Mit jelent számomra nőnek lenni?


Egyetlen olyan pillanat sem volt az életemben, amikor bántam volna, hogy nőnek születtem - hiába a sok nehézség, fájdalom, előítélet és hátrányos megkülönböztetés. Büszke vagyok arra, hogy nő vagyok, és erre számtalan okom van - ebből hoztam most csak néhányat az idei nőnap alkalmából. :)

1. Annyit foglalkozhatok a külsőmmel, amennyit szeretnék.

Ha egy pasi csinálja ugyanezt, jellemzően nevetnek rajta vagy kigúnyolják, de tőlünk, nőktől ez már szinte elvárás, hogy igényesek és csinosak legyünk minden nap. És ha már itt tartunk, én ezt egyáltalán nem tartom rossz vagy megvetendő dolognak, mert szerintem az ember alapvetően is akkor érzi jól magát a bőrében, ha ápolt, tehát ezt nem mások, hanem csak és kizárólag a saját érdekünkben tesszük.

2. Nagyobb a választék ruhák terén.

Az egyik elsődleges dolog, amiért mindig is imádtam nő lenni, hogy végtelenül sokszínűen öltözködhetek, és ráadásul még olyan ruhadarabokat is hordhatok, amelyek alapvetően inkább férfiasak (mint mondjuk egy zakószerű/méretű blézer), vagy akár felvehetem a barátom pólóit, míg ez fordítva nem lehetséges.

3. Egyszerre lehetek törékeny és kemény.

Vagyis bizonyos helyzetben hagyom - vagy rosszabb napjaimon igénylem -, hogy porcelánbabaként kezeljenek a férfiak, máskor viszont képes vagyok akár csak egy szó nélkül is elviselni kemény fájdalmakat.

4. Kompenzálhatom a magasságomat magassarkúval.

Egyébként szükségem sincs rá, mert rengeteg fiú (a barátom is) kifejezetten az alacsony lányokat szereti, de ha valamiért több tekintélyt szeretnék kivívni a külsőmmel, felvehetek egy magassarkút, míg ugyanezt egy kisnövésű pasi nem teheti meg.

5. Elfedhetem a bőrhibáimat sminkkel.

Ami kifejezetten szerencsés az én problémás bőrömmel. Nem tudtam volna átvészelni ezt az időszakot, ha nem tudok az alapozóréteg mögé elrejtőzni. És nem, ez számomra nem a pasikról szól, hanem kizárólag saját magamról, mert imádok sminkelni, de még annál is jobban szeretem szépnek érezni magamat.

6. A férfiak már a nememből adódóan tisztelnek.

Legalábbis az értelmesebb réteg (de ebbe nem szeretnék belemenni). Ennél a pontnál kifejezetten azokra az illemszabályokra gondolok, mint hogy kinyitják előttem az ajtót és előreengednek, felsegítik a kabátomat vagy meghívnak a kávézóban. Számomra ezek olyan gesztusok, amelyeket bár nem várok el senkitől, de iszonyatosan jól esnek minden alkalommal, és nem utasítom el őket (mint ahogy némely feminista tenné).

7. Az öltözködésemmel kifejezhetem a hangulatomat.

Gondolok itt arra, hogy ha akarom, a rosszabb napjaimon elbújhatok egy bő pulcsi és farmer mögé, hogy senki se vegyen észre, máskor viszont, ha olyan kedvem van, felhívhatom magamra a figyelmet egy vörös rúzzsal és vadító outfittel.

8. Akár egy apróbb, kihívó mozdulattal vagy nézéssel is meg tudom őrjíteni a páromat.

Szerintem ez nem szorul magyarázatra... :)

9. A másokról való gondoskodás a véremben van.

Legyen szó akár kisállatról, pasiról vagy gyerekről, ösztönösen tudom, mit és hogyan kell tennem, hogy elégedettek legyenek, és jól érezzék magukat - és nagyon élvezem!

10. Nem tudom elkerülni a szexista megjegyzéseket az utcán.

Sajnos a fentiek ellenére nőnek lenni azt is jelenti, hozzá kell szoknod ahhoz, hogy a kevésbé értelmes réteg látványosan megbámulja a melledet, a fenekedet, rosszabb esetben ezeket meg is érinti, valamilyen gusztustalan és közönséges szexista megjegyzést tesz, nyíltan előtted markolássza a csomagját, vagy még ennél is sokkal, de sokkal messzebb megy... De nem, nem kezdek el kisregényt írni arról, ez a viselkedés mennyire nem helyénvaló, mert az szavakba sem önthető, ráadásul már kismillióan megtették előttem.

11. Élvezhetem azt a szabadságot, amiért a nőtársaim évtizedekig harcoltak.

Rengetegszer gondolok bele, milyen lenne, ha a szüfrazsett mozgalom sosem történt volna meg, és még ma is annyira kevésre becsülnék a nőket, mint régen - aztán mindig egy mérhetetlen hála önt el azok iránt, akik ezt a szabadságot és egyenjogúságot, ami ma nekünk megadatik, kiharcolták. A személyiségemből adódóan ugyanis nem viselném el, ha másvalaki irányítana, és nem lehetne saját véleményem, vagy nem dönthetnék szabadon minden engem érintő kérdésben.

12. Nem függ az életem attól, hogy férjhez megyek-e vagy sem.

Az, hogy a nők ma már dolgozhatnak azt jelenti, hogy nem függ a sorsunk, az életünk, a megélhetésünk egy férfitól. Régen, ha valaki megözvegyült vagy vénlány maradt, nem feltétlenül volt lehetősége gondoskodni magáról anyagi értelemben. Végtelenül hálás vagyok, hogy a mai világban már egyáltalán nem kell emiatt aggódnom, vagy hozzámennem olyasvalakihez, akit nem szeretek csak azért, hogy biztosítva legyen a tető a fejem felett.

Számotokra mit jelent nőnek lenni? :)
  

Megjegyzés küldése

My Instagram

Copyright © Metaforaszennyezés. Made with by OddThemes