2019. máj. 18.

10 dolog, amivel megtölthetsz egy üres füzetet


Írószerimádóként tökéletesen átérzem azoknak a helyzetét, akik vásárlás közben könnyen elcsábulnak egy-egy gyönyörű jegyzetfüzet láttán annak ellenére, hogy otthon halmokban állnak a még üres, ki sem nyitott, ám szebbnél szebb noteszok. Véleményem szerint viszont nem az a bűn, ha rendszeresen újabbakat szerzünk be, hanem az, ha végül még évek múlva is használatlanul hevernek a fiókban csak azért, mert félünk írni beléjük.

Miután átböngésztem számtalan cikket és megnéztem még több videót arról, hogyan lehetne hasznosítani ezeket a füzeteket, itt az idő, hogy megosszam veletek a kedvenc, általam is kipróbált vagy saját ötleteket a témában.

1. Idézetek

Egészen biztos vagyok benne, hogy az idézetek kivétel nélkül mindenki napjának a részét képezik - még akkor is, ha nem keresünk kifejezetten rájuk. Szembejönnek a közösségi médiát görgetve, cikkeket olvasgatva, vagy megragad bennünk egy-egy szövegrész filmekből, könyvekből, dalokból vagy színdarabokból, esetleg az utcán kapunk el elgondolkodtató mondatokat. Akárhogy is, jobb helyet el sem tudnék képzelni ezeknek az összeírására, mint egy csinos jegyzetfüzet.

2. Inspiráció

Ennek a füzettípusnak a koncepciója hasonló a scrapbookhoz. Lényege, hogy egy adott témában összegyűjtesz mindent, ami inspirál, és készítesz belőlük egy oldalt (vagy egy egész füzetet) az inspirációs naplódban. Vegyük példának a tanulást: nyomtathatsz tanulási folyamatot, szép jegyzeteket ábrázoló képeket (Pinteresten rengeteget találsz), gyűjthetsz mellé motiváló idézeteket, matricákat, tippeket, megjelölheted a céljaidat. Ha kifogytál a lendületből, csak annyit kell tenned, hogy fellapozod ezt a füzetet, és elég motivált leszel ahhoz, hogy folytasd az adott tevékenységet.


3. Életmódváltás

Az életmódváltást nem lehet máshogy kivitelezni, csak ha kis lépésekben tünteted el az életedből és vezeted be helyettük azokat a szokásokat, amelyektől pozitív változást remélsz. Ezt a folyamatot megkönnyíti, ha készítesz róla egy aprólékos tervet, és mint egy naplóban, naponta vagy hetente feljegyzed a füzetbe, hogyan haladsz, illetve mik a következő lépések és a célok.

4. Önismeret

Az egyik legfontosabb dolog, amivel mindenkinek rendelkeznie kellene, az az alapos önismeret. Ha pontosan látod, milyen képességeid, jó és rossz tulajdonságaid vannak, és hol kezdődnek a korlátaid, az nem csak nagyban megkönnyíti a későbbi életedet (elsősorban karrier szempontjából), de a segítségével felfedezheted, miben kell fejlődnöd, változtatnod.

Szerintem az önismeret gyakorlásának a legjobb módja az, ha papírra veted a folyamatot. Ez elsősorban azért fontos, mert összegyűjtve láthatod magad előtt mindazt, ami te vagy, hiszen mivel maradandó, bármikor vissza tudod olvasni, át tudod böngészni.

És hogy mi kerüljön ebbe a füzetbe? Önismereti gyakorlatok (az interneten sokat találni), listák (pl. 50 dolog, amit szeretek magamban), kedvencek összegyűjtve (ételek, motívumok, tárgyak, témakörök), önismereti tippek, aktuális énkép (amilyennek éppen látod magad).

5. Tanulási tervek

Sokkal hatékonyabb a tanulás úgy, ha nem szimplán levágod magad elé a tankönyvet azzal a céllal, hogy ezt MOST be kell seggelned (igen, magamból indulok ki), hanem beosztod oldalanként/leckénként egy pár napra az egészet. Legjobb, ha mindezt nem a fejedben tartod, hanem kezdesz erre a célra egy külön füzetet.

Ide nyomtathatsz naptárakat (heti/havi nézetben, ahogy kényelmesebb), megrajzolhatod az órarendedet, összegyűjtheted a teendőket, dolgozatok/vizsgák időpontját, beadandók leadási határidejét, tanulási tippeket, motiváló idézeteket, és akár study trackereket is készíthetsz (amin jelölheted, egy adott napon mennyit tanultál).


6. Budget tracker

Tegye fel a kezét az, aki elégedett a vásárlási szokásaival! És az is, aki nem szeretne spórolni! Sejtettem, hogy nem lesz ebből kézerdő... Mint eddig, most is csak ezt tudom hangsúlyozni: akkor tudsz változtatni a szokásaidon, ha leírva látod magad előtt, min kell változtatnod.

A pénzügyes füzetedben írd össze havonta, mire mennyit költöttél, voltak-e bevételeid, és éppen mennyi a számlaegyenleged. Én a sajátomban még kategóriákat is kialakítottam, ezekben pedig megszabtam egy felső korlátot - e fölé nem mehetek a költekezésben. Azt is mindenképpen jegyezd fel, mire spórolsz, mennyi pénzt kell összegyűjtened, és miből vonod el ezt az összeget.

7. Hálanapló

A pozitív életszemlélet kialakításában rengeteget segíthet, ha bizonyos időközönként összeírod, miért vagy hálás. Még akkor is érdemes bevezetned ezt a szokást, ha úgy gondolod, kizárólag ugyanazt tudnád leírni minden alkalommal - az egész csak gyakorlás kérdése, idővel egyre több dolgot fogsz felismerni.

8. Utazónapló

Az utazásaidat nem csak fényképek vagy videók formájában örökítheted meg, hiszen azok nem adják vissza teljes egészében az érzéseidet később - legjobb, ha készítesz egy naplót is róluk, amit utólag vagy közben szerkesztgetsz.

Ebben amellett, hogy leírod a napok történéseit, beragaszthatod a kinyomtatott fényképeidet, a közben szerzett prospektusokat, belépőjegyeket, térképeket, de akár megszervezheted benne a következő utadat, illetve készíthetsz utazós bakancslistákat is.


9. Álomnapló

Ha hiszel az álomfejtésben, ha nem, érdemes ébredés után feljegyezned azt, amire emlékszel az álmaidból. A naplód segítségével később megpróbálhatod értelmezni, fejtegetni a tudatalattid üzenetét (egyébként nem, nem vagyok oda az ezotériáért), vagy egyszerűen csak újraélheted a legszebb álmaidat.

10. Önmegvalósítás, önfejlesztés

A bejegyzés szinte minden egyes pontjára érvényes indok miatt (vagyis a vizualizáció nem eleget ismételgetett jótékony hatásának okán) javaslom, hogy az önfeljesztés és a céljaid felé megtett utadat is dokumentáld egy füzetben.

Ennek a típusnak rendkívül széles az értelmezése, ez csak pár ötlet a notesz megtöltéséhez: "current me vs. future me" oldal (amiben leírod/lerajzolod, most milyennek látod magad, és mellé, milyen szeretnél lenni később), motivációs idézetek, célok és tervek (rövid- és hosszútávú, nagyon fontos), fejleszteni kívánt területek és az ehhez szükséges módszerek.

Remélem, adtam pár hasznos ötletet, amivel fogyaszthatod az üres jegyzetfüzetek kupacát. :)
Melyik tetszett a legjobban?
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése