2018. aug. 19.

7 dolog, amit intézz el iskolakezdés előtt


Tipikusan olyan ember vagyok, aki egy új időszak előtt (ezalatt általában a tanév és az új év kezdetét értem) szereti rendbe szedni az életét, hogy a lehető legkevesebb stresszel és elvégzendő feladattal kezdjen neki az új kihívásoknak, vagyis - ha úgy tetszik - tiszta lappal induljon.

Az évek során kialakult egy rutinszerűségem, amit iskolakezdés előtt minden augusztus végén megpróbálok elvégezni. Nem áltatlak sem benneteket, sem magamat, ezek időigényes feladatok, de maximálisan megéri foglalkozni velük még addig, amíg az embernek több szabadideje van.

1. Rendszerezd a papírokat és a füzeteket!

A tanév utolsó napján mindig általában már hányingerem van mindentől, aminek köze van az iskolához, ezért az összes könyvet, füzetet és fénymásolatot beszórom egy olyan helyre, ahol még véletlenül sem kerülhet a szemem elé. Ám mivel ennek a többsége szemét, csak foglalja az értékes helyet a fiókjaimban, így kénytelen vagyok előbb-utóbb megszabadulni tőlük.

Első dolgom, hogy átnézem az összes papírt, amit az előző tanévben kaptunk. Ennek a 70-80%-a visszakapott dolgozat, beadandó vagy feladatlap, amire az ég világon semmi szükségem. Egyedül azokat a papírokat tartom meg, amelyek hasznosnak lehetnek az érettségire, ezeket egy külön mappában félrerakom.

Második lépésként átnézem a füzeteimet. Azokat, amiket még használni fogok a következő tanévben, félrerakom, a többiből pedig kitépem az összes üresen maradt oldalt, hogy ne vesszen kárba az a papír (ezeket pedig később jegyzetelés céljából tudom használni). Azokat a füzeteket, amik nem érettségi tantárgyak, rögtön kidobom (pl. kémia, fizika), a többit félrerakom.

Végül jönnek a tankönyvek, amelyeket hasonlóképpen rendszerezek, kivéve persze, hogy nem tépkedek ki belőlük semmit.


2. Rakd rendbe az íróasztalodat! 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem az első dolgom, hogy eltüntessek minden tanulásra emlékeztető dolgot az íróasztalomról, amikor már nincs rá szükségem. Ezeket augusztusban kénytelen vagyok újra elővenni, elrendezni, és eltüntetni azokat a tárgyakat, amelyek elterelhetik a figyelmemet a tanulásról.

Ezen kívül helyet csinálok az irattartókban a tankönyveimnek és füzeteimnek, kidobom azokat a tollakat, amelyek már nem fognak, illetve az elgörbült körzőket, törött vonalzókat, kifogyott hibajavítókat, és átrendezem a parafatáblámat is.

3. Rakd rendbe a szobádat!

Ha nem figyelek rá, vagy éppen abban a pillanatban sietek valahová, a dolgaimat csak beszórom a fiókokba vagy a szekrénybe, de valahogy sosem kerülnek maguktól vissza a helyükre. Tanévkezdés előtt mindig megpróbálok alaposan rendet tenni a legeldugottabb sarokban is, már csak azért is, mert év közben úgysem lesz rá időm.

4. Rakd rendbe a telefonodat!

Biztosan nem én vagyok az egyetlen, akinek a telefonjában felhalmozódnak a mások füzetéből fotózott jegyzetek képei. Bár azért év közben megpróbálok rendet tartani ezen a téren, a júniusi hajtás mindig közbeszól, amikor a vizsgák miatt nemhogy a többi óra elmaradásait másolni, de enni sincs elég időm.

Ám annyira már ismerem magamat, hogy úgysem fogom bepótolni azokat az oldalakat, úgyhogy ha nagytakarítást tartok a galériámban, akkor mindent könyörtelenül kitörlök.


5. Találj motivációt!

Nem mondok meglepőt azzal, ha elárulom, hogy körülbelül annyi motivációm van iskolába járni, mint lótrágyát pakolni 50 fokban - és szerintem ezzel az érzéssel nem vagyok egyedül. Mivel tudom, hogy ez ellen egyedül én tudok tenni, minden év elején próbálok keresni olyan módszereket, amelyek segítenek lelkesebbé válni aziránt, amit tanulok (eddig sikertelenül).

Nyilvánvalóan mindenkinek szubjektív, milyen módszerek válnak be: valaki motivation boardot készít inspiráló idézetekkel és képekkel, mások összeírják a céljaikat az adott tanévre. Lényeg, hogy legyen valami, ami segít túlélni ezt a kínszenvedést.

6. Tűzz ki célokat a tanévre!

Apropó, nekem eddig legjobban a célok összeírása segített. Írtam már egy posztot arról, mit szeretnék megtenni, még mielőtt leérettségizek, és akárhányszor ránézek erre a listára, erőt ad. De nem kell ilyen nagy távlatokban gondolkodnod: év végi, féléves, vagy akár havi célokat is kitűzhetsz magadnak.

7. Találkozz régi barátokkal!

A szobámban való rendrakáshoz hasonló okból (vagyis mert tanév közben nincs időm rá) ilyenkor felkeresem azokat a barátaimat, akikkel nem egy iskolába járunk. Ilyentájt a legtöbben már visszaértek a nyaralásból és lassan a nyári munkát is befejezik, mikor máskor lenne jobb időszak rá?

Neked van valami bevett szokásod tanévkezdés előtt? :)
   

4 megjegyzés:

 1. " 5.Találj motivációt! " A posztodnak hála máris motiváltabb vagyok! Szeretem hogy nem feltétlenül tucat posztokat írsz, egy-egy populáris témában, hanem valami tényleg érdekeset, és hasznosat. Csak így tovább!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm, és ennek igazán örülök! ♥♥

   Törlés
 2. Confession kovetkezik: a sulis posztjaidat olvasva legtobbszor meg suliba jarni is megjon a kedvem. Hihetetlen :'DD

  VálaszTörlés