekkel és márkákkal. Addig is a közösségi média nap mint nap inspirál és segít, hogy követni tudjam az aktuális trendeket.


3. Íráskészség fejlődése

Elképesztő végigolvasni a blog indulása idején írt bejegyzéseket, és látni, mennyire sokat fejlődött az íráskészségem, a szókincsem és a stílusom. Nem titok, én később komolyabban szeretnék foglalkozni az írással is, ezért minden egyes megírt cikk és poszt számít, hiszen ugyanúgy gyakorlás.

4. Eseménydúsabb élet

Sokan úgy képzelik, a blogolás egy magányos, otthonülős tevékenység, ám távolról sem gondolom azt, hogy ez igaz lenne. Egyértelműen ennek a hobbinak köszönhetem azt, hogy igényem van kilépni a komfortzónámból, hogy izgalmasabb, eseménydúsabb, érdekesebb életet próbáljak élni, és mindezt azért, hogy legyen elég tapasztalatom a világról, amit végül megírhatok a bejegyzéseimben.

5. Önismeret

Elképesztő, mennyi mindenre jöttem rá magammal kapcsolatban, amihez kizárólag a blogolás segített hozzá. Szerintem ahhoz, hogy az ember sikeres legyen az életben, a jó önismeret ehhez elengedhetetlen, hiszen ez azt jelenti, hogy tisztában vagy a saját képességeiddel, korlátaiddal, érdeklődési köröddel és tudatosan tudod fejleszteni magad azon a téren, ahol hiányosságot érzel.

A blogom éppen abban az életszakaszban íródik/íródott, amikor az ember ezekre a kérdésekre keresi a választ. És hogy hogyan is segít pontosan ebben a blogolás? Bejegyzésírás vagy kutatás közben gondolkodnod kell, és így tulajdonképpen saját magad vezeted rá magadat a felismerésekre - mintha önmagad pszichológusa lennél. Persze ez főleg személyes témájú blogoknál működik.


6. Jövőkép

Híres vagyok arról, hogy gyakran tudom váltogatni a céljaimat és az álmaimat, de amióta felismertem, hogy engem egy olyan jövő tenne boldoggá, amelyben valamilyen módon a blogoláshoz kapcsolódó tevékenységekkel foglalkozhatok, azóta stabilak az elképzeléseim. Hogy pontosítsak: ez valamiféle újságírói, publicista, marketinges vagy könyvkiadói állást jelent számomra.

7. Blogos barátságok

Már magát a bloggervilág kapuját is egy olyan ember nyitotta ki előttem, akivel a blogolás révén ismerkedtem meg, ugyanis akkor kerültem bele a kamasz bloggerek közösségébe, amikor vele "találkoztam". Rengeteget köszönhetek neki - a legaktívabb alkotói korszakomban tevékenykedtünk együtt, számtalanszor inspirált, motivált és segített, amikor szükségem volt tanácsra, megerősítésre.

Most hasonlóan működünk együtt Ninával és Édával, akikkel egy közös projekt hozott össze (update: megalakult a Felegáns Squad is Ernával, Evelinnel és Laurával kiegészülve). Már önmagában fantasztikus dolog új embereket megismerni, de ha ez közös érdeklődési kör miatt történik, annál nincs is jobb!

8. Menedék

A közelmúltban volt egy nagyon rossz időszakom, amikor semmi értelmét nem láttam az életemnek. Nem túlzás azt állítanom, akkor az egyetlen menedékem a blogolás volt. Az egyetlen olyan tevékenység, amit depressziósan is teljes szívből, teljes odaadással csináltam, és örömet okozott nekem. Ha nem lett volna ez a menekülési lehetőség a problémáim és a sötét gondolataim elől, könnyen lehet, hogy egész napokat töltöttem volna végtelen és kemény önmarcangolással.


9. Pozitívabb életszemlélet

Valószínűleg rám sem ismernétek, ha a 3 évvel ezelőtti énemmel találkozhattok. Ez a folyamat az előző pontban említett rossz időszakban kezdődött, amikor egy fontos szabályt felállítottam magamnak: nem engedem, hogy a pocsék hangulatom meglátszódjon az írásaimon. Attól kezdve igyekeztem a pozitív dolgokra fókuszálni, majd később ez átalakult a "minden rosszban meglátni a jót" és "a rosszat az előnyömre fordítani" című, klisésnek hangzó, de annál ösztönzőbb életfilozófiára. Most pedig ezt igyekszem hirdetni itt is.

10. Tájékozódás, tágabb érdeklődési kör

Szeretek új dolgokat felfedezni, megismerni különböző márkákat, tárgyakat, kifejezéseket, történeteket, belekóstolni olyan témákba, amelyekről nem is gondoltam volna, hogy valaha érdekelhetnek - mindez pedig legfőképpen más bloggerek bejegyzéseinek köszönhetően történik. Egy komolyabb bloggernek ugyanis kötelessége másokat is követnie, ez pedig ösztönöz annak a bizonyos komfortzónának az átlépésére. Ha nem írnék, ezt nem feltétlenül tenném meg, inkább maradnék a saját érdeklődési körömnek megfelelő témáknál.

11. Sikerélmény

Sajnos egyáltalán nem vagyok egy kitartó ember: az elmúlt években temérdek projektbe, hobbiba kezdtem bele, de kevés idő után egytől egyig feladtam mindent - kivéve a blogolást. Emiatt a tulajdonságom miatt kevés sikerélmény ért, azonban az, hogy a Metaforaszennyezést immár két teljes éve vezetem megállás nélkül, egy hatalmas és példátlan dolog számomra. Abszolút úgy érzem, hogy ez az én utam, és egyáltalán nem látom még a végét.

Konklúzió: bloggernek lenni fantasztikus. :)

Mit gondolsz a 11 pontomról?

6 megjegyzés:

 1. Imádom minden bejegyzésed.. Ez a blog annyira te vagy.. Bár már nem beszélünk sokat de mégis ha történik valami nagyobb dolog az eletben azt megosztjuk egymassal 😊😊
  Örülök, hogy akkor ott megismerhettelek, a bloggerkedésünk közös évei segítettek át egy nehéz időszakon amiért mindíg hálás leszek neked. Puszillak és további sok sikert a terveidhez és a bloghoz. ❤️❤️❤️❤️

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyan cuki vagy, köszönöm szépen! ♥♥♥

   Törlés
 2. Szia! Nem rég kezdtelek el olvasni, pontosabban amikor twitteren megláttam az egyik tweetedet a blogról. Rögtön rákattintottam és elolvastam a posztot. Annyira csodálatosan írsz, hogy teljesen magával ragadott, rengeteg inspirációt és segítséget adott. Rendkívül inspiráló személyiség vagy, minden posztod után annyira jó kedvem lesz és eszembe jut, mennyi csodás dolog van a világon. Biztos vagyok benne, hogy óriási jövő vár rád, hiszen nagyon tehetséges vagy. Folytasd az írást, blogolát, mert alig várom, hogy a kezeim között foghassam majd az egyik könyvedet. :)
  Puszi:Rebeka :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Te jó ég, ez az eddigi egyik legcukibb komment, amit kaptam! *-* Nagyon köszönöm, hihetetlenül feldobtad a napomat!

   Törlés
 3. Remélem sok emberhez eljut ez a bejegyzés, hogy minél többeknek hozza meg a kedvét (újra) a blogoláshoz. Lehet csak nekem tűnik így, de kissé kihalóban van ez az ág, főleg ami az ehhez hasonló blogokat illeti (hiszen a történetes oldalak továbbra is pörögnek). Az emberek talán túl lusták olvasni és manapság egyszerűbb megnézni egy videót, vagy képeket nézegetni, mintsem olvasni. Pedig egy ilyen bejegyzés elolvasása is sokat tud segíteni.
  Csak így tovább!

  u.i.: honnan van az instagramos slidered? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :)
   Igen, a blogolás valóban nem olyan népszerű, mint a YouTube, és nem is lesz soha, de én speciel nem is szeretném, hogy annyi ember olvasson. Bár a videózás a jövő, szerintem rengeteg lehetőség van a blogolásban is.

   snapwidget.com :)

   Törlés

@sarah.flp

Kövess