2017. aug. 10.

Hygge - a dán életérzés, amely boldoggá tesz


Dánia köztudottan az egyik legboldogabb, legélhetőbb hely a világon. A rangsorokban évek óta előkelő helyen szerepel annak ellenére, hogy az országban nagyon magasak az adók, rengeteget esik az eső, az év nagy részében pedig hideg van és sötét. Ezek után persze mindenki kíváncsi rá, mégis hogyan csinálják.

A kulcs a dánok életmódjában, életfelfogásában rejlik, a hyggében. Egyszerű szó, ám a jelentése annyira komplikált és összetett, hogy nehéz körülírni - érezni kell. Ebben segít nekünk Meik Wiking könyve, amely az első magyarul is megjelent írás a témában.

A KÖNYVRŐL
Meik Wiking a koppenhágai Boldogságkutató Intézet igazgatója. A könyv többéves kutatómunkájának eredménye, mely során arra jutott, hogy a boldogság egyik legfőbb tényezője a hygge, ezt pedig 280 oldalon keresztül fejti ki nekünk.

Tudni kell rólam, hogy kevés könyvbe tudok igazán belemerülni, ám amikor elkezdtem olvasni, nagyjából a 70. oldalnál néztem fel a sorok közül. Bár voltak olyan fejezetek, amelyeket talán túl hosszúra nyújtott az író, ezekre nehéz volt koncentrálni, beszippantott a hangulata, és csodáltam a minőségi borítót, képeket, a tördelést, az igényes szerkesztést. Imádom az ilyen könyveket. Több hasonlóra lenne szükségünk.

A könyv hatására beleszerettem az országba. Bepillantást enged a dán kultúrába: amellett, hogy részletesen megismerteti velünk ezt az életérzést, hasznos tippekkel lát el bennünket (pl. öltözködés, dekoráció, étkezés terén), megismerteti velünk a karácsonyi szokásokat, sőt, recepteket is tartalmaz, hogy még inkább átérezzük a dánok életmódját. Ez a könyv élmény és inspiráció.

Forrás: Pinterest
MI AZ A HYGGE?
Vannak olyan kifejezések a különböző nyelvekben, amelyeket egyszerűen lehetetlen lefordítani. Ahogy már említettem, a hygge ([hüge]) egy rendkívül összetett és tág fogalom - tulajdonképpen mindenki számára mást jelent, de persze van néhány közös vonása.

Legjobban az olyan szavakkal lehetne körülírni, mint az otthonos, meghitt környezet, hangulat, nyugalom, biztonság, a szeretteinkkel együtt töltött minőségi idő, és ennek a pillanatnak a teljes átélése, élvezete. Mondok példát: kandalló, grillezés a barátokkal, a kedvenc könyv olvasgatása takaróba burkolózva és forró teát iszogatva - nagyon hyggelig (a hygge mellékneve). Neonfények, steril környezet, borzasztóan drága étterem - nagyon nem hyggelig.

Forrás: Pinterest
MIÉRT ÉPPEN A DÁNOK?
Az előző példákat szemlélve eszedbe juthat: "De hát én is szoktam bekuckózni és teázgatni!", vagy éppen "Ez túl egyszerű.". És ebben igazad is van, mert nem csak a dánok szoktak grillezni, olvasni, kávézni, édességeket enni, a barátaikkal lenni, vagy tábortűznél üldögélni - ezek átlagos tevékenységek, amelyek segítenek kikapcsolódni a stresszes hétköznapokban. Az élet apró örömei. Egyszerűen csak a dánok voltak azok, akik felismerték ezeknek a pillanatoknak az értékét, nevet adtak neki, majd megtanulták tudatosan művelni, élvezni, és a lehető legtöbbet kihozni belőle.

MIÉRT ENNYIRE HATÉKONY?
Az elején kiemeltem, hogy a dánok a sok adó és a kedvezőtlen földrajzi helyzetük ellenére is boldogok. Miért? A válasz a kontraszt.

"Minél nagyobb a különbség a megélt pillanat és a külvilág kegyetlen valósága közt, az annál értékesebb."

Vagyis minél borúsabb az idő, annál jobban esik a napsütés. A dánok nem természetesnek veszik ezeket a pillanatokat - megdolgoznak értük, és hálásak, hogy megadatik nekik.

Forrás: Pinterest
MIT AD EZ A KÖNYV?
Nem ígér csodát, de felnyitja a szemedet, ugyanis a boldogságod a saját kezedben van. Rajtad múlik, mennyire értékeled ezeket az apró pillanatokat, mit hozol ki belőlük, mert képes vagy rá a társadalmi- és anyagi helyzetedtől függetlenül is, a szerző tanácsait megfogadva pedig teljesebb és kellemesebb életet teremthetsz magadnak.Köszönöm a könyvet a Kossuth kiadónak!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó, informatív bejegyzés lett, ráadásul ez a fotó csak hab a tortán! (:

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó bejegyzés lett, nagyon tetszett! :)
    Végre sikerült is bekövetni téged, így biztos nem maradok le egy cikkedről sem.
    Puszi :)

    VálaszTörlés

@sarah.flp

Kövess