2019. márc. 17.

Így tanulok az érettségire


Állandó gyomorgörcsöt és alvási nehézségeket okoz, a felkészülés az egészséged rovására megy, és egyre közelebb van... Mi az? Hát az érettségi!

Miután már minimum a tanév eleje óta ígérgetem, úgy érzem, elérkezett az ideális időpont arra, hogy megosszam veletek a saját felkészülési technikámat a középiskolások legnagyobb szörnyére, a legutolsó megmérettetésre. Ezzel remélhetőleg segítségére leszek azoknak, akik nem igazán tudják, hogyan álljanak neki a tanulásnak, vagy esetleg azoknak, akik még több anyagot, honlapot, linket keresnek a már meglévők mellé.

Mindenekelőtt azt érdemes elmondanom, én miből érettségizem: összesen 6 tantárgyból fogok vizsgázni, ezek a kötelezőkön kívül a társadalomismeret és a francia célnyelvi civilizáció, ám mivel ezek túl speciális és ritka tárgyak, nem fogok róluk külön beszélni (ha érdekel valamelyik, írj nyugodtan emailt). Emeltet csak francia nyelvből fogok tenni, illetve különlegesség, hogy a matekot is franciául írom majd.

Két nagyon fontos link van, amely minden érettségi tantárgyhoz létfontosságú: az egyik az Oktatási Hivatal honlapja, amelyen megtalálhatók a vizsgaleírások, vizsgakövetelmények és az előző évek összes érettségi feladatsora (Köznevelés -> Érettségi), a másik pedig az a honlap, amelyen a Kerettantervek találhatók. Utóbbit azért érdemes minél alaposabban átböngészni, mert a feladatsorokat nem kizárólag a részletes érettségi követelmények alapján állítják össze, hanem a kerettantervből is szemezgetnek, azonban a kettő nem teljesen fedi egymást.

Magyar

Szerencsére a magyar egy olyan tantárgy, amelyre nem szükséges sokat készülni - legalábbis számomra. A szövegértés mindig is erősségem volt, jól fogalmazok, jó a helyesírásom, ráadásul a témazáróink évek óta csak műelemzésből állnak, így abból is gyakorlott vagyok.

Egyedül annyit fogok tenni az ügy érdekében, hogy alaposan áttanulmányozok minden fontosabb fogalmat, műfajt, költői eszközt, versformát, korszakot, verstani dolgot, stílusirányzatot és szövegtípust, amiről valaha tanultunk, ezen kívül pedig megoldok egy-két szövegértés feladatsort az Oktatás.hu-ról, gyakorlásként, hogy biztosra menjek.

Amit javaslok azoknak, akik nem biztosak magukban ezt a tantárgyat illetően az, hogy foglalkozzanak rengeteget a helyesírásukkal (pl. a leggyakoribb típushibákról szóló cikkek böngészésével), és nézzenek át mások által elemzett műveket, hátha találnak bennük egy-két trükköt, amit elsajátíthatnak.

Megjegyzés: később, ha elkészülök vele, elérhetővé teszek egy fogalomtár-szerűséget az előbb említett irodalmi és nyelvtani fogalmak ésatöbbik összegyűjtésével (majd jelzem a Facebook-oldalon, ha frissítem a posztot).


Matek

Ez az a tantárgy, amivel kétségkívül a legtöbbet fogok foglalkozni, ugyanis olyan sötét vagyok belőle, mint az éjszaka - ami számotokra azért jó, mert fantasztikus linkeket sikerült összegyűjtenem, amelyeken tökéletesen érthetően elmagyarázzák az adott tananyagokat. Mondanom sem kell, a felkészülésem kizárólag ezeknek az oldalaknak a böngészésével és a korábbi évek feladatsorainak gyakorlásával fog telni.


A kedvencem ezek közül egyértelműen ez a frissen felfedezett kurzus, amelyet a MySchool csatorna egyik videójában találtam. Ez a tanfolyam egyszerűen fantasztikus - a legalapvetőbb tudnivalóktól elmagyarázza a teljes középiskolás matematikát közép- és emelt szintet egyaránt érintve, és a lehető legalaposabban, ráadásul egy rakás gyakorlófeladattal járul hozzá a megszerzett tudás elmélyítéséhez. Ha viszont úgy döntesz, kipróbálod, most rögtön tedd meg, ugyanis elképesztően sok időt fog igénybe venni a dolog, éppen a részletességéből adódóan. Cserébe viszont ingyenes!


A témazáróim és dolgozataim megmentője a zanza.tv - ez az oldal egy-egy pár perces videóba sűrítve fantasztikusan elmagyarázza az adott témakört. Ideális azoknak, akiknek kevés idejük van és hamar megértik az anyagot, viszont egyértelműen többet kell foglalkozni vele, hogy garantáltan belemásszon a fejedbe és ráérezz a dologra.


Bár igazság szerint én személyesen még nem próbáltam ki, de mindenképpen fontosnak tartottam megemlíteni a Mateking nevű oldalt, ami szintén az egyes témakörök elmagyarázásával és begyakoroltatásával járul hozzá a sikeres érettséginkhez. Egy barátnőm ajánlotta és isteníti, végigböngészve pedig tényleg az egyik leghasznosabb oldalnak tűnik, ami magyar nyelven fellelhető - igaz, elsősorban egyetemistáknak lett kitalálva (még különböző egyetemek tematikájának megfelelő anyagokat is összeállítottak, szóval ez érettségi után is egy fontos link lesz), de az összes középiskolás anyag is fellelhető az oldalon.


Végezetül pedig itt a Studium Generale is, amely a különböző témakörökbe rendezett érettségi feladatokat tartalmazza - ha kifejezetten egy-egy témára fókuszálva, de érettségi feladatokat szeretnénk gyakorolni, hogy ráhangolódjunk a gondolkodásukra.

Történelem

A kedvenc tantárgyam (nem viccelek), ráadásul fakultációs vagyok (mégis középszinten érettségizem belőle), ezért talán ettől félek a legkevésbé. A felkészülés legnagyobb részben az összes birtokomban lévő tankönyv és a kerettantervben megadott fogalmak átböngészésével, illetve természetesen érettségi feladatok végigoldogatásával fog telni.


A zanza.tv történelem szekciója is egészen fantasztikus, ugyanúgy 5-6 perces videókban foglalja össze az egyes témaköröket, mint a matek esetében. Ha valamit nem értek, mindig hozzá fordulok.


Ez a honlap el-en-ged-he-tet-len az érettségi feladatok alapos begyakorlásához, ugyanis össze van itt gyűjtve minden feladat, ami szerepelt az érettségiben, méghozzá témakörökbe rendezve, megoldással együtt (kivéve az esszék, azoknak a megoldásai nincsenek korszakokra bontva, de készítettek egy táblázatot, amiben könnyen megtalálhatjuk az adott feladatot és azt, melyik évben volt, így már csak az Oktatási Hivatal honlapján kell megkeresnünk a megoldókulcsot, és igen, ez az egész ötsoros bekezdés egyetlen mondat lett).


Még a bejegyzés bevezetőjében említettem meg, mennyire fontos a kerettantervet is átböngészni, de ez azonban elsősorban a törinél lesz hasznos számunkra. A sokoldalas dokumentumból viszont csak a fogalmak-személyek-topográfia-kronológia édesnégyese a fontos, ezért a dolog megkönnyítése érdekében kigyűjtöttem őket egy dokumentumba, amelyet veletek is megosztok - innen letölthetitek. :)

Nyelv (francia)

Ha valaki ilyen szerencsétlen, hogy ugyanebből a nyelvből érettségizik (ugyebár mint említettem, én emelt szinten fogok ráadásul), az eddigi érettségi feladatsorok gyakorlásán kívül két hasznos javaslattal tudok szolgálni.


A francia nyelvbe, kultúrába való belemélyedéshez igazán nagy segítség a Francia nyelv nevű honlap - én elsősorban nyelvtani finomságok megértéséhez szoktam használni.

A másikat nem szívesen linkelném be, mert lehetséges, hogy szerzői jogokat sértenék vele (enyhe utalás: én a Google-n bukkantam rá pdf-ben), de Karakai Imre készített egy fantasztikus és hosszú nyelvtani összefoglalót, nagyon alaposan elmagyarázva ennek a csodálatos - vagy valami olyasmi - nyelv grammatikájának rejtelmeit, ráadásul nem is B2 vagy C1, hanem nekem úgy tűnik, legalább C2-es szinten.

Remélem, tudtam valamit segíteni, vagy újdonságot mutatni szerencsétlen sorstársaimnak!
Ha van valami, amit én nem ismerek, de hasznos linknek tartjátok, nagyon örülnék neki, ha belinkelnétek. :)

Sok sikert és kitartást mindenkinek!
   

10 megjegyzés:

 1. Te vagy a szerencsétlen életem megmentője! Komolyan, minden vicc nélkül.
  A matekkal én is hadilábon állok, épp egy feladatsort próbálgattam megoldani, amikor megláttam a posztodat. Gyorsan eltemettem a sírógörcsömet, és megnyitottam az oldaladat. Köszi a sok linket, biztosan hasznomra fog válni!
  Én magyarból emeltezem, de az az egyetlen, amitől nem igazán félek, bár még van arra is mit gyúrnom azon kívül, hogy október óta rendszeresen járok külön felkészítőre ebből a célból. (Amit amúgy imádok. *-*) Valamint a hittan tételeim is már készen állnak arra, hogy majd májusban újra elővegyem őket és megtanuljam, mivel szerencsére ebből csak szóbeli van, így nem igazán félek ettől sem.
  A matektól és a töritől annál inkább. Egyáltalán nem érzem magamat felkészültnek, főleg nem töriből... A témakörök felénél járok még, szóval van még mit rendesen átnéznem+megtanulnom, attól félek...
  Jesszus 6 tantárgy! Nekem elég ez a 4 is, vagyis 3 írásbeli és 3 szóbeli...
  Sok sikert! És nagyon köszönöm a segítséget ezekkel a linkekkel!:)

  Millió puszi:
  Barby

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök, hogy hasznosnak találod őket! :) A matektól pedig ne félj, ezeknek a segítségével a maradék egy-másfél hónap alatt biztosan jól fel fogsz készülni (tapasztalatból mondom, a próbaérettségin ezek mentették meg az életemet).

   Neked is nagyon sok sikert, drága! ♥

   Törlés
 2. nekem van tavalyról egy összegyűjtött fogalomtáram magyarhoz (a teljesség igénye nélkül), bár nem tudom, kinek mennyire lenne segítségére

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem abszolút segítségemre lenne és szerintem még sokan vagyunk ezzel így! Ha megosztanád vagy elküldenéd, örök hálával tartoznánk feléd :)

   Törlés
  2. ha nem felejtem el, csütörtökön elküldöm:)

   Törlés
 3. Egészen nosztalgikus érzéseket keltett bennem ez a poszt,emlékszem, tavaly ilyenkor már én is teljes szívemből rettegtem és tanultam. :D Bár így utólag visszanézve az érettségi nekem abszolút pozitív élmény volt, és garantáltam mondhatom, hogy aki lelkiismeretesen készül, azt nem érheti meglepetés (bárcsak igaz lenne ez az egyetemi vizsgákra is:D). Sok sikert minden idén érettségizőnek! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ez rendkívül megnyugtató, egyébként a próbaérettségin is hasonló tapasztalataim voltak, szóval remélem, élesben is ilyen jól fog menni. :)

   Köszönöm! ♥♥

   Törlés
 4. Jázmin után élnék én is a nosztalgia lehetőségével. Jó volt visszanézni milyen is volt anno ezen görcsölni, amit amúgy utólag már megbántam, hiszen annyira másabb élmény volt, mint ahogy elképzeltük. A szóbeli után is fantasztikus hangulat volt, és nem is volt olyan vészes maga az érettségi sem (a matekról ne beszéljünk).

  Sok sikert kívánok minden idén érettségizőnek! Az erő legyen veletek!

  VálaszTörlés