2020. ápr. 26.

Célok és tervek a #maradjotthon időszakra


Elolvasva az újabb és újabb "Mit csinálj otthon a karantén alatt?" című cikkeket, egyre biztosabb vagyok benne, hogy a többi százezer is éppen annyi újdonságot tartalmaz, mint az eddigiek: semennyit. Bloggerként viszont mindenképpen szerettem volna valamilyen formában beszélni a témáról - lehetőleg olyanban, amelynek némi értelme is akad -, így jött az ötlet, hogy "tuti tippek" helyett a saját céljaimat fogalmazzam meg és osszam meg veletek.

Én a kezdetektől fogva optimistán tekintettem a helyzet itthonmaradós részére, és ez a mai napig nem változott. Ennek oka, hogy a körülményeim miatt abszolút kivételes helyzetben vagyok: introvertáltként eleve ehhez hasonló az életmódom, egy minimálisan érintett vidéki városban élek, az egyetemen jól működik a távoktatás, és még sorolhatnám sokáig. Mindezeket figyelembe véve egyszerűen nincs okom panaszkodni, és ezért vagyok képes ilyen pozitívan hozzáállni a kényszerű bezártsághoz. Már az elején eldöntöttem, hogy igyekszem a lehető legtöbbet profitálni ebből az időszakból, és egyrészt befejezek eddig idő hiányában halogatott projekteket, másrészt pedig pótolom a lemaradásaimat bizonyos területeken. Ebben a bejegyzésben összegzem mindazt, amit meg szeretnék valósítani a következő hetekben.

1. Összeszedni az egyetemi jegyzeteket & előre tanulni a vizsgákra

Ennek csupán az első fele szorul magyarázatra. Ezalatt mindössze annyit értek, hogy a tanárok által küldött anyagokat, amelyek jelenleg 26 különböző platformon és legalább ennyiféle fájlformátumban leledzenek, egy-egy doksiba csoportosítsam. És ez a feladat lehetőleg ne az utolsó hétre maradjon.

2. Elolvasni az összes blogturnés könyvet

Ha követitek a könyves blogomat, a Readinspo-t, bizonyára tudjátok, hogy tagja vagyok a Blogturné Klubnak, amellyel lehetőségem van az új megjelenéseket elolvasni és véleményezni. Bár a jelen helyzetben mi is kénytelenek voltunk visszavenni a tempóból, hiszen a kiadók az újdonságaik későbbre halasztásával spórolnak, de így is van néhány (egészen pontosan 11 darab) pdf a birtokomban. Ezeket jó lenne nullára redukálni addig, amíg még nem termelődnek újra, ráadásul hatalmas szívességet tennék vele magamnak, ha ennyire előre dolgoznék.

3. Fogyasztani a saját könyvpéldányokat

Az utóbbi időben erősen frusztrál az olvasatlan polclakóimnak a száma, és ennek a problémának a megoldására nincs ideálisabb alkalom a mostaninál. Jelenleg ebből az 56 könyvből körülbelül húszhoz van kedvem, ám tudom, hogy ez túl nagy elvárás lenne magammal szemben, így csak a 6 legfontosabbat tűzöm ki magam elé.

4. Elolvasni a Pocketben összegyűjtött cikkeket

Az évek során a Pocket nevű alkalmazásban (arra való, hogy ha épp nincs időd/kedved elolvasni valamit, elmentheted ide későbbre) több száz cikket gyűjtöttem össze, amelyeken még mindig szándékomban áll átrágni magam. A következő hetekben a cél: napi minimum 5.


5. Anyagot gyűjteni előre a blogbejegyzésekhez

Rengeteg bejegyzésötletet írtam össze az utóbbi időben, amelyek közül nem is egy igényel hosszabb kutatómunkát. A terv az, hogy néha egy-egy délutánt az anyaggyűjtésre és jegyzetkészítésre szánok, így az olyan napokon, amikor megszáll az ihlet, már csak ezek megfogalmazására kell időt szánnom.

6. Kirakni az 1500 darabos puzzle-t

Van egy legalább 10 éves puzzle-m, amivel nyaranta szoktam próbálkozni, de eddig mindig feladtam félúton (ezt korábban említettem is néhány nyári bakancslistás bejegyzésben). Látva, hogy mások is lelkesen nekikezdtek a saját sokdarabos kirakósukhoz, nekem is megjött hozzá a kedvem.

7. Nyelvet tanulni

Ez a töménytelen mennyiségű szabadidő tökéletesen alkalmas arra, hogy fejest ugorjak legújabb szerelmem, a norvég tanulásába. A Readinspo-n egy sorozatajánló bejegyzés keretében meséltem arról, hogyan és miért alakult ki ilyen hirtelen ez az érdeklődés eziránt a különleges nyelv iránt, jelen pillanatban pedig úgy áll a helyzet, hogy konkrét céljaim is vannak vele.

8. Megtanulni főzni

Na persze nem arról van szó, hogy a nulláról rögtön mesterszakáccsá tervezek avanzsálódni, csupán pár alapvető receptet szeretnék elsajátítani. Egészen pontosan annyit, amennyivel már el tudnék lenni egy saját háztartásban.

Ti hogyan élitek meg ezt az időszakot?


Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebookon és Instagramon! Ha pedig szívesen olvasnál tőlem könyves tartalmakat, szeretettel várlak a Readinspon!

2 megjegyzés:

 1. Szia! :)
  Szuper azt látni, hogy van, aki nem veszik el a karantén miatt (én sajnos igen😅). Nagyon jónak tűnnek a terveid, sok sikert mindegyikhez! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos ezzel én a kisebbséghez tartozom. :(
   Köszönöm! ♥

   Törlés