2018. jan. 14.

7 dolog, amiben a bullet journal segített nekem


Biztosan veletek is szembejött már a bullet journal kifejezés - az internet, főleg az Instagram, Facebook és Pinterest tele van vele, rengeteg videó, blogbejegyzés született már róla, és talán még élőben is láttatok már olyan embert, aki állandóan a kis füzetét lapozgatja.

Éppen ezért már nem az a kérdés, hogy mi az a bullet journal, hanem, hogy mire is jó ez nekünk. Én magam 2016 eleje óta használom ezt a rendszert, tehát nálam abszolút bevált, hiszen aki ismer, az tudja, szinte semmihez sincs elég kitartásom. A bullet journal ráadásul nem csak egy egyerű tervező - számos téren fejleszt, és tanít meg új dolgokra. Lent néhány pontban összeszedem, nekem többek között miben is segített. :)

PRODUKTÍVABB VAGYOK
Eleinte nem napi, hanem havi nézetben vezettem a bullet journalt, ám amióta váltottam, látványosan produktívabb vagyok. Régebben az egész napom eltelt semmittevéssel, és csak este jutott eszembe minden, amit meg kellett volna csinálnom. Most amint hazaérek, végigzongorázom magam az aznapi teendőlistán, és csak utána teszem a semmit, minderre pedig mindössze annyi motivál, hogy jó érzés kipipálgatni a teendőket, és rossz utólag látni, ha valamit nem sikerült elvégeznem.

RENDSZEREZETTEBB VAGYOK
A feledékenységemből kifolyólag minden kisebb-nagyobb teendőt fel kell írnom magamnak, a bullet journal segítségével pedig még napra pontosan be is oszthatom őket. Rengeteget segít az is, hogy így teljes mértékben átlátom a feladataimat, és be tudom osztani őket aszerint, melyik igényel több időt, illetve energiát, melyik melyikkel függ össze, melyeknek van határidejük, és így tovább.

De nem csak a teendőim szempontjából lettem rendezettebb: összeírok heti és havi célokat, a habit trackernek köszönhetően tudom követni a szokásaimat, a naptárba pedig nem csak az eseményeket, hanem az időpontokat is beleírom.JOBBAN ÁTLÁTOM AZ ÉLETEMET
Sokszor kapom magam azon, hogy sodor az ár, és az értelmetlenül, haszontalanul eltelt napok egyszerűen kiesnek. Így viszont még azt is nyomon tudom követni, beágyaztam-e vagy olvastam-e, a "one smile a day" oldalnak köszönhetően számontarthatom az adott hónap legszebb pillanatait, valamint az is elég lényeges szempont, hogy jóval előre tervezhetek. Így úgy érzem, kézben tartom az életemet, és nem csúszik ki a kezemből az irányítás.

MINDENEM EGY HELYEN VAN
Mert hasznos dolog, ha az újévi fogadalmaidat, bakancslistádat, a komplett könyves és filmes várólistádat, recepteket, jelszavaidat, ötleteidet, teendőlistáidat és a határidőnaplódat egyetlen füzetbe sűrítve hurcolászod magaddal mindenhova.

SEGÍT BEVEZETNI ÚJ SZOKÁSOKAT
A habit tracker egy fantasztikus találmány: motivál arra, hogy a lehető legtöbb mindennapi teendőmet elvégezzem. Amióta használom, sokkal gyakrabban iszom vizet, ágyazok be reggelente, járok levegőn, ápolom a bőrömet, írok, törekszem a három fő étkezés betartására, és így tovább. Volt, hogy három hónapig minden egyes nap megittam egy bögre zöld teát, ezt sem tudtam volna betartani a habit tracker nélkül.


SEGÍT ELKERÜLNÖM A HALOGATÁST
Apróság, de mégis működik: ha folyamatosan átnyilazgatok egy teendőt, és hetekig minden egyes nap szerepel a teendőlistámban, előbb-utóbb megunom, és már csak azért is megcsinálom, hogy többet ne is lássam.

KIÉLHETEM A KREATIVITÁSOMAT
Bármennyire időigényes és nehéz is, én azt vallom, hogy egy bullet journal igazán akkor tökéletes, ha te magad alkotod meg a saját igényeid szerint. Valószínűleg ezért is szeretem ennyire - ez egy rengeteg kreativitást igénylő hobbi, amelynek során nem egy szimpla műalkotást, hanem egy mindennapi használati tárgyat készítesz.

Inspirációként én általában a Pinteresthez folyamodom, de még ha le is másolok egy jó ötletet, próbálom belevinni a saját stílusomat és igényeimet, ehhez pedig használnom kell a fantáziámat, ami óhatatlanul is a kreativitásom fejlődéséhez vezet. A jól sikerült oldalak ráadásul inspirálóan hatnak rám, hogy még véletlenül se hagyjam abba az alkotást, és gyakoroljak folyamatosan.

Ti vezettek bullet journalt?
Nektek miben segít?
Mit tennétek még hozzá a listához? :)

2 megjegyzés:

 1. Én nem rég kezdtem el használni a A bullet journalt, és érzem, hogy rendszerezettebb vagyok, kevesebbszer fordul elő, hogy valami határidőről lemaradok, vagy elfelejtek valamit. Valamint nekem is nagyon bejön, hogy így jobban át látok egy csomó mindent. A habit trackert egyszer próbáltam ki a víz ivással, de az nem jött össze, mindig elfelejtettem jelölni, ha megittam az adott menyiséget.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, a bullet journal akkor lenne tökéletes, ha még riasztana is. :D
   A folyadék számontartásához próbálj ki valamilyen alkalmazást, ezekhez még emlékeztetőt is beállíthatsz, hogy ne felejtsd el beírni a megivott mennyiséget, így előbb-utóbb rászoksz, és magadtól eszedbe fog jutni. :) Én a Water Time Prot használom, de rengeteg különféle app van, valamelyikkel halakat vagy növényeket is gondozhatsz, csak hogy még több motivációd legyen az egészhez.

   Törlés