2018. márc. 25.

8 ok, amiért érdemes nyelvet tanulni


Megosztó téma a nyelvtanulás, hiszen sokan már az iskolában kudarcként érik meg küszködésüket az adott idegen nyelvvel, míg mások kifejezetten élvezik az új tudás elsajátítását. Ez a poszt elsősorban azoknak szól, akik az előbbi típusba sorolják magukat, és csupán egy kis motivációra van szükségük, hogy elinduljanak a tanulás rögös útján.

1. EGYETEM ÉS KARRIER
Manapság még azok számára is elengedhetetlen legalább egy nyelvet középszinten beszélni, akiknek meg sem fordul a fejében, hogy külföldre költözzenek. Egyre több munkahelyen előnynek számít a nyelvtudás, hiszen manapság ez az egyik legértékesebb ismeret, a globalizációnak hála. Egyetemi felvételinél már szinte minden területen követelmény, hogy legyen legalább egy idegen nyelvből érettségid, és diplomát is csak akkor kapsz, ha rendelkezel nyelvvizsgával.

2. TELJESEBB UTAZÁS
Óriási előny, ha az ember beszéli annak az országnak a nyelvét, ahol éppen nyaral. Fantasztikus érzés érteni a körülötted sétáló emberek beszélgetését egy idegen területen, és mosolyoghatsz magadban, ha az eladó egy szuvenírboltban, vagy a pincér egy étteremben kibeszél, mert azt hiszi, nem érted.

A világ kitárul előtted, beszélgethetsz a helyiekkel, akik segíthetnek feltérképezni a turistakönyvekben nem szereplő éttermeket, boltokat, látnivalókat. Maga az ügyintézés is könnyebbé válik, nem beszélve arról, hogy magabiztosabban is mozgunk az adott helyen.

3. ÚJ KULTÚRA
Alapvető, hogy ha elkezdesz tanulni egy nyelvet, kíváncsi leszel az adott nép kultúrájára, ezáltal új, érdekesebbnél érdekesebb életszemléleteket, életstílusokat, gondolkodásmódokat, szokásokat és felfogásokat ismerhetsz meg, ezáltal pedig tájékozottabbnak is számítasz.

4. ÚJ KAPCSOLATOK
A nyelvtudás fejlesztése érdekében felveheted a kapcsolatot külföldiekkel is - itt elsősorban a levelezőtársakra gondolok. Számos weboldal (mint például a Penpal World) jött létre azzal a céllal, hogy segítsen beszélgetőpartnereket találni, de akár a közösségi oldalakon (Facebook csoportok, Instagram fiókok) is próbálkozhatsz.

Hogy mi a jó ebben? Azon kívül, hogy élesben gyakorlod a nyelvet, barátságokat köthetsz, és egy idő után akár az is előfordulhat, hogy meghív magához.


5. KÖNYVEK, FILMEK - EREDETI NYELVEN
Biztosan mindenki találkozott már olyan filmmel, amelynek a címét szörnyen melléfordították, vagy amelynek borzalmas a szinkronja, illetve könyvek esetében a fordítása. Azok számára, akik kifejezetten jól értik az adott idegen nyelvet, óriási élményt nyújt, ha eredeti nyelven olvashatnak vagy nézhetnek filmet, nem is beszélve arról, hogy egy nagyszerű módja a nyelvgyakorlásnak.

6. KÖNNYEBB TÁJÉKOZÓDÁS
Előfordult már, hogy valamire rákerestél az interneten, de magyar nyelvű találat csak kevés, vagy egyáltalán nem volt? Ha beszélsz egy idegen nyelven (főleg, ha az éppen az angol), információk végtelen tárháza tárul ki előtted, arról már nem is beszélve, hogy a cikkek olvasása nagy mértékben fejleszti a nyelvtudást.

7. AZ AGY KARBANTARTÁSA
Köztudott, hogy az agynak folyamatos fejlesztésre, karbantartásra van szüksége ahhoz, hogy minél tovább friss maradjon. Minél többet tanul az ember, annál jobban bővül a memória is.

8. SIKERÉLMÉNY
A fejlődés és, ha új tudásra teszel szert, nagyban hozzájárul önbizalmad, önbecsülésed növeléséhez, ezáltal elégedettebb leszel önmagaddal, többnek és értékesebbnek érzed majd magad.

A nyelvtanulás ráadásul egy nagyon hosszú folyamat, mely során rengeteg kisebb és nagyobb sikerélményed lesz, hiszen ilyenkor egyaránt számít az, ha megjegyzel néhány új szót, mint az, ha már a külföldiekkel is meg tudod értetni magadat.

Ti milyen nyelvet tanultok? :)
Melyik érdekelne még?

4 megjegyzés:

 1. Franciatanárként nekem is szívügyem a nyelvtanulás / nyelvtanítás, úgyhogy szuper volt erről olvasni! :) Én most jelenleg svédül tanulok, ez már az ötödik a sorban (eddig: német, latin, francia, angol + kicsi olasz, de azt nem számolom igazán :)), és számomra a nyelvtanulás igazi szórakozás. Hozzáteszem, valószínűleg nekem ehhez valamiféle érzékem is lehet, mert elég könnyen ragadnak rám, de ha nem így lenne, akkor is élvezném, ebben egészen biztos vagyok! :) És csak támogatni tudom a nyelvtanulási törekvéseket, nagyon-nagyon hasznos és kifizetődő, bármerre is járjon az ember!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez elképesztő! :o
   Nekem sajnos nem igazán van nyelvérzékem - ami nem egy jó pont két tannyelvűben -, úgyhogy nagyon felnézek azokra, akik képesek ennyit tanulni. :) Pedig amúgy rengeteg minden érdekel, például latinul, olaszul és finnül is szívesen megtanulnék.

   Törlés
  2. Ez a "szuperképességem", merthogy a reál tárgyakból mindig is ügyetlenebb voltam. :) Nem véletlenül kötöttem ki a bölcsészkaron. :D A latin minden újlatin nyelv alapja, szóval elég hasznos, onnan meg már csak egy tyúklépés az olasz. A finn viszont keményebb dió, de mindenképp izgalmas lehet megtanulni, olyan dallamosnak tűnik kívülről. :)

   Törlés
  3. A finnel a legnagyobb probléma, hogy nagyon hosszú szavai vannak, és rengeteg magánhangzó van egymás mellett. :D

   Törlés

@sarah.flp

Kövess