2019. jan. 13.

Hogyan maradok rendezett?

Alapvetően borzasztóan feledékeny vagyok. Korábban a beadandók, házi feladatok hiánya sokszor nem a lustaságom oka volt, hanem szimplán kiment a fejemből, hogy meg kellene valamit írnom, ám az is előfordult már, hogy elfelejtettem elmenni egy találkozóra. Hogy megoldjam a problémát, elkezdtem egyre részletesebben és pontosabban felírni minden feladatot, találkozót, határidőt és egyéb fontos információt, amelyhez tartanom kellett magamat, mígnem azt vettem észre, hogy egyre gyakrabban teszik fel nekem a "hogy tudsz ennyire rendezett lenni?"-című kérdést.

Ebben a bejegyzésben megmutatom nektek, melyek azok az eszközök, amelyek segítenek nekem rendet tartani az életemben.

1. Határidőnapló

Szeretem, ha mindennek megvan a maga helye, és minden füzetnek a maga funkciója - ez az oka annak, hogy a bullet journal mellett határidőnaplót is vezetek, bár ezt sokan feleslegesnek tartják. Nekem szükségem van arra, hogy legyen elég tér részletesen feljegyezni az információkat, tehát például egy program esetében az időpontot, helyszínt, illetve embereket, akikkel találkozom. Ez nem csak azért hasznos, mert így biztosan nem fogok semmit sem elfelejteni, hanem később nagyban megkönnyíti a visszaemlékezést is arra a napra.

A programok mellett más információkat is felírok: határidőket, iskolai dolgozatok, témazárók, beadandók időpontját, blogbejegyzéseket, vásárlásokat (azt is, melyik üzletben voltam), illetve extraként inspiráló idézeteket és tanulás céljából idegen szavakat (jelentésükkel együtt).

Hogy ezt a sokmindent vizuálisan is elkülönítsem egymástól (avagy ne folyjon minden egybe), kitaláltam egy "formázási" módszert, amellyel jelezhetem magamnak, milyen típusú programjaim lesznek aznap:

 • fontosabb programok: más betűtípus, nagyobb betűméret
 • ünnepek (még a nem szabadnapok is, mint pl. a világnapok, tanítási szünetek): piros szín
 • dolgozatok, témazárók + blogbejegyzések: bekeretezve
 • határidők: óra ikonnal jelölve
 • idézetek + idegen szavak: fekete szín

Miért jó? - ha rendszeresen vezeted, biztos, hogy nem csúszol el a határidőkkel (legalábbis feledékenység miatt), illetve jobban meg tudod tervezni az időd beosztását.


2. Bullet Journal

A programjaimat ugyanúgy lejegyzem ide is, viszont a bullet journal elsősorban a teendők vezetésére való. Szerintem a legcélszerűbb napi bontást használni, ugyanis így minden egyes napot külön megtervezhetsz.

A teendőkön kívül a füzetben van egy naptáram (amibe az eseményeket írom), egy habit trackerem (amelyben jelölgetem azokat a szokásaimat, amiket azért vezettem be, hogy pozitív irányba változtassanak), egy mood trackerem (amit ki tudok színezni az aznapi hangulatomnak megfelelő színnel), illetve egy "minden napra 1 mondat" című szakaszom (amit szándékosan nem magyarázok meg, mert mindenki máshogy értelmezi és használja).

Miért jó? - a bullet journal használata produktívvá tesz. Mivel látod a sok üres helyet az adott napnál, kényszert érzel, hogy megtöltögesd a régóta halogatott feladataiddal, a lustaságod legyőzésére pedig egyszerűen az motivál, hogy jó érzés mindent kipipálni a nap végére.

Ha egy feladatról tudom, melyik nap kell elvégeznem, egyből odaírom, de ha az egy egész hétre vonatkozó vagy nem határidős teendő, akkor egy öntapadós post-itre jegyzem fel, amit ide-oda rakosgatok.

3. Google Calendar

Elsősorban azért kezdtem el használni ezt az alkalmazást, mert tavaly nem volt határidőnaplóm a bullet journal mellett, és szükségem volt egy felületre a programok vezetéséhez.

Számomra két ok miatt vált be: létre lehet hozni külön kategóriákat a különböző típusú dolgaimnak (és mivel én a távkapcsolat miatt állandóan felírom, mikor melyik városban és mennyi ideig vagyok, sokszor zavaróan zsúfolt a naptáram vizuálisan - ilyen esetben ki lehet kapcsolni ennek a kategóriának a láthatóságát, ami borzasztóan hasznos dolog), a másik pedig, hogy ha hirtelen valamilyen oknál foga tudnom kell egy korábbi esemény időpontját (pl. mikor voltam utoljára fogorvosnál), csak előkapom a telefonomat és felpörgetek.

Miért jó? - értesítést kapsz a dolgaidról, nem pazarolsz papírt, és bárhol meg tudod nyitni.


4. Leckefüzet

Bár említettem, hogy a határidőnaplómba dolgozat-időpontokat is írok, az elsődleges eszközöm az iskolai dolgaim vezetésére a leckefüzet. Ennek az elejére készítettem egy órarendet és összeszedtem a tanév fontos dátumait (szünetek, szombati tanítási napok, rövidített napok stb.), a végén pedig minden hónapnak készítettem naptárat, amelyben külön színnel jelölök minden várható eseményt (nevezetesen a dolgozatokat, feleléseket, témazárókat és beadandókat). Közte természetesen minden duplaoldalon egy hét órái találhatók, ahova a házi feladatokat írom.

Miért jó? - mivel ez egy vékony, pici füzet, a táskád állandó részét tudja képezni, és mivel nem a határidőnaplódba írogatod a dolgokat, nem vesznek el az információk az események között.


5. Alkalmazások

Nem tudnék létezni anélkül, hogy a megnézett filmeket vagy elolvasott könyveket ne jegyezzem fel valahova, ehhez pedig nem elég egy Word dokumentum. A különböző alkalmazások (Snitt és Moly) segítségével könnyen nyomon tudom követni, hol tartok például egy adott sorozatban, láttam-e vagy olvastam-e már egy bizonyos filmet/könyvet, mit gondoltam róla stb.

Ezen kívül még az elolvasott blogbejegyzéseket is el szoktam menteni a Pocket nevű alkalmazásban, hogy később vissza tudjam keresni, ha szükségem lenne rá.

Listaírásra két appot használok: az Evernote-ot komolyabb, kidolgozottabb és formázott jegyzetekhez, a Google Keepet pedig rövid feljegyzésekhez és pipálós listákhoz.

Miért jó? - ezek jól kidolgozott és egy adott területre fókuszáló alkalmazások, amelyek a fő funkciójuk mellett extra lehetőségeket is tartogatnak (mint pl. a Moly a könyves kihívásokat).

Ti milyen módszereket használtok? :)
Hasznosnak találtatok valamit az enyémek közül?
   

6 megjegyzés:

 1. Szia!
  Én is használok határidőnaplót, meg leckefüzetet és igazán hasznosak. Bullet Journal-t nem használok, ha pedig szeretnék akkor is vennék (mivel egyáltalán nem jó a kreatív képességem, sem a rajztudásom, időben pedig amúgyis híján vagyok) .. Google calendart nem használok, biztos jó , de nálam mindig hamarabb kéznél van a határidőnaplóm vagy a házi füzet.. Na meg a telefonom is szerencsétlenkedik. :') Egyébként nagyon köszi a posztot, hasznosnak találtam és megjött a kedvem, hogy jövő karácsonyra Bullet Journal-t kérjek. ( Ha már mindig szétszórt vagyok. :) )
  További szép napot! <3

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy hasznos volt számodra a poszt! :)

   Egyébként a bullet journalhoz egyáltalán nem szükséges kreatívnak vagy művésznek lenni, az eredeti ötlet totál minimalista, és kizárólag egy füzet és egy toll kell hozzá (mint ebben a videóban: https://youtu.be/fm15cmYU0IM). A rajzok és egyéb extrák csak később lettek divatosak. De egyébként megértelek, én is direkt választottam olyat, ami színes, ezzel csak azt szeretném sugallni, hogy ne érezd magad hátrányban emiatt. :)

   Törlés
 2. Kedves Sarah!

  Nem tudtam, hol jelezhetném neked - üzenőfalat nem találtam, emailben meg nem szerettelek volna ilyesmivel zavarni -, de megjelöltelek egy kihívásban, amely remélem, tetszeni fog és esetleg szívesen teljesíted! :)

  https://breathe-dream-love-live.blogspot.com/2019/01/blogger-tag-kihivas.html

  Üdv,
  Szatti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! :)
   Köszönöm szépen! Ha nem felejtem el, Molyon ki fogom tölteni, van esetleg fiókod ott, hogy meg tudjalak jelölni? Egyébként legközelebb nyugodtan írj emailt, éppen az ilyesmik miatt lett létrehozva, de egyébként így is tökéletes. ♥

   Törlés
 3. Szia,

  Tetszett a bejegyzés, mert jó ötleteket írtál össze és az összeválogatott képeket is nagyon eltaláltad.
  Én naptárat szoktam használni, azt is egyenlőre a telefonomon, mert jelzést tudok beállítani az adott feladathoz/cselekményhez. A Google Calanedart pedig kifogom próbálni, hátha áttudok állni rá. :)

  A határidő napló sajnos nem az én világom. Így annyi cuccal rohangálok, hogy esélyem nem lenne még azt is észben tartani. De kinem mi használ, nem?

  Puszi
  Brukú

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. örülök, hogy tetszett! ♥
   Általában én sem viszem magammal mindenhova a határidőnaplómat, bőven elég, hogy a nap végén ülök felette egy kicsit és töltögetem. :)

   Törlés