2018. júl. 27.

7 tévhit a Bullet Journalről


2 éve vezetek rendszeresen bullet journalt. Legtöbbször a suliban, óra közti szünetekben szoktam rajzolgatni, pipálgatni, tervezgetni, mindezt az osztálytársaim kíváncsi tekinteteitől kísérve. Sokuk rendszeresen átpörgeti, mit alkottam, és ilyenkor általában megjegyzik, hogy "ők is szeretnének ennyire rendezettek lenni", pedig tudom, hogy különböző okok miatt ők nem vágnának bele egy bullet journal elkészítésébe.

Ezek az okok azonban általában tévhitek, amelyeket az internet, vagy éppen az én direkt Instagram-kompatibilisre alkotott tervezőm állított fel. Ebben a cikkben ezeket szeretném eloszlatni.

1. Kiindulócsomag: Leuchtturm1917 és Sharpie tollak

Ha valaki külföldi YouTuberek vagy a Pinterest hatására kezdené el vezetni a saját bullet journaljét, azzal szembesül, hogy a leggyakrabban használt füzetmárka, a Leuchtturm1917 megfizethetetlen. Ahelyett azonban, hogy fogösszeszorítva benyúlsz a pénztárcádba és megveszed a méregdrága eszközkészletet, létezik más alternatíva.

Én az első, és azóta is a kedvenc bullet journalemet egy egyszerű, kisalakú négyzetrácsos füzetben kezdtem el vezetni egy fekete zseléstoll és egy kék toll segítségével. Szerintem így a legérdemesebb belevágni egy bujoba, hiszen így kitapasztalja az ember, hogy neki milyen rendszer a legmegfelelőbb a teendői rendszerezésére, mielőtt elkezdene egy Instakész füzetet.

Az én mostani eszköztáram fele egyébként eBayről van, a másik fele a Pepcoból, a füzetet pedig a Lidl-ből szereztem 800 Ft-ért. Igaz, nem pontrácsos (az lenne a legjobb), hanem sima, de rendkívül strapabíró a kemény borítónak köszönhetően, illetve van benne könyvjelző és zseb is.


2. Időigényes

Ha minden lapra műalkotást szeretnél rajzolni, akkor valóban az, de azt csak azoknak érdemes, akik tényleg YouTuber karrierbe kezdenek, vagy Instagramon tervezik megosztani. Ha túl elfoglalt vagy, elég csak néhány vonallal letudni az oldalakat, így egy hónapot akár 10-15 perc alatt megrajzolhatsz, és mellesleg ráfoghatod, hogy te menő minimalista vagy.

3. Nehéz rendszeresen vezetni

Ez az a kifogás, aminek tényleg van némi alapja. Sokan vannak úgy, hogy belekezdenek valamibe, de aztán egy idő után lankad a lelkesedés, és egyre ritkábban veszik elő az adott dolgot, vagy csak egyszerűen elfelejtik, hogy van (én is így vagyok a naplóvezetéssel).

Erre a megoldás, hogy vagy egy olyan helyre teszed a szobádban (például az íróasztalra), ahol könnyen észreveszed, vagy hurcolászod magaddal mindenhova (főleg a suliba), így az unalmas perceket ki tudod tölteni a tervezgetéssel. Egy idő után az ember hozzászokik, hogy egy új teendőnél automatikusan kézbe vegye a bullet journalt.

4. Nincs annyi teendőd, hogy kitöltsd

Ilyen nem létezik. Két teóriám van arra, miért vélik ezt egyesek: egyrészt nem gondolják át alaposan a teendőiket, hiszen az ember mindig kitalál valamilyen munkát magának, másrészt azt hiszik, csak a nagyobb keletű dolgok kerülhetnek bele a bujoba.

Mivel azonban általában napi bontásban szerkesztjük a bullet journalt, megköveteli magának, hogy az apróbb feladatokat (mint például "vidd le a szemetet") is ugyanúgy feljegyezzük. Én még olyat is hallottam, hogy valaki a teendője minden egyes lépését külön leírja. Ki lehet ezt tölteni, ha nagyon akarjuk. :)
 

5. Művésznek kell lenni hozzá

A YouTube és a Pinterest könnyen ebbe a hitbe ringathat, de vedd figyelembe, hogy ez is olyan, mint az Instagram: az életünk szebb oldalát posztoljuk. Ha nem tudsz, nem szeretsz vagy nem szeretnél bele rajzolgatni, semmi gond. A minimalista stílus is ugyanolyan jól néz ki, ha pedig mégis feldobnád valamivel, nyomtass ki képeket, fotókat, vagy szerezz washi tapet és matricákat!
      

6. Komplikált rendszer

Laikusként a Pinterestet nézegetve ijesztőnek tűnhet, hogy milyen bonyolult oldalakat rajzolnak egyesek - én például a mood tracker működését a mai napig nem értem. Lényeg a lényeg, ezek nélkül is tökéletesen el lehet boldogulni (én azt a bizonyos első bujot, amiről az 1. pontban beszéltem, kizárólag heti bontásban csináltam, nem volt benne semmi extra, és éppen ez volt benne a legjobb), hiszen eredetileg bullet journal csak teendőlista-írásra való.

7. Kötött szerkezetű

A bullet journalnek van egy általánosan elterjedt sémája (havi bontásban heti bontás + különböző extrák, pl. mood tracker, habit tracker), ami miatt egyeseknek úgy tűnhet, hogy csak akkor csinálod jól, ha követed ezt a "szabályt".

Nos, az a helyzet, hogy itt nincsenek szabályok. Ezt a füzeted kizárólag magadnak vezeted a saját igényeid szerint. Te döntöd el a stílust, a színeket, te választod ki, milyen extrákra van szükséged, milyen részletesen szeretnéd kidolgozni a teendőidet, vagy hogy egyáltalán kidolgozod-e őket. Bármikor újragondolhatod a szerkezetét, betoldhatsz másmilyen oldalt, kiveheted azt, ami nem vált be, csupán egyetlen fontos dolog van: legyen hatékony.

Remélem, ezzel a cikkel el tudtam oszlatni egy-két tévhitet, és meggyőztelek arról, hogy érdemes belevágni a bujoba. Ha még nem, itt írtam arról, nekem miért vált be. :)
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése